När man gör politik av övergrepp

Jag har valt att hålla mig ifrån den här debatten men nu vill jag faktiskt säga mitt. Pär Ström har gjort sig ett namn genom att släppa en kontroversiell bok om feminism (jag har inte läst den) och när han som kommentar till en debattartikel i Svenskan skriver:

Men om nu Birgitta Ohlsson och Sara Mohammad menar allvar med att feminismen också är en befrielserörelse för män, varför nämner de inte det faktum att vi i Sverige faktiskt tillåter könsstympning av pojkar? Medan könsstympning av flickor (med rätta) är strängeligen förbjuden! Regeringen har heller inga planer på att ändra denna klart mansdiskriminerande lag.

Får han genast en hel massa svar från arga feminister i sin kommentarslåda. Jag har full förståelse för att man vill debattera med Pär Ström och det han allt som oftast ägnar sig åt är vad som kallas trolling. Däremot har han en poäng som han döljer noga bakom könsdiskussionsfloskler.

Jag skiter helhjärtat i vem som förtrycker vem i den här frågan. Jag vet att det är en extremt viktig fråga för många och jag antar att jag kommer få en del skit för det här. Jag bryr mig mindre om vilket kön förtryckaren har eller vad som är anledningen. Jag tycker att det viktiga i den här frågan är att någon skär bort delar från barn och kommer undan med det. Att skära i barn om det inte är absolut nödvändigt (medicinska skäl är den enda acceptabla anledningen jag kan komma på, att man får smuts under förhuden är inte ett medicinskt skäl det är religös dynga) ska man hamna i fängelse för. Religionsfrihet är något fint, jämställdhet likaså, det man inte får göra är att berättiga våld mot barn med dem, det är att missbruka två fina saker.

Argumentet som duker upp en bit ner i Pär Ströms kommentarlåda:

Jag förespråkar inte omskärelse av små pojkar men skulle man jämföra detta med stympning av kvinnor så får du nog läsa på lite Pär Ström. Det är ingen hud som tas bort på kvinnor utan det skulle isåfall jämställas med att ta bort ollonet på männen med t ex glasbit från söndrig flaska och sy ihop så att han i alla fall kan kissa någotsånär

Ok, det är ett värre ingrepp att omskära en flicka, vad har det med saken att göra? Att hugga huvudet av barn är ännu värre, betyder det att vi ska acceptera omskärelse? Det jag inte kan acceptera är att dessa två ställs mot varandra, som om vi bara kunde lagstifta mot omskärelse av barn av det ena könet.

, , ,

9 svar på “När man gör politik av övergrepp”

 1. Tack för det du skrivit. Och du borde skriva det till Per Ström.

  Glad att någon inser skillnaden.
  Du har beskrivit vad som är rätt och fel i en stympning av en flicka och skillnaden med en omskärelse…

 2. ”Det jag inte kan acceptera är att dessa två ställs mot varandra, som om vi bara kunde lagstifta mot omskärelse av barn av det ena könet.”

  De bör inte ställas mot varandra (har du helt rätt i), men inte heller med varandra. En diskussion om manlig omskärelse hade varit både intressant och behövlig, men så fort man blandar in kvinnlig könsstympning kommer det bli en diskussion som jämför de båda två, hur du än vinklar det.

 3. Jag har svårt att se varför. Båda är våld mot barn, vilket som är värst är ointressant (annat än i frågan vilken straffsats som ska tillämpas) eftersom båda rimligtvis ska vara olagliga.

  Ställ det i stället i sammanhanget barnaga. Vi accepterar inte barnaga, oavsett vad föräldrarna säger sig ha för orsak, anledning eller ursäkt. Att göra en onödig operation på barn oavsett om det är ett stort eller litet ingrepp är för mig något som kan förknippas med skräckfilm och har verkligen ingen plats i ett modern sammhälle. Jag anser att det är i dignitet med grov misshandel och att det ska bestraffas därefter.

 4. Det är den känsligaste delen av penis som skärs bort vid en stympning av en pojke, se:

  Självklart borde skiten vara förbjuden för länge sen, men nästan alla struntar ju i pojkar….

  För mer info om detta övergrepp, se:

  och

 5. jag e omskuren de tog för mkt dom jävlarna fy fan .dem tog alldeles för mkt!kan knappt onanera,men efter många års onani har huden stretchats ut men fy fan för omskärelse på pojkar,i mitt fall sov under ingreppet.men vid 14 års åldern började problemen med painful erections without relief!!fy fan!

 6. ofta e jag emot kärnfamiljen pga att det för med sig mkt konstigeheter,orättvisor o sjuka värderingar.Jag tycker att staten ska fostra barnen som i det fina gamla Sparta men när vi har en regering som tillåter omskärelse på pojkar ändrar jag genast åsikt.staten bör ju vara förebilden & något att se upp till & skyddda barnen mot knäppa föräldrar men i detta fallet drabbas pojkar som föds i fel familj brutalt.jag förstår mig inte på sverige som kultur.ett av världens sexuellt friaste länder men för invandrarpojkar är det likaväl ett helvete för ingen vill föra deras talan

 7. att försvara tjejer men inte pojkar visar ju hur sjukt detta samhälle är från grunden.det är som att fösvara en flicka från att drunkna men pojken låter man vara för han är liksom man!visst är det fel att bara hoppa på muslimerna i detta fallet då den stora bromsklossen iaf i sverige är judendomen+religionsfriheten!de som är för kirurgi på friska pojkar
  ser mer till religioners intresse än mänsklighetens

 8. Det här är förstås ett ämne som många tycker till om. Jag är tacksam för kommentarerna och hoppas att mitt inlägg kan göra någon liten skillnad.

 9. Masokister gillar leva obehagligt!
  Myten om den hysteriska judisk/muslimska mamman stämmer alltför ofta.
  Varför inte bara njuta av livet och sluta följa dessa sjuka våldskulturers krav?
  Varken Judendom eller Islam har någonsin skänkt glädje till mänskligheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *