Nej, en kyrka ska absolut inte vara neutral

En ”neutral kyrka”, det efterlyser Sverigedemokraterna i Härnösand då det förfasats över att det finns en regnbågsfärgad matta i domkyrkan. Jag tror att SD helt missförstått vad en kyrka är.

Själva tanken att ”en kyrka bör vara neutral” är nog det mest förvirrade jag hört i den begynnande kyrkovalsdebatten. Du som känner mig vet kanske att jag själv arbetat för Svenska Kyrkan i mina unga år men inte gör det längre. Jag kan personligen inte känna att jag hör hemma där längre men det finns några saker man gör oerhört bra i Svenska Kyrkan.

En inkluderande organisation

För det första är Svenska Kyrkan en av de mest inkluderande organisationer jag någonsin stött på. Om du är gammal, ung, ful eller om du bor under en bro spelar ingen roll, kyrkan är öppen för dig. På de allra flesta ställen tar man emot människor kravlöst och med respekt, oavsett bakgrund. Trots detta lyckas man vara tydlig i var man står.

Men en tydlig kyrka

Svenska Kyrkan står för ett antal saker som förstås svider för den som är obotligt gammelkonservativ. Man står till exempel för alla människors lika värde. Det var ett himla ståhej när man öppnade för kvinnliga präster. Det var kanske ett ännu större ståhej när KG Hammar öppnade kyrkan för Ecce Homo-utställningen om du minns. Båda dessa ståndpunkter är att stå upp för människors lika rättigheter och like värde, det är naturligtvis något som en kyrka ska hålla på med.

Det som förenar människor i en kyrka är att man tror på någorlunda lika saker och jag kan garantera dig att människors lika värde och rättigheter är en av grundpelarna i Svenska Kyrkan.

Ställer man inte upp på dessa grunder är det mest bara konstigt om man faktiskt är kvar i kyrkan. Om man tycker att en kyrka inte ska ha dessa åsikter kan jag för mitt liv inte förstå vad man har i ett kyrkoval att göra.

http://www.allehanda.se/vasternorrland/harnosand/sd-protesterar-mot-regnbagsmattan-i-harnosand-bra-om-kyrkan-kan-vara-neutral

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *