Lokalproducerat bättre än vegetariskt – om man bryr sig om miljön

Är du en av de många som tror att jordklotet kräver att vi äter vegetariskt? Det kostar mindre resurser att producera vegetarisk mat än vad det kostar att producera kött men det är tyvärr inte hela sanningen.

Det finns en hel del studier om kött och miljöpåverkan, en del av dem visar att vegetarisk eller vegansk kost är bättre för klimatet men det finns problem i det påståendet. En stor del av påverkan är nämligen frakten och så länge man fraktar frukt och grönt med hjälp av fossila bränslen så kommer det åsamka stora problem för klimatet.

Studien du hittar om du följer länken ovan visar att klimatpåverkan kan vara större om du fraktar till exempel sojabönor till Norrland än om du äter vad naturen har att ge i vårt kalla land. Problemet är att det inte går att odla de grödor som krävs för en vegansk kost här, ingen människa överlever på potatis, korn och bär.

Jag tror inte den här posten kommer göra någon skillnad

Tyvärr tror jag inte att den här informationen kommer göra någon skillnad alls. Även om du som läser den tror på vad jag har att säga, eller kanske snarare på den forskning jag hänvisar till, så kommer det inte att påverka dina val alls. Min bild är nämligen att när det gäller miljö så bär vi människor helst med oss nära religiösa och förutfattade meningar.

ALLA VET att det är bäst för miljön att vara vegan. Alla vet att vi borde klättra upp i träden igen och äta enbart bananer, lägga undan teknologi och konsumtionssamhälle. Debattartiklarna, åtminstone lokalt här uppe som tjatat om detta, är otaliga. Jag är personligen övertygad om att det inte är en lösning och jag är övertygad om att den enda vägen mot ett fungerande klimat är framåt. Elbilar, tillväxt på skogen, kanske skrubbrar och så vidare, jag tror att vi inom kort faktiskt kan ta koldioxid ur atmosfären, om vi väljer att satsa på det.

Problemet här är just den religiösa, och vänsterorienterade, tanken om att vi ska sluta gå framåt, att vi ska backa bandet, är motsatsen till detta. Låt oss till exempel fundera över återvunnet papper, hur stor skillnad gör det egentligen för miljön? Jag vet personligen inte men en gissning är att det är marginell påverkan jämfört med att helt enkelt fälla träd och koka massa på dessa. Du vet heller inte men du bär kassar med papper till återvinningen varje vecka och då kräver dessutom att andra ska göra det.

Om du är vegetarian eller vegan idag så lovar jag att även om du skulle ta till dig av budskapet i rapporten så skulle du fortsätta vägra äta kött, trots att det är det rätta för klimatet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *