My weapon of choice

Blå Polis på bloggenHar du hört uttrycket att pistolen är ”The great equalizer” eller ”God made men, but Sam Colt made them equal.” Det här är förstås två väldigt amerikanske uttryck och jag är kanske inte den första att heja på deras vapenlagar. Det är däremot sant till viss del det de försöker säga, man tjänar inte längre så mycket på att vara stor och stark när man duellerar i vilda västern (om det nu gjordes alls). Den är bloggen är mitt Weapon of Choice.

För 10 år sedan hörde jag säkert 100 olika personer prata om konsumentmakt, du röstar med plånboken etc, etc. Sanningen är att jag upplevde att man inte hade någon som helst makt, jag upplevde att jag var tvingad att finna mig i en enorm massa saker som jag inte kände att jag borde finna mig i. Det kan handla om att sitta fast i CSNs klor eller i säkerhetskontrollen på Arlanda. Om du blev illa bemött på en restaurang fick du helt enkelt finna dig i det, du kanske inte går tillbaka men mer än så har du i Sverige inte kunnat göra. Nu är situationen annorlunda.

För tio år sedan hade en hotellrecensent inom sitt ämne en fantastisk makt, om hon på ett hotell blev illa bemött så sa det tjohej och så förlorade dom en massa pengar, en författare kunde krossa en politiker som bar sig illa åt och kvällspressen kunde ta ifrån dig allt du ägde och se till att du hamnar på gatan utan en chans att någonsin komma tillbaka. Låt säga att du var ute och tog en öl med några vänner, om du råkar möta en polis så vet du innerst inne att du var i ett fruktansvärt underläge, om han ville kunde han slänga dig i buren över natten och ingen kunde säga något om det. Nu kan du!

Internet och framförallt bloggandet har förändrat världen. Det som har hänt är att ett informationsoligopol har brutits. Det är inte längre  några få som kontrollerar vad vi får reda på, vi kontrollerar alla informationen. Kommer du ihåg filmen med poliserna i tunnelbanan? Visst togs det upp i dagstidningarna men det var inte så informationen kom fram, den spreds på bloggar, på twitter och på alla möjliga konstiga sätt på nätet innan den nådde dagstidningarna. En person som blivit illa behandlad av svensk polis fick åtminstone i viss utsträckning upprättelse och poliserna som betedde sig som svin fick en rejäl känga rakt i julskinkan.

Om du inte redan har en blogg så vill jag uppmana dig att skaffa en nu. Makten över informationen har spridits, det råder ingen tvekan om men den kan fortfarande spridas mer. Vi som utgör det som lite slarvigt brukar kallas bloggosfären är fortfarande inte så många, fortfarande inte så fragmenterade som vi borde vara. Vi borde inte vara rösten från 100.000, vi borde vara allas röst. Vi borde vara det för att vi kan.

Du ska skaffa en blogg så att du får samma makt som jag har för jag har faktiskt makt. Det är ett konstigt ord för vad vi pratar om men det är det bästa jag kan komma på. När jag blir illa bemött på Arlanda kontaktar deras säkerhetschef mig efteråt för att se till att det inte händer igen. När jag möter en människa som är bra så kan jag se till att du också vet det. När jag gillar eller ogillar något så får du reda på det, det är verklig makt. Jag vill inte mena att jag på något vis styr dig men jag kan se till att du känner till min version så kan du bilda dig en uppfattning utifrån det. Informationen vi har tillgång till är inte längre kontrollerad av en liten grupp, den är kontrollerad av en stor grupp.

Jag har inte ens en stor blogg, ändå är jag så här kaxig. Den här bloggen ligger och sniffar på ungefär 600 besökare per dag, jämfört med en dagstidning eller de stora bloggarna så märks den knappt. Gå tillbaka tio år igen och jämför, hur många dagar hade du 600 personer som lyssnade på din version för tio år sen? Det hände mig kanske en gång. Nu händer det varje dag. Jag får berätta min åsikt för 600 personer varje dag. Varför berättar inte du din syn för 600 personer varje dag? Det är ju din demokratiska rättighet.

2 svar på “My weapon of choice”

    1. Verkligen, du har hundra gånger mer makt än jag hade för tio år sen, 1 person som orkade lyssna på vad jag tyckte och tänkte om saker om dagen var ju en hög siffra då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *