Massutmaningen av Sanandaji – full av felaktigheter

Du som läst bloggen tidigare vet säkert att jag varit kritisk mot Tino Sanandaji och det sätt han hanterar fakta. Ofta målar han upp halmdockor och argumenterar å det starkaste mot dessa. Nu när han faktiskt har (själv-) publicerat en bok kan han själv däremot granskas.

Ekonomiforskarna Hans Lööf och Gustav Martinsson har på allvar granskat Sanandajis bok Massutmaningen och kan i en artikel i Svenska Dagbladet idag visa en lång rad direkta felaktigheter. Det handlar om allt från enkla regler i hur man hänvisar till källor till att Sanandaji helt missat att man bortsett från sådant som vitmaktrörelser i undersökningar (vilket leder till att invandrare ser överrepresenterade ut i kriminella gäng).

Till Sanandajis och Massutmaningens försvar ska vi säga att det nog inte är att betrakta som vetenskaplig skrift utan som en samling anekdoter, mer av ett politiskt åsiktsblad än som något som skulle skickas till peer-review. Jag skulle ändå vilja påstå att om man som Sanandaji försöker påskina att man har vetenskaplig grund för sina påståenden då måste man ha torrt på fötterna. Det här blir mest pinsamt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *