Jag kommer kanske rösta för första gången

Nästa års riksdagsval kan bli en brytpunkt i mitt liv. Jag har nämligen aldrig röstat tidigare. Ofta när jag berättar det här kan människor runt omkring mig bli arga eftersom, tycker de, jag inte tar min plikt på allvar. Man måste rösta menar de, annars är man mot demokrati.

Må så vara hänt, man kan få säga att jag är mot demokrati men jag ska förklara varför jag inte röstat tidigare i mitt 32 år långa liv. Jag har helt enkelt inte tyckt att det duger, jag är varken soffliggare eller politiskt inaktiv, jag tycker att jag är väldigt politiskt aktiv. Det är bara det att det finns saker som jag har mycket svårt att förlika mig med som man automatiskt stöder genom att rösta. Jag ska försöka förklara med ett exempel:
Om man är född i Sverige innebär det automatiskt att man måste följa svenska lagar, oavsett om man håller med eller inte. Svensk lag kan innebära lite vad som helst eftersom det är mer eller mindre slumpmässiga människor som under en lång tid hittat på dessa. Nu säger du, jamen om svensk lag inte passar är det väl bara att flytta någon annan stans. Du anser nämligen att du har rätt att bestämma över hur jag ska leva mitt liv eftersom du minsan är demokrat, om det inte passar så får jag flytta på mig, jag ska lämna min familj, mina vänner och den plats där jag är född för att du min kära demokrat tycker att det ska vara på ett visst sätt. Till exempel tycker du att om jag inte gillar FRA så är det bara att packa ihop mina grejer och lämna allt som jag har kärt.
Du tycker också att om jag inte röstar så har jag inte rätt att klaga. Om man inte tar sitt ansvar och går till valurnan så är man en smitare och smitare har vi inget till övers för. Om man inte kan stå bakom något av partierna så ska man rösta blankt för att visa att man står bakom partier i allmänhet. Det är nämligen min plikt att stå bakom partier i allmänhet, om man inte gör det är man en soffliggare. Den enda rimliga anledningen till att inte rösta är nämligen att man är en lat jävel och sådana ska ingen lyssna på.
Det finns nu, som sagt, en chans att jag för första gången i mitt liv ska rösta för det har dykt upp något som jag prioriterar högre än tidigare nämnda ståndpunkt (dessutom har jag ju, trots att jag inte tycker att det ska behövas, packat ihop mina ägodelar och flyttat till ett annat land). Det har nämligen dykt upp en kandidat som jag har förtroende för, en kandidat som man kunnat följa online under en lång period, en kandidat med en tydligt uttalad ståndpunkt.
Kanske är det rimligt att tro att jag skulle rösta pirat, jag skulle aldrig göra det. Visst tycker jag det är bra att piratpartiet fått en plats i EU och jag hoppas verkligen de kniper lite riksdagsplatser med (jag tror det finns en god chans) men det är inget för mig. Jag gillar nämligen inte vågmästarpartier, det är ett konstigt sätt att föra politik och jag är övertygad om att det inte är bra för samhället även om jag i detta fall kan tycka att man kan se mellan fingrarna eftersom de lyfter viktiga frågor som ingen annan vågar ta i.
Nu är ju inte ens listorna klara inför valet så det är inte alls säkert att kandidaten jag pratar om kommer finnas som ett rimligt alternativ, om så sker så blir det ingen röst från mig i alla fall. Om det skulle ske så att min kandidat faktiskt hamnar på listorna (jag tror att chansen även här är god) så verkar det inte bättre än att jag blir Moderat. Jag hade inte riktigt väntat mig det men om sanningen ska fram var jag faktiskt med i ungdomsförbundet i mina tidiga år.
Vad vill jag då uppnå med den här posten? Egentligen är det simpelt, jag vill att du liksom jag tar och backar upp Mary. Läs igenom hennes blogg så ser du varför.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *