Mjukvara intresserar mig

Jag har alltid haft ett brinnande intresse för mjukvara. Det är inte svårt att lista ut varifrån det intresset kommer eftersom min första dator var en Sinclair Spectrum, kommer du ihåg dom? En liten svart låda med gummitangenter som kostade någonstans kring 1200 kronor och inte hade några spel, åtminstone inte i Örnskökldsvik där jag bodde. Det enda man kunde göra på den var att ratta med volymkontrollen till bandaren (Ja jag använde en vanlig gammal kassettradio för lagring) och lära sig Basic.

Basic är vansinnigt basic och det finns ingen som i min ålder som missat åtminstone en repeterande text som scrollar över skärmen. Eller, tjejer höll förstås inte på med det men alla 30-åriga män har åtminstone en gång i sin ungdom gjort en 10 Print ”kuk”, 20 Goto 10. Vi kan gissa att det är mjukvarans utformning som gör att intresset bland tjejer var lågt.

Jag har haft den stora turen i mitt liv att lära känna en hel del mjukvaruutvecklare och varit inblandad i en hel del projekt trots mina bristande kunskaper i programmering. Jag har gått en kurs i Objektsorienterad programmering på universitetet och en kurs som har refererats till som ”Dataprogrammering för idioter” och om sanningen ska fram har jag aldrig haft orken att lära mig annat än det mest grundläggande inom C++ och Java, jag har slabbat lite med PHP utan att egentligen lära mig något och jag har hyfsade kunskaper inom HTML så länge ingen använder Internet Explorer.

2 personer jag känner tog sig i kragen när de var studenter och kombinerade intresset för poker med intresset för utveckling och satte ihop en pokermjukvara kallad PokerOffice. PO är en fullfjädrad mjukvara för att hantera all statistik du kan tänka dig kring pokerspel. Jag är inte säker på att jag lyckas förmedla exakt hur stort det är, först att ta fram metoder och presentationer av all den statistiken men också att faktiskt genomdriva ett sådant här projekt på vad som kan liknas med ett hobbyprojekt.

De här killarna lyckades driva ett utvecklingsprojekt i källaren till ett stort och framgångsrikt företag som är stadigt expanderande. Det finns många som skulle kunna lära sig något av dessa. Just nu är Pokeroffice en av de mest framgångsrika i genren av mjukvara som kallas Pokertracker. Roligt när det går bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *