Och veckans bubblare är…

Om du inte redan läst min post om Bitcoin tycker jag att du gör det innan du forsätter läsa här. Det är min bestämda åsikt att Bitcoin inte är annat än ett ganska intrikat pyramidspel. Naturligtvis håller inte alla med och jag har fått lite mothugg. Låt oss utgå från att jag har fel, låt oss anta att det inte är ett pyramidspel. Vad är det då?

Rick Falkvinge är som bekant den störste påhejaren i Sverige och han har ju nyligen fått ur sig en väldigt säljande post om att han nu investerat alla sina sparpengar i ”valutan” och hoppas att fler ska följa efter. Att han hoppas att fler följer efter är inte så konstigt, så här säger Wikipedia:

Finansbubblor uppstår genom att aktörerna på marknaden har orealistiska förväntningar om de inkomster som den finansiella tillgången kan generera, och därför är beredd att betala ett orealistiskt högt pris på tillgången. En finansbubbla kännetecknas av snabbt stigande priser på den finansiella tillgången, och aktörerna gör i början snabba vinster. För att finansbubblan skall kunna fortsätta att växa krävs ett ständigt inflöde av nytt kapital, som driver priserna uppåt. När inflödet av kapital minskar stagnerar priset, och det är fler som vill sälja än köpa. Det är nu spekulationsbubblan spricker. Tillgången överstiger då efterfrågan, och priset på den finansiella tillgången börjar sjunka all snabbare. Luften går ur den finansiella bubblan. Värdet på tillgången sjunker ner till det reella värdet, som ofta endast är någon procent eller promille av värdet när priset var som högst.

Oj, nu råkade jag visst citera artikeln för Finansbubbla istället för Bitcoin. När vi ändå är inne på det spåret kan vi väl fortsätta med att prata om hur man vanligtvis motiverar en bubbla, bubblor behöver nämligen motivation. Man brukar prata om att läget just nu är annorlunda än det alltid varit. Man säger det här är den nya ekonomin, IT-företag behöver inte tjäna pengar, man måste förstå att ekonomin förändrats. Så har det sagts i alla bubblor, oavsett om det gäller bostäder, IT-aktier eller tulpanlökar. Om Bitcoin säger Falkvinge:

The trick is being able to tell when things are usual and when they’re highly unusual.

Being highly unusual doesn’t guarantee anything else, of course. Just that normal rules don’t automatically apply.

Om Bitcoin alltså inte är ett pyramidspel. Vad är det då? Den har rusat 1000% i pris, all efterfrågan är spekulation och ”situationen är ovanlig.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *