När processen blir ett problem

Företag i olika faser och tider behöver olika saker. För att bli riktigt framgångsrik måste man ha processer som som driver företaget framåt och för det krävs specialisering. Om situationen drastiskt förändras behövs plötsligt helt nya processer och en helt ny specialisering och då kan de gamla processerna mycket väl vara det som hindrar företaget från att ta klivet.

Ta det lilla nystartade bolaget som bygger en community på nätet. Under det första året har de ingen färdig produkt utan utvecklar för fullt. För detta behöver de 10 programmerare, en projektledare och kapital. För att klara att bygga ett community som kan tävla med de som redan finns behöver de ha en organisation som är slimmad, det som inte leder till att plattformen utvecklas har inget utrymme i företaget. Om de investerar en massa i PR så tar de resurser från plattformen, om de satsar en massa på marknadsföring så tar de resurser från plattformen och om de satsar på försäljning tar de resurser från plattform. Du ser vad jag menar eller hur? Alla resurser som går åt till något annat än att ta fram produkten är ett problem för de saktar ner processen och gör att företaget behöver mer kapital.

 

När plattformen är klar

När plattformen väl finns så är situationen en helt annan, då behövs inte 10 utvecklare längre, på sin höjd kanske man behöver 2. Projektledaren behövs inte alls däremot behövs community managers, pr, marknadsföring och en ekonomiavdelning. Man behöver kunna sköta driften av communitiet. Problemet är att man nu byggt upp en organisation som är bra på att utveckla och kass på allt det andra, för att kunna vara med i matchen var man ju tvungen att rensa bort det andra. Alla interna processer på företaget syftar till att utveckla produkten och de är alla helt onödiga nu (jag extrapolerar lite, naturligtvis kan man välja att vidareutveckla produkten men det är inte det som är allra viktigast). Det viktiga är att få lönsamhet på produkten och det är det här som skiljer riktigt framgångsrika företag från de andra. Ett riktigt framgångsrikt företag är ett som klarat av att växla upp.

Det är naturligtvis inte bara för företag i utvecklingsfas det här gäller, det gäller också när samhället förändras. Det som krävs av ett företag en dag kan vara ett problem nästa. Processer man byggt kan göra det näst intill omöjligt att ta sig över till nästa fas. Till exempel är det detta fenomen som skapar sådana problem i finansvärlden, för att vara en framgångsrik bank eller fond måste man vara aggressiv i högkonjunkturen för att se till att göra vinst men helt plötsligt slår vinden om och då får de som fortfarande är aggressiva ta smällen. Det är inte så att det sitter idioter på bankerna som inte förstår att det kommer en lågkonjunktur, det är så att de också förstår att de måste se till att få ut det mesta möjliga av högkonjunkturen.

 

Media

Låt oss titta på gammelmedia med de här glasögonen. De har byggt upp enorma organisationer som inkluderar massor av folk som kånkar runt på tidningar i trapphus och jättelika tryckpressar med folk som bemannar dem mitt i natten. Det här var absolut nödvändigt för att vara en framgångsrik dagstidning. Det här var en organisation som måste finnas för att man skulle kunna ge ut en morgontidning. Tidningarna som klarade av att bygga upp en sådan organisation var de tidningar som gjorde bra ifrån sig. Helt plötsligt förändrades läget.

Marknaden för media är idag helt annorlunda än den var för 10 år sen och de tidningar, eller radio- och tv-kanaler för den delen, som klarar av att anpassa sig kommer att vinna. Om ingen klarar av anpassningen kommer någon annan ta deras kaka. Aftonbladet verkar ha klarat en sån växling till viss del, de var på hugget när Internet började bli ett fenomen och de är med i matchen om att bli framtidens vinnare. De flesta andra tidningar hänger däremot fortfarande på sargen, om de inte lyckas släppa taget kommer de inte vara med i matchen och kommer då onekligen tappa sin kaka till någon annan bättre lämpad. Det finns förstås fortfarande risker för Aftonbladet, bara för att man är en spelare betyder det inte att man är en vinnare, de har ett litet försprång för de hade redan läsare men det kan mycket väl dyka upp nya aktörer som bygger bättre processer, specialiserar sig bättre på den nya arenan. Aftonbladet nya medier gjorde ett resultat på 47 MSEK 2007.

Nu är det lite farligt att använda AB som ett exempel för de har till exempel tagit betalt för sitt innehåll. Det finns inget som talar för att det är en hållbar strategi men just nu har det fungerat. Jag är däremot övertygad om att det inte fungerat för att det var en bra modell utan för att Aftonbladet var snabba med att acceptera och omfamna de nya omständigheterna medans de andra, likt skivbolagen, klamrar sig fast vid det som varit. Skivbolagen har ju precis samma situation, det borde väl vara uppenbart för alla och envar att även om ingen fildelat så skulle MP3 döda skivförsäljningen. Om man tillhör gänget som inte vill eller kan acceptera det kan man ju fortsätta trycka skivor medan någon annan äter upp kakan.

Print eller internetmarknadsföring?

Ta en titt på marknadsföring och PR, det är väl inte så konstigt att det händer en hel del i de branscherna? Marknadsföring i formen print, hur står det sig mot internetmarknadsföring? Det råder väl ingen tvekan om att de byråer som växlar om och kniper internetkakan är de byråer som är de stora namnen i framtiden? Det enda som är lite skakigt här är hur, alla som förstår något förstår att de måste. Vem vill hosta upp en miljon för en annons i en tidning som ligger på toan hos någon svenne som vi inte vet något om när man kan betala 5 kr för att visa en annons för en svenne som är intresserad av ämnet?

Vem vill ha någon att jobba hårt i en vecka för att få in en artikel i Örnsköldsviks Allehanda när en vass lirare kan greja en förstaposition på digg.com? Det är fortfarande inte klart vilka som kommer gå vinnande ur det här skiftet, det är bara klart att det inte kommer vara samma som gjorde det förra gången för det krävs helt andra processer, en helt annan organisation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *