Jordbävningar och hjälp

Här i Centralamerika får man uppleva små skalv hela tiden. Jordbävningar är något man lever med och särskilt i år har det varit extra mycket har jag fått berättat för mig. Nu är Costa Rica ett mycket rikare land än Haiti men jag skulle ändå vilja berätta om en upplevelse från Januari förra året.

Vi tog en biltur till vulkanen Poas som har en fantastisk krater med en stor pool i kombination med att den fortfarande är het. Tyvärr innebär det här att man många gånger inte kan se något eftersom den producerar så mycket dimma och så var fallet när vi åkte upp. På sidan av den slingrande vägen på vägen upp stannade vi däremot till vid en liten butik som mer eller mindre hängde på klippväggen.

Poas

När jag säger att Costa Rica är mycket rikare än Haiti så betyder det inte att situationen är nära en svensk eller ens europeisk standard. En riktigt bra lön för någon i min ålder handlar om kanske $1000 – $1500 i månaden, det är en advokat eller en specialistläkare. En del klarar sig på klart mindre och lönerna går så lågt som till $100 i månaden om man räknar med de sämre betalda jobben som parkeringsvakt. En affär av det slaget vi stannade till på är alltså inget som liknar en svensk affär, det är mest en lada eller ett ruckel som någon fraktar bananer och mango till på morgonen för att sälja under dagen. Just den här var en lite större butik där det såldes lite allt möjligt, från turistprylar, på grund av närheten till vulkanen som är en turistattraktion kan man gissa, till sprit och glass. Fortfarande i något som mer liknade ett ruckel än en butik.

Två dagar efter vår lilla tripp till vulkanen får vi ett relativt stort skalv i Costa Rica och på nyheterna kan vi se att hela vägen som vi nyss åkt upp till vulkanen kollapsat. Med vägen hade ett stort antal hus försvunnit inklusive den lilla butik vi stannat till på. Costa Rica har ett visst socialt skydd men det är inte mycket att hurra för, de som bott längs vägen upp till vulkanen blev hemlösa om de inte hade råd att bygga nytt för försäkringar är inget som de människor som bor i sådana områden har råd med.

Som tur är finns det en del som har det bättre ställt i Costa Rica och när sånt här händer går man man ur huse för att hjälpa till. Man känner ett ansvar på ett sätt som jag inte sett i Sverige där vi vant oss vid att myndigheterna tar hand om sånt här, man kan förstås tycka att det är bra att vi inte behöver oroa oss utan vi kan lita på brandkår, polis och de andra myndigheterna. Costa Ricanerna ställer i alla fall upp på ett sätt som jag inte sett tidigare, de donerar pengar (inga småsummor heller) eller sätter sig själva i bilen och packar in en bunt filtar för att åka upp till de som fryser på natten för att de inte har ett hus. De känner en närhet.

Jag vet inte om den lilla butiken blivit återuppbyggd för jag har faktiskt inte åkt upp till vulkanen igen. Jag hoppas det för jag gillade direkt familjen som drev den och det grämer mig en hel del att de över en natt blev av med det levebröd som det säkert tagit generationer att bygga upp.

Bilden är tyvärr inte den aktuella butiken men en byggnad som fanns längs samma väg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *