Måndag Morgon – min syn på arbete

När jag började på Pineberry för något år sedan var det nog det smartaste jag gjort. Varje måndag såg jag fram emot att gå tillbaka till jobbet och jag tyckte verkligen det var det riktigt, riktigt roligt. Mest berodde det på två saker, det var ett väldigt utvecklande jobb och det var en riktigt trevlig arbetsmiljö.

Jag tänkte att jag ska försöka beskriva hur jag ser på arbete för jag tycker verkligen att alla ska ha ett inspirerande arbete, jag tycker att alla ska tycka att det är roligt att gå till jobbet.

Det kan vara svårt att ställa kravet att man ska ha sitt drömjobb, särskilt i det klimatet vi har idag på arbetsmarknaden. Det är faktiskt inte det som det handlar om, om jag kunnat välja fritt hade jag säkert inte vara sökmotoroptimerare även om det visat sig vara ett kanonjobb för mig, jag hade säkert valt rockstjärna, astronaut eller statsminister. Det finns förstås inte utrymme för att alla ska kunna ha de här jobben (jag tänker lite grand på Liza Marklunds fildelningshaveri). Det är heller inte det som är kravet för att man ska må bra på jobbet.

De saker som krävs för att jag ska trivas med mitt jobb (i ingen speciell ordning):

 • Trygghet, man måste kunna lita på att företaget är säkert och man måste ha förtroende för sin arbetsgivare.
 • Utveckling, man måste ha ett utmanande jobb där man kan förbättra sig själv och de omgivande processerna, man måste ha möjlighet att förändra.
 • Uppskattning, man måste vara behövd. Om vem som helst på gatan kan ersätta mig är jag inte glad.

Dessa tre kan naturligtvis finnas naturligt på en arbetsplats men det finns faktiskt saker man kan göra för att se till att de finns om de inte gör det från början. Nu hade jag tur blandat med lite skicklighet när jag gick till Pineberry. Jag hade faktiskt inget jättebehov av ett nytt jobb när jag började, Pineberry köpte mitt företag som redan fungerade på ett bra sätt. Det som gjorde att jag blev intresserad var just att det verkade vara ett så trevligt företag. När jag träffade huvudägarna på Pineberry upplevde jag direkt att vi kom väldigt bra överens och det var det som gjorde att jag valde jobbet.

Poängen här är att om man har möjligheten kan man vara kräsen när man väljer var man jobbar. Det gäller bara att se till att man kan vara kräsen. Det här kan låta överväldigande men det är fullt genomförbart. Om man ser till att bli riktigt duktig på något t ex, då kan man helt plötsligt välja jobbet istället för att jobbet väljer dig. Om man redan har en bra inkomst och ger sig ut och letar på arbetsmarknaden har man också samma möjlighet att välja, i värsta fall kan man ju alltid stanna kvar på det jobbet man har. Idag skulle jag aldrig välja ett företag som jag inte litar på, jag har gjort det förr för att nöden krävde det men idag tror jag att jag hellre skulle svälta än jobba på ett företag som jag inte känner förtroende för.

Utvecklingen går dessutom att påverka på din arbetsplats. Om det är så att du råkar ha ett monotont arbete där du upplever att du inte kan göra någon skillnad eller har möjligheter att förändra din jobbsituation så skulle jag vilja säga att det kan du visst. Ju bättre du är på vad du gör, även teoretiska kunskaper räknas, desto mer utvecklande kan du göra ditt jobb. Om det i dagsläget inte görs något på din arbetsplats för att det ska vara utvecklande får du se till att göra det själv. Det här låter kanske som galenskaper men jag tycker att du ska spendera din fritid på att bli bättre på ditt jobb. Det finns alltid saker att bli bättre på eller lära sig. Du ska läsa på om de bakomliggande processerna, du ska stanna kvar när arbetsdagen är slut och ställa frågor och lära dig. Du ska se till att bli den som förstår arbetet bäst, du ska bli en auktoritet. Låter det som för stora krav för att du ska få mer ansvar på jobbet? Själva processen själv är bra, du kommer att tycka att ditt jobb är intressantare, kanske kommer du till och med tycka att måndag morgon är något positivt. Om du ser till att utvecklas kommer de du jobbar för tycka att det och du är bra och de kommer (om de har något mellan öronen) uppmuntra det. Om du visar att du kan och vill lära dig och bli bättre kommer de ge dig arbetsuppgifter som är intressantare.

Uppskattning kan vara på många olika sätt. Det kan vara på det sättet att du har en högre lön, det kan vara en tacksam chef men det kan också vara att det är dig man frågar och att du för ansvara för arbetet när det blir lite knivigt. Det här kommer också av utvecklingen, om du ser till att utvecklas kommer du få den uppskattningen för sanningen är att om du inte ser till att bli bra på ditt jobb, förtjänar du egentligen någon uppskattning då?

Till sist skulle jag vilja ta upp ett litet fenomen som jag inte tycker har något att göra med hur bra man trivs på sitt jobb och det är en framgångsrik karriär. Det kanske verkar som att man lyckas i livet om man blir befordrad och blir avdelningschef men jag tycker verkligen att det är oviktigt för hur bra jag trivs på jobbet. Karriären i sig är oviktig, om chefskap är en linje som du känner är spännande och utmanande kanske det kan vara bra men det är på inga vis det enda sättet att få ett spännande jobb. Många gånger skulle jag säga att det är motsatsen, helt plötsligt sitter du med ansvar för fakturor och löner som i princip bara genererar repetitivt pappersarbete. Om man gillar det så är det förstås bra men om du inte gillar det så ska du heller inte sträva efter chefsjobb. Utveckling på jobbet behöver verkligen inte innebära befordran.

<

2 svar på “Måndag Morgon – min syn på arbete”

 1. Hej!

  Näe, håller med! Tänk dej noga för innan du blir chef. Det är inte det jobbet som många nog tänker sej. :)
  Måste fråga om det bara är jag som inte kommer in på sunday service?Vad är det nya ämnet?

  MVH Malin.

 2. Chefsskap kan förstås vara både bra och dåligt så ditt råd att tänka är nog det bästa.

  Ska ta en titt på Sunday Service.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *