Jan Guillou, vad har gått snett?

Jag läser Aftonbladets redogörelse av IPRED-chatten och kan inte för mitt liv se något annat än att det har brunnit i huvudet på Jan Guillou.

Några citat:

Skitsnack!
Jag är emot barnporr.
Det är svårt att avgöra vem som kommer med det dummaste påståendet i en sådan här chatt men du leder.
Självklart! Jag är emot poänger också.
Den frågan är irrelevant.
Upphovsrätten är ingen uppfinning.

Det här är någonstans kring hälften av svaren på de ganska genomtänkta frågorna. Antagligen lärde Jan Guillou sig att framföra sina åsikter under tiden i fängelse där han faktiskt spenderat en ganska lång stund trots hans näst intill gudomliga moral.

Vem är Jan Guillou?

Jan Guillou föddes 1944 och var från början journalist långt ut på vänsterkanten och fick 1974 ut boken Det Stora Avslöjandet (en tämligen lam bok för övrigt). Han har suttit fem månader i fängelse för Spioneri efter att ha publicerat information om IB-affären (man kan tycka att det var konstigt att han var emot stora register över folk då när han har dom åsikter han har idag). Idag är väl Jan Guillous främsta egenskap (förutom hans raljerande i TV) att han är en av grundarna till Piratförlaget, ni vet förlaget där man får hitta på fakta, tillsammans med bland annat Liza Marklund.
Bilden och en del av informationen kommer från Wikipedia.
Kortfattat när det gäller Jan Guillous ståndpunkter så är de tvärt emot allt vad rimligt folk tror på, han är för övervakning av svenska folket och stöder IPRED. Piratförlaget sprider propaganda och kallar det sanning och slutligen, han kallar gammelmedia för riktiga media.
Jag är besviken på Guillou
Liten uppdatering: En av anledningarna till att jag är så besviken på Jan Guillou är att han när jag var ung var en sådan man talade om som en riktigt bra journalist, mycket för att han faktiskt riktade ljuset mot den övervakning som gjordes och dessutom tog konsekvenserna av det. Jag trodde verkligen inte att han skulle vara den sista att inse vad som händer på Internet. Jag trodde verkligen att Guillou om någon skulle förstå att myndigheter inte ska tjuvläsa mail eller hålla koll på vilka siter vi besöker.
I Juli 2009 vann Jan Guillou en omröstning på den här bloggen och blev av läsarna utsedd till Årets Ayatollah 2009, stort grattis Jan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *