Knuff-Johan och storhetsvansinnet

Läste idag i Bloggtidningen att Knuff-Johan ska komma till rätta med de som manipulerar resultaten. Det är tydligen ett problem för Knuff att folk länkar mellan sina egna bloggar.

Jag upplever det som att fler bloggare än tidigare medvetet använder andra bloggar de har någon sorts kontroll över för att ge ett eget inlägg en egen inledande puff på bloggportaler (så att andra bloggare som vanligtvis inte följer bloggen i fråga uppmärksammas på inlägget). Jag pratar inte om att man ibland länkar till sina egna relevanta inlägg/gästbloggande på andra bloggar utan hur jag har t.ex. sett hur helt nya inlägg inom ett par minuter (långt innan inläggen ramlar ut i flödessläsare, etc) får länkar från flera andra bloggar som redan har någon koppling till ursprungsbloggen (ibland, men inte alltid, samma författare). Då länkarna i många fall inte verkar vara med för att tipsa bloggens läsare utan verkar ha huvudsyftet att påverka länkpopularitetsräknare som knuff.se så upplever jag det som medvetna försök till manipulation.

Jag tycker att det som är särskilt roligt med det här är att han upplever det som ett medvetet försök att manipulera Knuff.se. Jag är inte riktigt säker på om han känner till den andra sökmotorn som använder ingående länkar från relaterat material för att bestämma ordningen på sökresultaten. Det låter ju iofs långsökt att någon skulle vilja manipulera resultaten i Google, Knuff är ju det vi bryr oss om, eller hur?

Fantastiskt uttalande för övrigt, jag är en sådan som länkar mellan mina egna bloggar och om jag ska vara uppriktig har jag aldrig ens tänkt på Knuff. Man ska vara ganska insnöad och ha ett ego som är enormt om man tror att folk arbetar hårt för att komma högst på ens egna siter. Från och med nu ska jag liksom Johan utgå ifrån att det är för att jag ska gilla dom som folk arbetar med internetmarknadsföring.

5 svar på “Knuff-Johan och storhetsvansinnet”

 1. Jag tycker inte det är fel att länka till egna bloggar. Kan inte fatta vad Knuff-Johan menar.
  Har han patent på att samla länkar?
  RS
  kulturbloggen.com

 2. Det är jag som är den skyldige… Genom att samla länkar om ”Bodströmssamhället” som jag avskyr ville jag få människor att läsa om detta utifrån olika aspekter. Jag gjorde en länksamling dels till min åsiktsblogg MinaModerataKarameller men lade också upp den som extra service till läsarna på Bloggtidningen.

  Jag hade inte en tanke överhuvudtaget på att det sen kunde handla om länkar när jag uppdaterade min lista för det tillkommer ju nytt hela tiden. Nu vet jag faktiskt inte riktigt hur jag ska hantera det hela… För jag vill ha ut informationen och en länksamling borde väl vara ett bra sätt.

 3. Jag skulle vilja påstå att du har gjort rätt Mary. Jag har vid två skilda tillfällen använt mig av din lista för att hitta läsning och det tycker jag är ett bevis på att den är bra.

  Google brukar gå ut med att man ska förhålla sig till länkar på det sätt man skulle göra om Google inte fanns. Det vill säga att om du vill länka till siter med bra innehåll för dina läsare så ska du göra det. Det är faktiskt nödvändigt att du gör det för att Google ska fungera. Om sedan Johan tycker annorlunda så är det väl bara för Johan att inse att du länkar dit du vill och om hans sökmotor inte kan hantera det så är det inte ditt fel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *