Min hälsa, min vikt och jag

Eftersom det här är min mer privata blogg tänkte jag få skjuta in ett mer privat blogginlägg. Om du inte gillar det tycker jag att du ska säga ifrån i kommentarerna så lovar jag att det inte händer igen. Situationen är den att jag arbetar en hel massa och mitt jobb går mest ut på att sitta och glo på en datorskärm. Jag älskar dessutom öl och på senare tid den Maltesiska ölen Cisk. Det här är naturligtvis bra på många sätt men tyvärr mindre bra på en del andra sätt.

Om man skulle beskriva mig så har jag varit tämligen spinkig (utom då jag var liten då jag faktiskt hade kulmage). Jag är lång och väger ungefär så många kilo som jag är lång minus hundra (krångligt? 192 cm och 92 kilo) men har ändå varit åt det smala hållet. Mina tre stora intressen börjar till sist ge resultat, jag gillar att jobba, äta god mat och dricka öl. Det här har faktiskt resulterat i att min fru till och med börjat klaga och det är verkligen inget gott tecken.

Det är dags att se till att göra något och det brinner faktiskt i knutarna, det duger inte att gå runt med en ”Panza” och slappa. Jag ska på allvar se till att skapa tid för träning och här kommer faktiskt en av de riktigt stora personliga nyheterna in. Vi har precis skaffat oss ett hus på en Costa Ricansk strand där det ska bos. Ivonnes (min frus) bröder är båda riktigt duktiga surfare, särskilt den ene som tävlat internationellt och de har lovat att jag kommer lära mig snabbt med så pass bra lärare. Som du förstår är det alltså dags för mig att lämna Europa till förmån för Latinamerika och det är dags att lämna slappandet till förmån för en mer hälsosam livsstil.

Costa Ricaner eller Ticos och Ticas har en helt annan matkultur än vi svenskar har, det har förstås sin bakgrund i olika klimat och skillnader i vad man kan odla osv. Ticos äter mycket mer kolhydrater än vi gör och mycket mindre fett och protein. Maten präglas av ris och bönor och en total frånvaro av sås (något jag aldrig kommer att acceptera även om jag vet att det är såsen man blir tjock av och inte korven). En biffstek kommer med både potatis (någon av de flera hundra sorterna) och ris. Pastan kommer med ris. De tycker att det är rimligt att servera en potatisgryta med ris. De äter Gallo Pinto varje morgon och det är svarta bönor med ris. Min fru älskar att laga mat så jag blir utkörd ur köket oftare än jag får härja där (jag gillar verkligen också att laga mat men att springa runt och dominera i köket är ganska elakt att göra med en Tica). Det här innebär att jag har ökat intaget av kolhydrater rejält och jag gissar att det kan vara en bidragande orsak till min växande mage.

Åtminstone under period ska jag se till att ta tag i det här problemet, jag har tittat på saker som GI (mycket för att jag stött på fenomenet i jobbet på senare tid) och olika former av sporter. Desensate åren har jag egentligen bara rört på mig på gymet och sanningen är att om man vill bli av med en oroväckande mage så är tunga lyft inte det bästa. Jag vet, jag skulle kunna spendera tiden på löpbandet eller motionscykeln men det är så tråkigt så jag spyr, det enda som är tråkigare än ett löpband är nog att springa på riktigt utomhus.

Nu ska det alltså bli lite bättre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *