Låt Jöran Fagerlund övervaka dig

En moderat politiker blir av med sitt uppdrag efter att ha lämnat en massa kommentarer på Jöran Fagerlunds blogg. Kommentarerna (jag har faktiskt inte sett dom) ska enligt SR vara negativa till homosexuella och deras rätt att adoptera. Inget konstigt med att man blir av med uppdrag på grund av det, det jag funderar över, hur vet man att det var just den personen som lämnat kommentarerna? Svaret är enkelt: Jöran Fagerlund kan ju kolla upp IP-adressen på sin blogg.

Jag tänker ta upp det här ämnet igen, idag är det Jöran som agerar storebror och lagrar ditt IP-nummer, tidigare har det varit andra. Saken är den är det är ett tekniskt problem, många bloggtjänster lagrar IP-nummer på dom som lämnar kommentarer, man kan förstås också få ut IP-nummer på besökare om man vill det. Jöran Fagerlund är på inga som helst vis ensam om att lagra besökares IP-nummer, tyvärr gör vi det också och om sanningen ska fram kan jag inte komma på något sätt att sluta (jag är förstås ingen utvecklare, lämna gärna tips). Det Fagerlund väljer att göra är att faktiskt sätta sig ner och gå igenom IP-numren på sina besökare, det skulle jag aldrig göra.

Är det ingen annan än jag som reagerar på att en politiker för register över vilka IP-nummer som står bakom vilka (anonyma) kommentarer på sin politiska blogg? Är jag ensam i världen om att tycka att det här är konstigt, farligt och kanske till och med odemokratiskt? Är jag ensam om att tycka att det är lite konstigt att Jöran Fagerlund väljer berätta vem som står bakom anonyma kommentarer på sin blogg?

Jag ska ge ett exempel så vi faktiskt får lite fler dimensioner på problemet, jag har en dåre som fyller min blogg med otrevliga kommentarer med, en del släpper jag igenom, andra inte. Jag förstår att det är samma person för personen i fråga skriver mer eller mindre likt oavsett vilken pseudonym det är. Jag har precis som Fagerlund möjligheten att kolla upp IP på den här personen om jag skulle vilja det (läskigt men så funkar det). Det skulle i mina ögon vara ett enormt svek om jag gjorde det däremot, om jag tillåter folk att posta kommentarer under pseudonym så tänker jag inte i efterhand leta rätt på dom i loggarna.

23 svar på “Låt Jöran Fagerlund övervaka dig”

 1. Karl-Otto kommenterade länge öppet under sitt eget namn. När han fick kritik från mig och andra meddelade han att han inte skulle kommentera mer. Han slutade dock inte utan började kommentera under andra namn i bland och sitt eget i bland. Han lämnade frivilligt samma e-postadress på alla sina olika kommentarer. När jag sökte, bland kommentarerna, på den e-postadress han lämnade såg jag att det var samma IP-nummer på alla kommentarer.

  Jag konfronterade honom ett flertal gånger för att få det bekräftat att det var han som kommenterade under annat namn och han dementerade det aldrig.

  1. Så du tycker alltså inte att det är det minsta konstigt att sitta och kolla på dina besökares IP-nummer?

   Jag har full förståelse för att man inte vill ha idioter som kommenterar men det samma gäller väl överallt, om du debatterar med någon på stan så har du ju förstås all möjlighet i världen att smyga efter honom för att se var han bor men det skulle du väl aldrig drömma om?

  2. Du kan för övrigt få publicera en artikel på den här bloggen om du vill, Jöran, så blir det något rättvisare, det är svårt att hävda sin åsikt i ett kommentarsfält.

 2. Jag tycker faktiskt inte det är så konstigt att kolla upp ett IP-nummer, själv antar jag att den som är det minsta intresserad kollar upp mitt och anpassar mig sedan efter det (vill jag surfa omkring anonym så finns det enkla sätt att göra det på).

  Hade jag deltagit i en debatt på stan och sedan hittat en lapp på min dörr där någon kommenterar det jag just sagt i en rad agressiva kommentarer hade jag nog gjort mitt bästa för att kolla upp vem kommentarskrivaren var också.

  Men jag kanske har fel. Kanske medför ett blottat IP-nummer en oacceptabel kränkning. Mitt är just nu 79.138.66.251, återkom gärna här med de snaskiga detaljer som detta leder er till.

    1. Du vill försöka dölja dig bakom ett vanligt namn alltså? Varför inte bara slanta upp telefonnumret, har du något att dölja?

     1. Hade du besökt sidorna jag föreslog hade du med stor sannolikhet hamnat på 070 – 611 17 86, speciellt när du redan har mitt IP. Annars kunde du ha kompletterat med Facebook och en snabb googling.

      Varför är mitt telefonnummer relevant?

     2. Vill du vara säker på att det verkligen är mitt nummer så ge mig ditt så får du snart ett sms.

 3. Jag upplever att du faktiskt nu bevisat vad du sa i första kommentaren och det är heder åt dig, det krävs ganska mycket av någon för att vara helt transparent på nätet. Jag är själv likadan, jag har inga problem med att det går att hitta mig (kommenterar alltid med mitt namn etc) men jag har också full förståelse för dom som känner ett behov av att vara anonyma. Särskilt kanske om man har obekväma politiska åsikter.

  1. Som journalist måste jag vara transparent för det mesta, men även helt anonym ibland, och jag delar din förståelse för att somliga vill vara anonyma på nätet. Jag tror också att integritet kommer att bli en av de viktigaste frågorna framöver, annars kommer vi snart leva i ett väldigt övervakat samhälle.

   Den som slänger ett par hundra kommentarer omkring sig borde ändå förvänta sig att väcka en viss nyfikenhet, själv hade jag sprickt av nyfikenhet om det suttit en sådan mängd lappar på anslagstavlan bredvid min dörr någon dag.

   För mig är inte anonymitet en självklar rätt bara för att man råkar vara på internet. Däremot ska alla ha rätt att kunna göra sig anonyma, och det är som sagt inte speciellt svårt och fullt legalt.

   Naturligtvis vilar sedan ett ansvar på den som publicerar namn efter att ha kollat upp IP. I ett demonstrationståg är det upp till var och en att dra en strumpa över huvudet för att vara anonym, men förhoppningsvis gör tidningen en bedömning om de barhuvade protesterar mot fastighetsskatt i sverige och en annan om de demonstrerar mot regimen i Iran.

   1. Det går förstås att dra en strumpa över huvudet på Internet med men det är av naturliga skäl många som inte känner till att det lagras t ex IP-nummer eller sätts kakor (vilket man faktiskt måste upplysa om och något sånt har förstås inte gjorts i det här fallet). Jag är övertygad om att om den som lämnat kommentarerna känt till att informationen dels lagrades, dels kunde göras tillgänglig så hade kommentarerna inte kommit.

 4. Njae, rent principiellt är jag också en stark förespråkare för möjligheten till anonyma uttalanden. Det är en fundamental del av yttrandefriheten.

  MEN, det innebär INTE att Jöran Fagerlund måste upplåta utrymme på sin blogg för mig att sprida dessa uttalanden. Det är, enligt lagen om elektroniska anslagstavlor, Jöran som är ansvarig för det som står på hans blogg, oavsett om det är han som skrivit det eller en anonym kommenterare. Och då anser jag att han även har rätt att bestämma under vilka premisser folk ska få kommentera där. Så om han inte lovat att folk ska få vara helt anonyma så är det inte så mycket att orda om…

  Med internet är det idag fullt möjligt att skapa sig en egen plattform för att sprida anonyma uttalanden, via exempelvis en blogg. I alla fall än så länge. Men de allt mer accelererande inskränkningarna av yttrandefriheten är knappast Jöran Fagerlunds fel, där håller jag inte alls med dig Magnus.

  1. Fast Jöran har ju valt att upplåta utrymme på sin blogg till det. Han måste inte, han kan använda verifierade namn eller helt enkelt inte låta folk kommentera. Det här har inte med yttrandefrihet att göra, det har att göra med integritet. Jag publicerar t ex inte din email även om jag har den i databasen.

 5. Nej, bevisligen har ju Jöran valt att INTE upplåta utrymme på sin blogg för ANONYMA kommenterar, utan han tar sig friheten att granska sina besökares IP-nummer och dylikt.

  Att man sedan får kommentera på han blogg tycker jag ändå är trevligt, så länge man är medveten om att man INTE garanteras någon anonymitet, och Jöran är öppen och ärlig med denna begränsning.

  1. Ja men han utger sig för att göra det, om vi ska bli petiga så säger lagen t ex att man inte får lagra cookies utan att berätta att man gör det och det gör han ju uppenbarligen. Om han valt att INTE låta folk kommentera anonymt så är det kanske läge att antingen berätta det på förhand eller helt enkelt inte tillåta anonyma kommentarer. Att tillåta dom, inte säga något om att man inte tillåter dom men sen gå ut och berätta vem det var känns inte så rimligt, eller hur?

 6. Jag vill bara lägga till att man inte är ansvarig för vad som skrivs i kommentarerna.

  Har man något att dölja så kan man alltid använda sig av proxy-server.

 7. @ Fredrik – Det är iofs inte helt glasklart hur rättsläget är kring kommentarer på bloggar, det är straffbart att släppa igenom kommentarer i vissa delar av landet, i andra är det inte straffbart:

  http://www.medievarlden.se/nyheter/2010/04/historisk-dom-bloggare-inte-ansvariga-for-forhandsmodererade-kommentarer

  O

  @Magnus – Bra, då är i vi princip överens. Du ska inte anklaga Jöran för att ”övervaka” de som kommenterar på hans blogg, för det har han rätt att göra, du ska anklaga honom för hycklare för att han gör det trots att han hävdat motsatsen. Eller? För det är väl ändå olika saker?

  Ps. Som du säkert redan vet (eller kan ta reda på genom ett snabbt besök på min blogg) är jag liberal centerpartist och jag gillar att basha vänsterbloggare. Men jag är av den åsikten att man ska göra det på ett rakt och ärligt sätt, inte genom att anklaga dem för ”fel” saker…

  1. Ja,fast att föra loggar över folk så att man kan göra just så är ju att övervaka i min värld, kan hända att vi helt enkelt definerar på olika sätt.

 8. Håller nog med dig där Magnus. Om man inte tillåter anonyma kommentarer bör det framgå att ip-nummer kan används för att spåra avsändaren.
  Om man inte gillar en kommentar så bemöter man den, raderar den och/eller blockerar avsändaren. Men här fanns det uppenbarligen ett partipolitiskt motiv att avslöja den som skrev. Det är ju valår.
  Frågan är bara vilket parti det gynnade mest. Skulle nog tro att moderaterna tog mest pluspoäng då de reagerade snabbt och handlingskraftigt. Och det kanske inte var Jörgens avsikt :-)

  1. Det kan nog mycket väl skada på ett lokalt plan men på riksplan tror jag precis som du, det gör nog ingen märkbar skada på Moderaterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *