Kreditkort bra eller anus?

KreditkortEfter att ha varit i Sverige ett tag och sett på Lyxfällan har jag insett att kreditkort verkar vara svenskens ekonomiska börda. Nästan alla som har ont om pengar i lyxfällan verkar ha det på grund av problem med kreditkort och lösningen är nästan alltid att klippa dem.

Jag har själv  2 st kreditkort idag, eller 3 om sanningen ska fram. Jag har ett Mastercard, ett Credomatic Visa och ett Maltesiskt Visa som jag aldrig använder. Tror att min kredit når någonstans kring 150.000-200.000 sek om jag maxar ut alla kort. Om Lyxfällan har rätt så skulle alltså det här vara en dödsfälla, jag skulle få äta en skål kallt giftigt grus till frukost och bo i en papplåda – så dålig skulle min ekonomi vara.

Sanningen är den att jag inte upplever någon som helst risk, ett kreditkort är ovärderligt i vissa lägen. Om man fastnat på en flygplats någonstans i Centralamerika och inte har några pengar på fickan så är man inte så ledsen att ha det.

Nog kan jag förstå att folk som inte klarar av att hantera pengar får ständiga problem med sina kreditkort men nog fan skulle de ha de problemen i alla fall? Antingen skulle de ta sms lån och hamna i en minst lika knivig sits när de inte kan betala eller så skulle de helt enkelt inte ha något att äta de sista två veckorna varje månad (jag tror att det är klart dåligt för hälsan att inte äta på två veckor).

För att sammanfatta, jag är själv galet nöjd med godingarna som tillhandahåller mina kort och jag har svårt att skylla korkade människors lidande på deras kreditkort.

7 svar på “Kreditkort bra eller anus?”

 1. Kreditkort kan verkligen vara en bra utväg i många situationer. Men som med allt annat och som man får erfara i lyxfällan så finns det folk som inte klarar av att använda dessa på rätt sätt, eller snarare att de missbrukar möjligheten. Det jag tycker är extra sorgligt i just Lyxfällan är att i många fall så tvingas personerna betala räntan på tidigare kredit med en ny kredit vilket leder till en ond cirkel som tillslut blir ohållbar. Vissa har ju räntekostnader som utgör mer än deras inkomst samtidigt som denna räntekostnad hela tiden stiger pga alla nya krediter de tvingas sa.

  Nåväl, kreditkort är riktigt bra i många lägen och tror de flesta kan hantera dessa.

  1. Ja, jag inser förstås också att man kan hamna i trubbel, jag ville bara lätta lite på de stackars kreditkortens skuldbörda – personen som håller i det har ett ansvar med :)

   1. Woa, woa, woa…det där är en farlig väg Magnus. Menar du att vuxna människor ska behöva ta ansvar för sina egna handlingar? Hur skulle världen funka då?

    Ne, vill ha det som i USA, dvs att man stämmer kreditkortsbolagen för att de tillät mig att shoppa skor tills jag gick i personlig konkurs…

   2. Visst har personen som har kreditkortet/betalkortet till sitt förfogande ett ansvar. Det som förvånar mig när jag ibland tittar på Lyxfällan, är hur vissa personer kan förtränga sin egen situation bortom all dumhet och verka nästan ovetandes om sina problem.

 2. Kreditkort är det allt för många som inte kan hantera. De stirrar sig blint på att en kredit på exempel 20 000 SEK är ens egna pengar, vilket det inte är!

  Jag får själv säga att mitt privata VISA strulat en del på sistone. Då åker Business kortet fram som man får betala med så länge. Hade jag inte haft det så hade jag troligen använt mig av ett kreditkort.

 3. Jag jobbade ett tag på bank, och du skulle bli förvånad om du visste hur dålig koll många har på vad de betalar med kortet. ”Men jag har ju knappt använt kortet” (när de använt det för 30 000 kr på en månad) osv. osv.
  Tyvärr är det många som inte har den blekaste om allt som rör privatekonomi, inklusive kreditkort. Det är väldigt sorgligt, men tyvärr verklighet, då många inte tycks lära sig saker som är självklara för mig, vare sig i skolan eller hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *