Mer lidande åt företagarna

Ungefär en timme per dag spenderar jag på att fundera över mina fel. Det är vad jag lyckats räkna ut. Jag tror att det är väldigt hälsosamt.

I sociala medier, kanske allra tydligast på LinkedIn, sprids ”motiverande budskap” i massor. Jag kanske trampar någon på tårna när jag säger att det är livsstilsföretagarna som anammat detta som en något modernare form av väggord. Det är är entreprenörskapets motsvarighet till Carpe Diem och jag blir lite illamående varje gång jag ser dem.

Till att börja med har jag så svårt för idén om att man ska inspireras och motiveras hela tiden. Det ska vara inspirationsföreläsningar med livscoacher för hela startup-Stockholm. Jag är medveten om att jag raljerar men om de faktiskt hade ett företag som höll så skulle de inte ha tid att gå på alla de där. Det är som att de tror att Jobs, Gates, Page, Brin och Zuckerberg och alla de andra blev framgångsrika genom att afterworka i en mysig och kreativ miljö.

Jag vill slå ett slag för lidandet

Hårt arbete när det känns hopplöst, det skulle jag vilja slå ett slag för. Självrannsakan utan hänsyn till de egna känslorna när företaget står och stampar, skulle det vara intressant att hoppa på?

Om vi lämnar de ”entreprenörer” som klätt på sig utseendet av en företagare men som aldrig faktiskt drivit ett företag. Om vi istället försöker titta på hur företagandet faktiskt ser ut så skulle jag vilja påstå att det är fyllt av tvivel och vakna nätter. Jag skulle personligen inte byta bort det här livet men det är inte särskilt glamoröst.

Under senaste månaden har jag försökt mäta hur mycket tid jag lägger på olika delar i mitt arbete. En av de aktiviteter som får mycket tid är att fundera och diskutera mitt företags tillkortakommanden. Nu är vi ett väldigt framgångsrikt företag i mångt och mycket vilket gör att jag ofta sitter med detaljer. Det är ett arbete som behövs göras i alla fall – företag som inte går framåt går bakåt.

Det är ofta smärtsamt, att hänsynslöst kritisera det arbete man tidigare gjort för att i framtiden kunna göra ett något bättre arbete. Det är min bestämda åsikt att alla företagare behöver det mycket mer än de behöver inspirationsföreläsningar däremot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *