Jan Helin – Journalister måste vidimera det man vet

Varje gång jag ser Aftonbladet vräka på och starta ett drev mot någon tänker jag på Jan Helin. När man på Sveriges sjaskigaste tidning har hittat ett superscoop om Sven Otto Littorin så funderar jag över Jan Helins journalistiska samvete. Visste du att Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, sagt att det som skiljer en journalist från en bloggare är att en journalist måste vidimera sina fakta. När man är journalist räcker det nämligen inte med någons berättelse, man måste kunna bekräfta det också.

I Dagens Media för bra länge sen, gällande Liza Marklunds påhitterier i Gömda (ni vet där var ju Aftonbladets vänner de som fick en del av sleven), säger Jan Helin såhär:

– Antonssons granskning är intressant på en rad punkter, men man kan inte svälja den som sanning rätt upp och ner utan att prata med den andra parten. Jag kan tycka att väldigt mycket av drevet i bloggvärlden gör det. Det är en skillnad att vara journalist, då måste man vidimera det man vet.

Är det inte lite lustigt? Jan Helin verkar tycka olika beroende på vem det gäller, gäller det Aftonbladet eller Jan Helins goda vänner, då måste man kunna bekräfta sin story. Gäller det andra kan man sjaska på.

Jag tänker använda Jan Helin som skräckexempel och än en gång säga det jag sagt om och om igen, det finns inget en tidning gör som inte bloggosfären gör bättre.

Slutligen skulle jag också vilja berätta att man på Aftonbladet.se kan länka till ett sökresultat som då får rubrik och titel utifrån vilken sökning som gjorts. Det innebär att man kan få sidan att ranka i sökresultaten på i princip vilket sökord som helst och det ser ut som att det är Aftonbladet som ligger bakom, eller, det är ju faktiskt Aftonbladet som ligger bakom och det är Ansvarig Utgivare (ni vet, läskiga damen) som har ansvar för att man publicerar det. Kolla den här länken t ex. Jag har faktiskt gett Jan Helin lite mer än en vecka att dementera men han behagar att inte svara på mitt meddelande (på twitter) varpå jag utgår från att det är sant. ‘

Den här posten hade en bild men jag valde att ta bort den, se kommentarer.

15 svar på “Jan Helin – Journalister måste vidimera det man vet”

 1. Kikade närmare på personerna bakom valaffish.se.

  Åtminstone den ena verkar vara en muslimhatande, nationalistisk aftonbladetmotståndare som garanterat blir överlycklig över både inlänk och källhänvisning från den här bloggen..

  Killen heter facebook.com/AIIahbloggen och driver bland annat allahuakbar.se.

  Inte någon jag skulle ge en hjälpande hand hur som..

  Bra artikel i övrigt!

  Magnus

  1. Åhå, ja det var kanske lite dumt, tar och tar bort. Avlänkade i din kommentar med faktiskt, det blir riktiga länkar har jag för mig.

   1. Att killen bakom Allahbloggen har registrerat valaffisch.se stämmer alldeles utmärkt. Det är väldigt tacksamt för oss som kanske inte vågar gå ut med namn att ha någon redan kontroversiell person som tar eventuell skit som kan komma från att medverka på valaffisch.se.

    Personligen står jag dock fri från ALLA partipolitiska kopplingar och jag har inte heller något att göra med allahbloggen. Däremot är jag väldigt tacksam för att Roger ställer upp med serverutrymme för valaffisch.se och att han registrerade domännamnet. (Där jag har gjort flertalet av affischerna.)

    Mvh
    Nathan

 2. Fasen grabbar, många av er SEO:are är helt galna på att gräva reda på saker.

  Jag ska tänka en gång till innan jag länkat till sidan, men än så länge gör de satir med allt och alla och har inga synliga kopplingar till något dumt. Då gör det ingen större skada enligt mig…

  Ps Magnus – Går det förlänga fältet ”Namn” med två tecken? Hela mitt efternamn får inte plats i ditt formulär… :-)

 3. Bra som alltid Magnus. När jag läste ditt inlägg kom jag att tänka på ett journalistskämt, som journalister har berättat det för mig:

  ”Om story verkar för bra för att vara sann, kolla inte upp den för då går man miste om en bra artikel.”

  1. Visst känns det lite så? Jag förstår att man naturligtvis dubbelkollar något men man kan ju också välja i vilken utsträckning man gör det. Jag är faktiskt också övertygad om att en pressad ekonomisk situation gör att det blir sämre och sämre med faktakoll.

 4. Kul att du utifrån vad ”Sveriges sjaskigaste tidning” gör och publicerar drar slutsatsen ”det finns inget en tidning gör som inte bloggosfären gör bättre”. Som att välja valfri skvallerblogg och utifrån den konstatera att ”det finns inget en blogg gör som inte tidningar gör bättre”.

 5. Lustigt… Hedin bloggar och säger att det inte var en dementi och länkar samtidigt till en bandinspelning där presssekreteraren säger ”Ministern säger att han aldrig någonsin har betalat för sex. Det är ju det som gäller.” till AB.

  Man måste rationalisera och efterkonstruera ganska kraftigt för att sedan kunna göra en stor grej av att ”ministern vägrar dementera” i det läget.

  1. Hehe, det märkte jag inte och du har förstås rätt. Homer uttrycker det allra bäst ”It’s funny cause it’s true.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *