Om företaget beskattades regionalt

Som du kanske vet driver jag ett företag med huvudkontoret i Örnsköldsvik. Det finns många skäl att göra det men mitt huvudsakliga skäl är att jag ville det, för att må bra. Det har fått mig att fundera en del.

En gång i tiden hade vi huvudsäte för två enorma företag i Örnsköldsvik (och en rad lite mindre). Det finns inte längre här. Inte så att fabriker och verkstäder lagts ner men huvudkontoret finns inte längre lokalt. För de företagen betyder det naturligtvis en hel massa saker att flytta (eller säljas) men det betyder en annan sak, det betyder att en stor del av skatten landar på annan ort.

Jag är verkligen inte en sådan som vill öka myndigheters styrning över varken individer eller företag så jag är emot i princip alla former av bidrag till landsbygden. Jag gillar verkligen inte EU:s enorma bidragsmaskineri för jordbrukare, trots att jag verkligen tycker att jordbruket borde räddas (räddas är ordet jag tycker passar bäst). Det är å andra sidan min bestämda övertygelse om att landsbygden skulle kunna leva om man från storstaden inte hämmade oss så mycket. Låt mig förklara hur.

Ibland känns det som att vi är en koloni

Jag kommer att ge ett lite norrländskt perspektiv eftersom det är här mina erfarenheter kommer från. Förmodligen är det giltigt oavsett vilket område i landet du kommer ifrån men det kanske du kan ge bättre input på (gärna i kommentarsfältet nedan)?

Låt oss titta på Holmen till exempel, som till för inte så länge sedan var aktivt här i Örnsköldsvik (som en av många efterträdare till Modo, koncernen som gjorde den här staden till vad den är). Holmen är ett alldeles lysande företag och är väl tyvärr inte aktivt i Örnsköldsvik längre men var det under många år. Holmens säte hittar du på Strandvägen i Stockholm. Holmen har under senaste året betalat in en hejdundrande företagsskatt, som i teorin skulle kunnat hamna ute i småorterna.

Men Magnus, hur kan du tycka det?

Det är inte så konstigt som det verkar. Holmen är ett typiskt, gammalt hederligt, svenskt företag som sysslar med skog. Man skulle kunna välja att beskatta företaget där företaget är verksamt, man skulle kunna välja att regionalt beskatta företag. Holmen som naturligtvis har en väldigt stor verksamhet i skogarna runt om i landet skulle då beskattas där dessa finns.

Vi skulle gå ifrån att Norrland får agera bidragsberoende naturresursförråd till att Norrland själv skulle få utvecklas, med sina egna medel, som Norrland har producerat. Det samma gäller naturligtvis andra naturresurser än skogen, vattenkraften och malmen är två andra norrlandsresurser. Kan det inte vara dags att vi slipper vara en koloni där ni hämtar vad ni behöver utan att betala för det? Är det inte rimligare att det skattas där kraftverksdammen faktiskt tömmer älven på vatten?

Det är inte möjligt!

Jo, det här är full möjligt och det fungerar i viss utsträckning så i Norge (Håkan Larsson från Krokom är en som lyfter det). Jag vill inte påstå att vi ska göra som Norge men vi kan definitivt lära oss av vår atlantiske granne och deras vattenkraftsskatt.

Som du säkert förstår är den här frågan dessutom ganska infekterad i Norrland. Varje uttalande från en Stockholmare som hävdar att man försörjer landsbygden känns som kolonialmaktens förakt när de väl skövlat vårt land. Det gör mitt argument än starkare, vill jag mena, vi behöver få stå på egna ben. Det behövs inga allmosor till Norrland, låt oss bara för skörda frukterna av det som kommer härifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *