Länkhandel

Tänkte att det var ett bra tillfälle att beskriva länkhandeln idag. Många och däribland jag jobbar aktivt med länkhandel och det håller på att bli en av de stora marknaderna på nätet.

Att köpa och sälja länkar
Det kan vara knivigt att förstå vad vi sysslar med när man bara ser arbetet. Många av oss sitter på stora sitenätverk med siter med väldigt blandat innehåll, både kvalitetsmässigt och ämnesmässigt.

Varför laddar man då upp med siter på det viset? Jo, en av huvudorsakerna är att länkspotar på siter har ett värde. En länk från förstasidan på en site som Tankafritt.nu har ett väldigt rejält värde och man hyr vanligtvis ut sådana länkspotar.

På vilka sätt har länken värde?
Länkar har primärt två funktioner. Den ena är att driva trafik. Man förflyttar besökare från den ena siten till den andra. Trafik är något som tas bra betalt för och det är i princip så alla stora tidningar på nätet får intäkter. Vi känner alla igen banners av olika slag. Det andra och kanske mer okända sättet att tjäna pengar på länkar är det som kallas sökmotorvänliga länkar.

Genom att länka till en site från sin kan man säga att man röstar på den andra siten. Varje länk till en specifik sida räknas som en röst i Googles algoritm (rösterna har olika vikt beroende på den länkande sidans status hos Google). Eftersom det fungerar så här behöver nästan alla som vill placera sig högt på ett visst sökord köpa länkar.

En länks värde
Länkar kan variera väldigt i pris och värde och man kan få länkar från $1 för en permanent länk upp till att betala tusentals kronor i månaden. Det är svårt att värdera länkar och det krävs oftast ganska gedigen kunskap för att kunna göra en bra värdering. Länkens värde kommer av ett antal faktorer:

Ingående länkar
Precis av samma anledning som man vill ha ingående länkar till sin site är det viktigt att siten man köper länkar ifrån har många och starka ingående länkar.
Brukar kallas IBL för InBound Links

Utgående länkar
Mängden utgående länkar från siten är också viktigt, man kan tänka sig att om mängden utgående länkar blir för stor börjar länkstyrkan urvattnas.
Brukar kallas OBL för OutBound Link

Position i hierarkin
Om länken ligger på en undersida är den mindre värd än om den ligger på en framsida. Man kan räkna antaler klick det krävs för att komma från förstasidan för att ta sig till sidan som innehåller länken. En typ av länk som brukar värderas upp är vad som kallas sitewide alltså en länk på samtliga sidor på siten.

Position på sidan
Länken kommer betyda mindre i sökmotorernas ögon om den ligger längre ner på sidan där footer räknas som sämst.

Särskilda attribut på länken
Om länken får särskilda attribut som t ex bold eller h2 (rubrik) så kommer länken öka i värde.

Språk på siten
Det är dyrare med svenska länkar men de är också värda mer om man ska länka till en svensk site. Anledningen till att priserna är högre på svenska länkar är helt enklet att utbudet är mindre. Det är helt klart säljarens marknad.

Hur folk vanligtvis gör när de värderar länkar
Det finns några quick’n’dirty metoder för att värdera länkar. Tyvärr får man inte ut det mesta av sina pengar om man värderar så här men många väljer ändå att göra det, kanske för att det oftast är mycket, mycket enklare. Ett av de absolut vanligaste metoderna är att värdera utifrån PageRank. PageRank är en skala från 1-10 och ju högre siffra dessto bättre site. Priserna kan ligga på $10 i månaden för en PR2 site medan för en PR8 kan man få betala $1000 i månaden.

Värt att veta: PR är ett gammalt mått som i princip inte används till något annat än länkförsäljning längre. PR säger inget om vilken position man kommer nå i sökresultaten. Det här är en mycket dålig metod för att värdera länkar men det är ändå den som oftast används eftersom det är data man får ut direkt i sin browser och den faktiskt kommer från Google.

Slutligen, vad betalar man då för länkar?
Vanligtvis ligger priset på 50-300 kr per månad beroende på kvalitet och segment.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *