Nyheter har inget värde

 

För 25 år sedan bars en papperstidning hem till varenda hushåll en gång om dagen. Det var då sättet man höll koll på vad som hände runt omkring sig. Papper var det bästa sättet att förmedla den informationen, så är det inte idag.

Det många inte förstår när man pratar om att dagstidningarna håller på att kollapsa är att det aldrig var själva texten som var värt pengar, det var att den bars hem till dig. Det var värt att betala några mynt för att nyheterna skulle samlas ihop och hamna i din brevlåda så att du kunde få reda på vad grannen tjänade eller hur mycket kommunen slösade på energiförädling.

Många journalister vill hävda att det är själva gärningen som är värt något, att de sållar bland nyheter, att de väljer ut vad som är viktigt. Om så vore fallet skulle de ha hittat guld nu, de har fortfarande samma kapacitet att göra det men slipper eländet med att producera papper. Om kurering vore värt pengar skulle dagstidningarna ha dubblat sin intäkt i och med internets genombrott. Det har de inte.

Det finns miljontals människor där ute som vill kurera innehåll till dig och du behöver på sin höjd en handfull, tillgången är nästintill oändlig medan efterfrågan är mycket låg – internet innebär nämligen att till exempel Google lätt kan göra åt miljontals människor det lokaltidningen gjorde åt 40.000.

Alla tidningar idag försöker lista ut hur de ska ta betalt. Att ta betalt är inte problemet, det är att tillhandahålla något, på internet, som folk är beredda att betala för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *