Jag är drängens dräng

Efter att ha fått se, inte deltagit i faktiskt, en lite längre städdebatt på Twitter kände jag att det är dags att reda ut begreppen. Ibland tror jag att många helt enkelt väljer att inte se hela bilden, eller ens delar av den. Debatten handlar om huruvida vi kan ha tjänare i ett modernt Sverige. Tjänare i det här fallet åsyftar städare.

På vänsterstaketet sitter ett antal debattörer och säger att det kan vi förstås inte ha, hur ser det egentligen ut om någon jobbar för någon uppsvälld direktörsballong med att ta hand om deras smuts. På andra sidan har vi en något liberalare falang som tycker att vänsterfalangen gör ner städarna och i synnerhet dem som i och med avdrag startat framgångsrika städföretag. Är det verkligen ok att någon städar i någon annans hem, är det ok att vi har människor som livnär sig på att serva andra?

Om du har lite mellan öronen märker du att frågan svarar på sig själv. Att sprätta runt i något sorts kommunistiskt rus och tro att det finns två sorters människor, de som jobbar för andra och de som inte gör det är idioti. Det spelar ingen roll om du är en framgångsrik företagare eller en lönearbetande städare, du får betalt för att utföra tjänster åt någon som hellre låter dig göra dom än gör dom själv. Prestigen i jobben är något som vi sedan hittar på själva. Det är ingen skillnad när det gäller att göra andras smutsjobb om du är sökmotoroptimerare eller om du är tvättinrättningsföreståndare, du bugar, bockar och tackar för uppdraget.

Ingvar Kamprad är tacksam för varenda kund som kommer in på Ikea, Walmart tackar dig för att du kliver in genom dörren och inga står med mössan i hand så mycket som biltillverkarna. De är tacksamma tjänare och de tjänar dig och mig. Du och jag får i nästa ögonblick stå där och tacka och ta emot när städbolaget vill köpa tjänster.

Precis, jag säljer tjänster till svenska städare, jag måste ju vara det absoluta bottenskrapet, drängens dräng.

Som avslutningsord vill jag länka till en tidigare post jag skrivit, Hur fan kan man vara kommunist?

8 svar på “Jag är drängens dräng”

  1. Tackar :) Har tyvärr inte lyckats lösa ”korta namn”-problemet och jag törs tusan inte ta utvecklartid till det.

 1. Prestige är genomdåligt.
  Vad är poängen. Vi hade en tjej som städade , sk RUT avdrag, som inte kunde ta att hon va städare. Hon ville inte torka upp efter andra. Vi bytte städare och in kom en frisk fläkt som städar mer än gärna. Det är liksom det städyrket går ut på, väl?

  Heja RUT!!!!

  /R.

 2. Släng iväg ett mail till grabbarna på , de fixade det på deras sida…

  Men som sagt, du behöver inte jobba ihjäl dig eller spendera feta pengar på att fixa det… :-)

 3. Jag jobbade tidigare som jurist. Det yrket är om något ett städjobb, städa upp efter andras misstag. När folk frågade vad jag jobbade med svarade jag alltid, jag är en välbetald städare.

 4. Den här diskussionen är så sjuk i sig själv att det blir sjukt att debattera runt den.

  Varför skulle det vara fel att låta någon städa ens hem, när vi kan lägga ut barnpassning, matlagning, sophämtning och äldrevård på andra personer?

  Jag kommer definitivt att använda mig av städhjälp till min familj i framtiden. Per idag så har vi inget direkt behov av det, men när min sambo kommer ur barnpermission och att vi evt. får fler barn, så vore det ju helt underbart att fe.x få huset städat på en fredag förmiddag, så att det inte är husstäd och plock man kommer hem till efter en hård vecka.

  Det här med prestige är intressant, jag har jobbat åt stora konsultbolag med väldigt stora kunder, och jag har i min ungdom jobbat med just äldrevård och andra serviceyrken.. och ska jag sätta dessa 2 arbeten sida vid sida så måste jag säga att det är mer prestige och glädje i äldrevården, än vad det är att jobba mot en kall, stor ekonomijätte. Men så har vi ju betalningen för dina timmar, som då är en helt annan historia

  MVH
  Fredrik Näs

 5. helt klockrent! kan inte annat än instämma, varför skulle vissa yrken vara ”finare” än andra?

 6. Alltså, precis som du säger så är ju alla värderingar (gällande arbete, bil, glass osv) ligger ju i betraktaren. Så de som då tycker att det är hemskt att nån ”städar” åt andra lägger ju värderingen i det, inte den som beställer tjänsten.

  Glass är gott!

  /J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *