Marknadsför vår Marknadsföring

Jag har arbetat med marknadsföring på olika sätt hela mitt liv. Tydligast var det kanske på MOR på Uppsala Universitet. MOR står för Marknadsföring, Omvärldssamverkan och Rekrytering. Jag var anställd där under ett år och arbetade med att ta fram (och i viss mån driva) modeller för att få studenter till de tekniska och naturvetenskapliga programmen.

Sökmotoroptimering

Nu jobbar jag som bekant med sökmotoroptimering och det är marknadsföring det med, på två sätt. Dels är det marknadsföring på det sätt att det går ut på att få någon site uppmärksammad och att den får besökare och kunder, inga konstigheter med det. Det som är lite mer komplicerat är att det också är någon form av Meta-marknadsföring (inte då som i marknadsföring med meta-taggar, de är ju mer eller mindre värdelösa nuförtiden om man inte räknar in title). Det är Meta-marknadsföring för att man marknadsför sin marknadsföring.

Word of Mouth

En stor del av SEO-arbetet går ut på att se till att det kommer länkar till en site, man kan göra på alla möjliga konstiga sätt för att få länkar men ett av de allra effektivaste är att få andra att av egen vilja länka till den. Du märker hur komplicerat det blir, jag måste locka folk att tycka om något så mycket att de är beredda att marknadsföra min produkt. Vi har det på många andra ställen med, all marknadsföring som går ut på Word of Mouth på ett eller annat sätt är ju väldigt likt. Att få någon att länka till dig skulle jag säga kräver en lite större insats än att få någon att prata om dig men som tur är behövs det inte lika många länkar som det behövs folk som pratar om en produkt för att man ska få kunder.

6-månaders projekt

Just på grund av sökmotoroptimeringens sådana här egenskaper har vi under 6 månader gjort ett projekt. Jag har haft en riktigt bra tjej på projekt på kontoret, hon har bakgrund som Account Director på ett större direct marketing-företag i London. Om du inte har koll på vad en Account Director gör så är det personen som är chef över Account Managers som i sin tur ansvarar för kunderna, kundkontakten och projekten. Shaena som hon heter är ruskigt kvalificerad och det har varit enormt roligt att arbeta med henne (hon förstår tyvärr inte den här bloggposten eftersom den är på svenska) under 6 månader.

Direktmarknadsföring

Projektet har i första hand gått ut på att ta fram en modell för att med hjälp av direktmarknadsföring få länkar från bloggare och webmasters. Ni som jobbat med det här vet vilket slit det kan vara att få tag på de här värdefulla länkarna men ni vet också hur bra dom är när man får dom. Nu ska det testas fullt ut och jag ser fram emot bra resultat (det har fungerat väldigt bra i mindre skala).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *