Mina arbetsuppgifter idag

Jag tänkte jag skulle passa på och meddela alla om mina arbetsuppgifter idag. Det är nämligen så att jag gjort en av de tråkigare delarna av sökmotoroptimering. Jag har suttit och räknat på potentiell trafik på sökord för en kund.

Så här räknar man på sökvolymer

Man tar fram statistik för sökord som kan vara relevant. Om det är en site om Ponnies kan man kolla ord som ”hästar”, ”små hästar” och ”riktigt små hästar” som exempel. När man tagit reda på hur många som söker varje dag eller månad eller vad man nu kan lägga vantarna på (finns snajdiga verktyg för att hitta den här statistiken) så kan man multiplicera med en faktor för att få fram Googles mängder. Det är nämligen så att Google aldrig visar den här statistiken utan man får gå på vad Yahoo och grabbarna har att visa. Sen tar man och tar en procentsats på detta och vips så vet man hur många besökare man kommer att få när man kniper första positionen. Sen får man helt enkelt räkna på om det är värt att ta positionen.

Är det värt det?
Man får försöka räkna ut ett värde på varje besökare. Det här kan vara knivigt om man inte har någon tidigare statistik men inom en del branscher där jag är aktiv är det lätt att räkna ut. Till exempel i pokerbranschen vet man ganska exakt vad en besökare i snitt är värd. När man vet hur mycket varje besökare är värd vet man också hur mycket man är beredd att betala för att få den besökaren.

Motståndet
Nästa steg är att göra en bedömning av motståndet i serpen (search engine result page) och försöka ta fram en uppskattning av hur mycket länkar man skulle vara tvungen att lägga för att nå en position. Om värdet av länkarna överstiger vad man är beredd att lägga på att få besökarna är det ett dåligt sökord och man får börja se sig om efter ett nytt. Här gäller det ofta att hitta underpopulerade sökord med bra trafikvolymer för maximalt resultat. Ibland kan det dock vara värt att ge sig i kast med de stora konkurrensutsatta orden om man tror sig kunna göra optimeringen billigare än konkurrenterna eller om man har andra fördelar så som att man konverterar besökare bättre eller är beredd att ta en lägre vinst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *