Malta FAQ

Om du följer bloggen så vet du att jag är bosatt på Malta och här gör affärer. Med anledning av detta får jag en hel del frågor om livet på Malta och tänkte att jag ska försöka svara dem på ett ställe i stället för att maila en hel massa. Här kommer min Malta FAQ:

Är det lätt att få jobb på Malta?

Ja, det är faktiskt ganska lätt men arbetsmarknaden är något begränsad. Om man inte har någon mycket speciell kompetens kan man i princip välja mellan två områden Språkresor och Gambling. En liten uppdatering, arbetsmarknaden har faktiskt blomstrat på Malta de senaste åren, det finns mycket större möjligheter att hitta jobb inom alla möjliga nischer.

Vad kostar det att bo på Malta?

Både att köpa och hyra lägenhet eller hus är billigt om man jämför med Stockholm, om du dessutom inte vill bo i de centralare områdena kan du komma riktigt billigt undan. För en hyreslägenhet på 150 kvadratmeter med stor balkong och havsutsikt så räkna med i alla fall 8000 kr som start (i Sliema, Gzira eller St Julians). Om du kan tänka dig att istället bo i Valletta eller någon av de mer avsides liggande orterna så kan du få ner både hyra och köpepeng ganska långt.

Hur hittar man lägenhet?

Den information som finns på mäklarnas siter är ganska bristfällig och ofta är det gammal information om man letar efter hyreslägenheter. Det bästa är att åka ner och träffa mäklare, då är det ganska snabbt avklarat eftersom det faktiskt inte finns några väntetider. Lägenheterna står och väntar på dig.
Hur får man jobb på Malta?
Det lättaste är här att vända sig till spelbolagen, utan några som helst specifika erfarenheter går det faktiskt ganska lätt att få jobb och det är språkkunskaper som är viktigast om man vill har ett enklare jobb.

Hur varmt är det?

Inomhus kan det på vintern faktiskt bli ganska kallt för det kan bli temperaturer ner till 10 grader i Februari. På sommaren (som är väldigt lång) kan det ligga och koka på 40 grader och man ser inte ett enda moln på 3 månader.

Vad kan man göra på fritiden?

Utbudet på fritidsaktiviteter är tyvärr ganska lågt, det finns en del platser att besöka och en stor mängd gamla kyrkor. Vattensporter som dykning och snorkling är väl det stora och det finns en näst intill oändlig mängd med pubar och klubbar.

Vad betalar man för skatt?

Som anställd så är skatten klart lägre än i Sverige men inte på ett sånt sätt att det känns som noll. Beroende på lön kan man betala mellan 10% – 30%. För företag är skatten riktigt låg.

Behöver man tillstånd för att arbeta på Malta?

Ja, även svenskar behöver ett tillstånd trots att Malta är ett EU-land.

Hur tar man sig lättast till och från Malta?

SAS har precis börjat med direktflyg från Stockholm och Ryanair har haft det ett tag. Annars flyger man vanligtvis via München eller Frankfurt med SAS/Lufthansa/Air Malta.

Var på Malta ska man bo?

Malta är uppdelat i mycket små städer som sitter helt och hållet ihop. Sliema och St Julians är det två områden som är att rekommendera trots att det kanske verkar som att man ska bo i huvudstaden Valetta.

Hur är stränderna på Malta?

Sanningen är att det inte är så mycket att hänga i granen. Maltas stränder är små och fulla av klippor, det finns bara ett fåtal sandstränder som alla är fullpackade med folk. En trip till Blue Lagoon kan rekommenderas däremot, en kristallklar lagun på systerön Comino.

Är det lätt att anställa på Malta?

Svaret är Ja och Nej, det finns inom vissa branscher ganska mycket folk här men då är också lönerna ganska rejäla på mer kvalificerade jobb. Det är dessutom mycket sällan någon stannar permanent på Malta.

Vad pratas för språk?

Det finns två officiella språk på Malta, Engelska och Maltesiska.

Vad kostar mat på Malta (på restaurang och i affär)?

Mat i affären kostar ungefär det samma som i Sverige, det kan vara något billigare. Förmodligen skulle det vara mycket billigare om det var mer vanligt med supermarkets på Malta, mig veterligen finns det två kedjor och de har inte särskilt stora varuhus.

Restaurang blir billigare beroende på vad man äter och dricker. Jag upplever att om man går två personer i Sverige till en hyfsad restaurang och äter ok och dricker en flaska vin får man räkna med en tusenlapp, här får kommer man ofta undan med 50 euro (alltså ungefär hälften). En hamburgare däremot kostar jämförbart med Sverige och det finns ingen ”dagens lunch” så lunchen kan faktiskt bli lite dyrare än i Sverige. Där får du räkna med mellan 8 och 12 euro.

11 svar på “Malta FAQ”

 1. Vilket interssant inlägg om Malta. Jag skulle vilja besöka ön som turist men det får vänta ett bra tag.

 2. Jag drar nog dit på språkresa i sep-dec i år med baktanken att hitta jobb och stanna kvar efter studierna. Är det lätt att få arbetstillståndet som krävs och kan man hitta billiga ettor för under 3000kr/månad?

  Hälsningar / Robban

 3. Arbetstillståndet är vanligtvis inga som helst problem eftersom Malta är EU-land.

  Gällande så billiga lägenheter är jag inte helt säker men jag vet att det inte är särskilt svårt att få tag på en riktigt bra lägenhet att dela på om man kan tänka sig bo med en kompis.

 4. Bra info. Jag har allvarliga funderingar på att flytta till Malta och då är tanken att det skulle vara för gott. Jag är ju tyvärr inte i den åldern än att jag skulle kunn gå i pension än på länge, så jag måste jobba om jag ska kunna bo där. I mitt sökande efter jobb på Malta hamnade jag på din sida. Vi åker nog till Malta för tredje gången nu i höst, ska bli skönt att komma till värmen igen :)

 5. Uppskattar att infon känns ärlig (även de svagare delarna av Malta) trots sökmotoroptimeringsaspekten av dessa sidor. :) Tack!

 6. Hej! du nämnde att svenskar måste ha tillstånd för att jobba på Malta. Hur går man till väga för att få det tillståndet? :)

 7. Hej
  Vilken bra sida du har. Mycket informativ verkligen.
  Jag och min fru funderar, långt gånget, att flytta till Malta inom det närmaste året. Ett år för att kolla hur det känns.
  Har varit där och tyckt mycket om det.
  Det beror lite på med jobb, har på gång med ett norskt rederi. Jag jobbar då 3 veckor och sen flyger till Malta.
  Hur är det med banklån för att köpa bostad? Vet du något?
  Annars kan jag förstås kontakta en bank direkt.
  Undrade bara om du vet något som kan vara bra.

  Ha det bäst

  Robert

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *