När någon säger Guru slutar jag lyssna

Jag fick min första ordentliga internetuppkoppling 1996. Då hörde jag för första gången också ordet Guru nämnas i internetsammanhang. Allt sedan den dagen har jag blivit spyfärdig av det ordet. Om någon nämner Guru stänger jag helt enkelt av mina öron och förklaringen är enkel.

Guru
Om vi tar en titt på vad en Guru egentligen är så är det i mina ögon någon som tar betalt för att svassa runt och förstå saker. Det kryllar av Gurus inom t ex Sociala Medier idag, lika så inom min bransch; sökmotoroptimering. Som om det handlade om religion eller trolleri. Som om dessa gurus kan förvandla spam till fiskar för ett helt uppbåd av sina lärjungar.

Det är meningen att vi ska känna vördnad inför dessa internetpräster eftersom de förstår så himla mycket om något som är komplext. Jag skulle vilja påpeka en sak, så jävla komplext är det inte. Jag skulle också vilja passa på att spalta upp några ord man aldrig eller nästan aldrig hör:

 • VVS-guru
 • Trafikguru
 • Forskningsguru
 • Matlagningsguru
 • Författarguru
 • Trädgårdsguru

Varför pratas det om Gurus inom sökmotoroptimering eller sociala medier? Anledningen är enkel, till skillnad från ovanstående gurus så har de här nördarna lyckats med en PR-kupp. De vill gärna se sig som trollkarlar (nerds always do) och de har lyckats få dig att tro att det är vad de är. Det är samma sak med killen i träskor i gymnasiet som kunde byta toner i printern, han ville också verka mystisk så istället för att berätta hur man gjorde så gjorde han följande när man bad om hjälp:

 1. Suckade
 2. Tittade på dig som att du var en idiot
 3. Gungade på stolen 30 sekunder
 4. Slog pannan i djupa veck
 5. Tittade snett uppåt höger
 6. Pingade något i Dos-fönstret
 7. Suckade igen
 8. Gick fram till skrivaren och såg bekymrad ut
 9. Bytte toner.

En del saker kan vara knepigt att göra själv, till exempel att dra rör i huset. Då behöver man någon som arbetar med det som kan ge en hjälp. Du ringer en VVS-tekniker för inte fan ringer du en Guru?

Om någon knystar ordet Guru slutar jag lyssna för jag vet att punkterna 1-8 ovan inte ger något. Jag har förstått att man inte ska vända sig till killen med stjärngossestruten och trollspöet när man vill ha hjälp med något, man ska vända sig till någon som arbetar, inte trollar. Om dom inte kan förklara hur dom gör är sannolikheten överhängande att dom faktiskt inte gör något.

5 svar på “När någon säger Guru slutar jag lyssna”

 1. Hey!

  Jag brukar läsa och följa dina inlägg. Just detta är riktigt roligt då jag är gammal VVS-momtör som det hette på den tiden (varken tekniker eller Guru). Jag sadlade om till IT 96 då jag fattade första dagen i början av -96 efter sett första skymten av Internet. Redan efter 3 månader på datakurs hamnade jag i händerna på ett IT-företag som drog med mig på möten med banker och andra stora företag för att presenteraa deras "Guru" allt jag kunde var typ dir /P. Det kändes faktiskt inte så bekvämt måste jag säga att vara Guru.

  Stackars jesus!

  //Åke

 2. Först, tack för den trevliga texten.

  Du pekar på den begreppsförvirring som används för att skapa en säljande respekt för en del aktörer på webben. Jag tittade lite närmare på Guru och en del avlägsna släktingar som också finns i Wikipedia. Exempelvis magiker och trollkarlar. Även det mycket roande läsning och samtidigt lite beklämmande nära vår verklighet.

  För egen del ser jag gärna förekomsten av verkliga gurus. Sikten skyms emellertid av alla dessa magiker och trollkarlar som många gånger presenterar sig som om de skulle vara gurus.

  Jag tar gärna till mig ditt inlägg och använder det som ett tips för att skapa ännu några klasser av aktörer.

 3. Åke, jag fick också agera Guru med sidbrytning på dir :)

  Lassegw, jag tycker att själv guruskapet antyder att det är något man inte kan förstå men som gurun har en instinktiv känsla för, han är alltid i kontakt med cybersfären och är vår kanal ut på nätet. Jag har förstås inga problem med folk som är duktiga på saker och en del grejer är ganska svåra att göra.

 4. Riktigt rolig artikel måste jag säga och jag känner igen det här med Guru.

  Men om vi antar att "köpare A han/hon" tar hjälp av en konsult som höjer ROI med 300 %, eller sänker kostnad för en marknadsföringsaktivitet om 90 %.

  Den här kunden likt som många saknar intresse av att ens försöka förstå sig på det tekniska inom optimering. Hon väver persiska mattor det finaste av dess slag och det är hon bra på och där stannar det.

  Då får man väl helt enkelt bara gilla läget att bli kallad "Guru"?, om det är som så att hon/han (kunden) ser hennes konsult som en Guru.

  1. Jag tycker det förtar lite av det arbete som gjort. Det är ju inte någon som skvätt kycklingblod över tangentbordet i ditt exempel utan en välinformerad konsult som arbetat hårt med att lösa problemen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *