Kasta skor i maskineriet

Ordet Sabotage kommer från franskans Sabot. Sabot är en träsko och i industrialiserings tidiga år använda Franska väverskor dessa för att kasta dem i vävmaskiner. Vävmaskinerna tog jobben från väverskorna och väverskor måste ju kunna försörja sig.

Den mekaniska vävstolen uppfanns av Jacquard 1805 och den förändra onekligen arbetssituationen för franska kvinnor. Många kunde inte längre försörja sig på en utdaterad arbetsmodell.

Frågan man ska ställa sig här är hur mycket bättre världen hade varit om franska staten hade lagstiftat mot industrialisering. En annan intressant fråga är hur stor skillnad är det mot dagens fildelning?

2 svar på “Kasta skor i maskineriet”

  1. Att säga att fildelningsmotstånd är det samma som motstånd mot industrialiseringen är ju bara dumheter. Skillnaderna är enorma, industrialiseringen var ett kvatnskutt när det gäller teknik som gjorde massvis med nya industrier möjliga vilket i sin tur ledde till nya bättre jobb för de som blev av med dom. Fildelning innebär inte några som helst framsteg det är bara stöld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *