När alla inblandade har fel – SEO på Dagens Media

Kristina Carlsson (namnet kanske säger något för någon men jag har ingen aning om vem det är) har fått skriva en artikel på Dagens Media. Egentligen så är det väl bara trollande så jag hade inte tänkt kommentera den men jag tog en ny titt lite senare och läste också igenom kommentarerna. Det är roligt när det är en hätsk debatt och ingen av de inblandade har en aning om vad de pratar om. Jag tänkte att jag, trots att jag anar att det är hopplöst, ska försöka bilda dessa megafoner något med ett förklarande blogginlägg.

För att sammanfatta artikelns spekulationer till att börja med. Carlsson skriver att sökresultaten är dåliga för t ex så kommer ju inte den billigaste flygresan först när man söker efter flyg. Problemet anser hon är att Googles algoritm är dålig och hon föreslår en lösning.

Rent spekulativt, skulle framtidens sök därmed kunna styras helt av konsumenterna. För att hamna högt upp i sökindex krävs då att konsumenterna tycker att det är relevant för sökningen, annars förlorar företaget i placeringar. Sponsrade länkar och ett riktigt bra innehåll är då det enda man har att spela med.

Anledningen till att det inte fungerar så här, för du är faktiskt inte den enda som tänkt på det här Kristina, är väldigt enkelt. Det är så fruktansvärt lätt att fuska i alla sådana system och om Google skulle implementera ett röstningsförfarande så skulle sättet man gjorde SEO på vara att anställa en rysk kille med 1000 webbproxies som röstade 10.000 ggr från vardera. Det skulle alltså vara så att det företag som kunde vaska fram flest proxies skulle ligga etta, på ALLA sökord.

Det är ett skitförslag som naturligtvis blivit ratat av alla som faktiskt kan något om sökmotorer så eg är det väl inte värt någon uppmärksamhet. Det som är roligt är att folk börjar debattera med allehanda besynnerliga fakta. Jag tänkte jag ska ta upp några kommentarer som aldrig borde förtjänat ett entertryck.

Quality score är också en ingrediens i det köpta sökresultatet
Det är användarna som styr sökresultatet och ingenting annat. The power of crowd

Det roligaste med det här är att någon förståsigpåare blandar in Quality Score, alltså Googles algoritm för att tillsammans med betalningen sortera de sponsrade länkarna. Det handlar inte alls om det organiska sökresultatet alltså. Anledningen att Google kan använda sig av användardata på det här sättet på de sponsrade länkarna är att det inte lönar sig att fuska upp sin click-through-rate. 10 miljoner klick från en rysk spammare på din annons där du betalar per klick är ju inte alls lika intressant som i det organiska resultatet. Kortfattat, någon stolle för in Quality Score i debatten om SEO (som ju då inte alls har med varandra att göra) och får en massa svar senare. Kul och lite konstigt.

Det verkar vara många SEO-tekniker här i tråden som kastat sig i hätsk försvarsställning. Kan det vara ett tecken på att Kristina är något på spåren?

Tycker jag är extra rolig för från vad jag kan se finns det verkligen inte någon med ens minsta kunskap om SEO som lämnat en kommentar till artikeln (ok, jag kan ha missat någon av kommentarerna eller sorterat bort den för att den var innehållslös, om du är en optimerare som kommenterat så ta inte illa upp, jag har nog bara missat dig).

Innehåll! Bra innehåll är nyckeln. Innehåll som intresserar mig. Innehåll som är så välgjort att jag håller mig kvar på siten.

Den här är också en av dom jag gillar rejält, är det någon som på fullaste allvar tror att Googles mastodont-team med superhjärnor inte bryr sig om innehållet? Kanske ska ringa Google och berätta att de borde visa de sidorna som har bäst innehåll i sökresultatet. Hallå Brin och Page, jag har en idé – man skulle kunna se till att det alltid var bra grejer som kom upp när man sökte efter något.

Man får förstås ha åsikter om det här precis som om allt annat men ibland har man mycket att tjäna på att hålla käft också. Originalartikeln hittar du här men det är en nofollowlänk för jag som användare av internet tycker inte att den är särskilt bra. Notera att jag använder min makt som enskild person, så här kontrollerar man sökresultaten. Om det däremot fortfarande skulle finnas oklarheter rekommenderar jag SEO-skolan på sökmotorkonsult.se, den är skriven på en enkel nivå (en 10-åring kan läsa den enligt de verktyg vi använder) så det borde ju kunna funka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *