Jobbar för helgen? Du är lurad.

I snitt arbetar vi ungefär 80 000 timmar av vårt liv. Dessa 80 tusen timmar är hela ditt arbetsliv om du börjar arbeta när du är 25 och slutar när du är 65. En del av oss arbetar för att tjäna pengar, andra arbetar för att vi älskar arbetet och jag tillhör onekligen den senare kategorin. Jag tror att jag skulle fortsätta jobba även om jag inte fick lön.

Jag ska berätta för dig varför du har fel om du jobbar för att tjäna pengar. Jag har nämligen räknat ut hur mycket pengar man tjänar på att jobba. Det kanske låter som en konstig uträkning men här kommer det.

Inkomster

 

Ditt liv för 2.5 miljoner

Beroende på vad du har för lön är det här vad du kommer tjäna in under hela ditt liv. Om du tjänar 100 kr i timmen kommer du tjäna ungefär 8 miljoner kronor under ditt arbetsverksamma liv. Jag har bortsett från saker som ränta och avkastningar av olika slag men för en grov uppskattning är det inte nödvändigt, vi har ju inflation och annat elände med. Dessutom så kan vi kanske inte räkna med att du sparar alla pengar du tjänar och på pengar som man spenderat blir det ingen ränta. De här siffrorna låter kanske ok men jag ska ge dig lite mer siffror.

Utgifter

Ok nu har vi en rimligare siffra, det som är kvar efter utgifter per månad är mer eller mindre de pengar du i snitt kan spendera på saker. Notera att snitthyran är beräknad på 2004 års siffror och en bostad på 2 rum och kök eftersom det var den bästa data som fanns. Övriga levnadskostnader är från 2006. En rolig detalj kan vara att man sparar mycket mer pengar på att gå ur facket och att sluta tvätta sig än att skära ner på fritidsaktiviteterna.
Vad innebär det här då. Jo jag har räknat på det också.

Hela ditt liv

Här har du svaret, om du tjänar 100 kronor i timmen och arbetar hela ditt liv för att tjäna pengar och sparar alla pengar kommer du komma upp i nästan två och en halv miljon kronor. Du har 2.5 miljoner kronor att lägga på det som är ditt liv. Du kan köpa skumpa på krogen för dom pengarna eller bygga modelljärnväg för dom men om sanningen ska fram, hur mycket är 2.5 miljoner egentligen? Det är ett helt arbetsliv vi talar om. Om du tjänar bra med pengar och ligger på 33.000 kronor i månaden kommer du upp i nästan 8 miljoner.

Jag vet inte vad du har för drömmar eller vad du gör med dina pengar när du kommit hem från jobbet men låt mig berätta om saker du inte gör.

Speedboat

Du drömmer om att köpa en båt när du går i pension och du kan fortsätta drömma om det. Om du tjänar 33.000 kr/mån och jobbar hela ditt liv har du inte råd med en Sunseeker Manhattan, priset ligger på strax över 10 miljoner. Du kan i och för sig köpa en Sunseeker Portofino men då har du inga pengar till bensinen. Om du tjänar 25.000 kr i månaden och arbetar hela ditt liv kanske du vill köpa en villa i Italien när du går i pension. Tuff skit och hårda papper ett ”Farmhouse” i Lisciano Niccone i Umbria kostar 6,6 miljoner kronor, du har inte råd.
Min poäng är att du kan arbeta hårt hela ditt liv, om du sparar pengarna eller bränner dom direkt gör ingen skillnad. Om du arbetar för att tjäna pengar är du lurad. Du tjänar inga pengar. Du kanske säger, ja men jag lever för helgen jag åker limousine och står på gästlistan på krogar på Stureplan. Fine, gör det men är det värt att arbeta hela livet för att få åka limousine och dricka skumpa 600 gånger?

Ska jag lägga mig ner och dö nu?

Det låter ju som att jag försöker säga att det är värdelöst att jobba, det är inte sant. Jag försöker säga att det är fantastiskt att jobba och du behöver förstå det. Om du inte gillar ditt jobb tycker jag en sak: Ditt liv suger!
Du slösar bort 40 år av ditt liv på att sakta, sakta samla ihop till budgetvarianten av båten du vill ha. Eller så bränner du hela ditt livs totala värde på 600 kvällar på Stureplan. Om du inte ser till att antingen börja gilla ditt jobb eller byta till ett jobb du gillar är du lurad. Det är dags att fixa lite arbetsglädje i ditt liv.Statistik är hämtat från Roslagens Sparbank, Statistiska Centralbyrån och Rakna.net. Sajten verkar tyvärr i dagsläget inte fungera.

22 svar på “Jobbar för helgen? Du är lurad.”

 1. Ha, ha ..

  Jag har inte jobbat sedan hösten 2007, men tjänar ändå pengar.

  Det kan alla andra också göra, om man lär sig lite mer om att man INTE behöver byta sin tid mot pengar.

  Det går att skapa sig andra typer av inkomster och det behöver INTE vara en dyr initial investering, om man kan lägga ned ca 10 – 15 timmar/vecka.

  Tjäna pengar på internet kan de allra flesta lära sig. Några få simpla saker och du kan få en fin extra inkomst

 2. Jo nog kan jag hålla med om att man kan tjäna lite slantar på nätet utan allt för stor ansträngning. Jag tycker däremot inte att det är intressant för jag gillar mitt jobb.

 3. Anstränga sig får man göra en viss tid innan man kan skörda frukterna.

  Initialt behöver man jobba en del innan det börjar hända saker.

  Jag har alltid sagt upp mig ifrån de jobb jag haft som inte varit roliga, stimulerande eller på annat sätt tillfört mig någonting.

  Nu gör jag det absolut roligaste jag vet och tjänar samtidigt pengar.

 4. Jag kör en del affiliate, adsense, egen tjänst som snart lanseras (www.1vagslankar.net), har ett par egna informationsprodukter på G (digitala, leverans direkt efter betalning) och så sysslar jag med MLM.

  Business-In-a-Box >>

 5. Karin,

  det du förespråkar är fortfarande att arbete ska utgå ifrån tid man lägger ned.

  Det går att skapa inkomster där man inte behöver byta sin nedlagda tid mot pengar. M a o, det finns sätt att jobba där man INTE har ett lönetak, vilket man alltid får OM man byter sin tid mot pengar (vanligt jobb/arbete)

 6. Jodå känner igen dig därifrån Patrik, visste faktiskt bara inte vad du sysslar med.

  Jag vill säga en gång till att min ståndpunkt är du kan få ut så mycket mer av jobbet än bara lön. Att tjäna pengar passivt har ingen som helst lockelse på mig (kanske på sidan om det vanliga jobbet). Jag vill inte sluta jobba, om jag ville det hade jag gjort det för länge sen.

 7. Jag kommer nog heller aldrig att sluta jobba, jag kommer jobba med sådant som intresserar mig, utvecklar mig, det jag tycker är roligt.

  Är det inte roligt, inte ger någonting, varför då lägga ned tid på det hela? Det är att slösa bort sitt liv, att gå och spendera tid någonstans där man inte trivs, inte trivs med det man gör.

  Nu vet jag att många måste få ihop sin ekonomi, och att det inte är alla förunnat att kunna göra sådant de gillar.

  Jag har själv gjort karriär. Jag ökade min lön med ca 20% per år under 5 års tid, sedan hoppade jag av racet. Det var att välja mellan min internetbusiness eller ”karriären” inom en global verkstadskoncern. Varför? Jag gick helt enkelt in i väggen med 100 h arbetsveckor, flyg runt hela europa … jag valde min egen business då den drog in så mycket att jag kunde leva av den.

  Inte ångrat det en sekund, även fast det vart en fin ”inkomstdykning” som snart är återhämtad helt och hållet.

 8. Jag gillar verkligen din text. Är själv nypensionerad efter att jobbat med saker jag alltid gillat.
  Lika viktigt nu vid 65 att företa sig grejor som ger glädje. Pengarna i sig ger ingen glädje utan det är innehållet som man fyller livet med.
  Nils

 9. Nils,

  om man då inte har pengarna, då blir det svårt att förgylla sin tillvaro, oavsett om man jobbar eller nyligen blivit pensionär.

  Många som efter 40 talisterna/50 talisterna går i pension kommer INTE ha lika mycket i pension. Bara för alla att kika in sina ”oranga kuvert” som dimper ned en gång per år eller vad det är.

  Att jobba mycket, göra karriär, och tjäna alla pengar ger inget heller. Man får ju inte tiden att ”spendera pengarna”, eller vad man nu vill göra av sin tid.

  Man behöver hitta något annat, gå utanför de ”vanliga ramarna”, tänka annorlunda, gå mot strömmen och inte ”göra likadant som alla andra”. Då kan man hitta guldkornen som ger en pengarna, som då ger en frihet över sin egen tid. Där du får KONTROLL över HUR du spenderar din tid.

  Då kan vi börja prata livskvalite, eller livsstil utöver det vanliga.

 10. Intressant beräkning, men det finns ju flera viktiga faktorer som saknas.

  För det första ligger inflationen just nu rätt högt, runt 4-5% i världen tror jag. Svårt att ge nån prognos så långt fram, men man kan säkert räkna med ett genomsnitt på 2,5%.

  Sedan om man nu ska spara alla sina pengar som överskjuter det livsnödvändiga så gör man ju det smartast på något man får avkastning från…

  Den genomsnittliga sparkonto-räntan i sverige 1996 var 3,8%, och den högsta annonserade var 6,5%.

  Den genomsnittliga årliga avkastningen på aktier från 1919 till 2000 var 13,1%

  Räknar man in avkastning på avkastning så blir ett genomsnitt på 13,1% enorma summor över en längre tidsperiod som ett helt arbetsliv.

  1000 kronor i månaden med en årlig återinvisterad avkastning på 13.1% blir på:

  1år: 13572
  2år: 28921
  3år: 46282
  4år: 65917
  5år: 88124
  6år: 113241
  7år: 141647
  8år: 173775
  10år: 210112
  15år: 476959
  20år: 970787
  25år: 1884665
  30år: 3575890
  35år: 6705675
  40år: 12497662

  Med 12,5 miljoner kan du köpa 90 stycken splitter nya Uttern A51 och driva en båtuthyrning under resten av din pension.

  Sedan tror jag att den genomsnittliga slöseri-konsumtionen och allmänt högre utgifter, motivation att vara sparsam osv hos en person som tjänar 200 i timmen mot en som tjänar 100 i timmen nästan balanserar ut överskottet som kan gå till ett sparkonto.

  Jag delar dock fullständigt din slutsats, att arbete är något man ska trivas med, och det är kul att det finns sånna som du som gör det.

  Har själv jobbat med många olika saker, och det jag trivdes bäst med, som gjorde mig mest lycklig var också det mest lågavlönade.

 11. Såg att jag råkade hoppa över det 9:e året, och jag vet inte hur korrekt min beräkning är i övrigt då det är en jävla massa skatter, men det finns ju skatteparadis att flytta till.

 12. Jodå, om man räknar med att man kan investera pengarna så är det en annan femma, det råder nog ingen tvekan om att man kan investera sig rik.

  Jag ville mest addera ihop hela inkomsten för att visa att det inte handlar om så mycket pengar, jag utgår ifrån att det endast är mycket få människor som faktiskt lyckas spara en vidare stor del av sin lön på det här sättet. En Sunseeker var mest en metafor för all den fritid du kan få ut av ditt jobb. Vanligtvis blir det ju ingen ränta eftersom fritiden konsumeras direkt och inte efter 65.

 13. Woah. Det här är verkligen den nakna sanningen. Men hur många timmar av ditt liv lade du ner på det här inlägget? Var det värt det? Hur mycket pengar förlorade du? :P

  1. Jag skrev för att jag gillar det, jag förlorar heller inget på det eftersom jag får blogga på arbetstid. :)

 14. Kul att läsa men ser att denna var en gammal rackare. Jag arbetar ju med min hobby vilket ha varit min dröm och en fajt att ta för att inte arbeta under andra men med egna kunder.

  Det är otroligt roligt och intressant då man faktiskt måste ligga i topp på både teknik, utveckling och givetvis som frilansande egenföretagare ha koll på det mesta eller hitta lösningar på det kunderna villa ha. (SEO konsult och webbdesigner)

  Att inte jobba, som Berggren skrev i början, skulle jag inte stå ut med, mitt arbete är för intressant och för roligt att kunna slita sig ifrån. Dock ser jag till att reglera mina arbetsdagar efter humör och vilar gärna en dag när jag behöver det, absolut maximalt 40 timmar i veckan, i allfall med kundernas projekt…

  Det absolut bästa med mitt jobb är att jag kan ta min laptop och arbeta precis vart jag vill oc hdet blir ofta cafeer eller nya platser där jag exempelvis kan sitta i en av Athens marinor och få andas frisk havsluft och se de gigantiska yachts som ligger och väntar på att lägga ut…

 15. Helt underbar sammanfattning!
  Jag har iofs alltid älskat att jobba, men känner en del som jobbat och längtar till sin pension, något som jag inte tror kommer att finnas kvar när vi kommer upp i den åldern.

  En annan siffra som jag skulle vilja se i den här sammanställningen skulle vara ”vad kostar jag egentligen?”
  Om man som arbetstagare får ut t.ex 20K före skatt så kommer det en arbetsgivaravgift på ca 30% på det, som chefen betalar (tror den ligger på 15 – 18 % för unga under 25 år och 10% för äldre än 55 år) en siffra som jag tycker är viktig då man får veta hur mycket man måste dra in för att vara lönsam.
  Egna företagare betalar bolagsskatt (26,3% 2010)+kommunalskatt (c:a 30%) på de pengar man plockar ut ur bolaget, och sen får vi inte glömma momsen (25%).
  Om man tittar på dessa siffror inser man rätt snabbt varför tjänster är så dyra och varför så många av oss flyr landet, särskilt vi som inte har några direkta utgifter för att kunna leverera våra tjänster.
  Men nu snöade jag ut lite för mycket.

  Men i alla fall, man bör älska det man gör, vi lägger ner den största delen av våra liv på det, fast man skall kunna leva på det med, och det är inte alltid så lätt för nystartade, efter att skattemasen vart framme.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *