På den här bloggen får man kommentera anonymt

Vet du om att när du lämnar kommentarer på många bloggar sparar bloggmotorn ditt IP så att bloggägaren kan kolla upp dig? Vilka uppgifter vill du egentligen ge ut när du kommenterar, är var du bor en av de sakerna?

Vi som bloggar känner till det här, på många bloggar sparas uppgifterna om dig så att bloggägaren helt öppet har tillgång till dom. Det handlar ofta om emailadress (som du ju faktiskt uppger) och mindre känt: IP-nummer. Jag väljer att lita på många bloggare, jag känner ju en relation till dom när jag läser bloggen och jag kommenterar heller inte anonymt. Jag tycker däremot det finns en poäng i att kunna kommentera anonymt och därför har jag slagit på funktionen att man får göra anonyma kommentarer här.

Mig veterligen sparas inte IP-nummer (åtminstone inte så att jag kan hitta det) eftersom det här är en blogger-blogg. Jag har andra bloggar med som bygger på WordPress, där finns den här informationen fullt tillgänglig men jag väljer att inte titta på den. Ok, jag kanske ser vilket nummer det är men numret i sig betyder ju inte så mycket för blotta ögat, det är om man slår upp det som det börjar ramla ut information.


Jag tänkte jag skulle visa ett skräckexempel från WalterNaeslund.com, en blogg som jag annars faktiskt läser, uppskattar och kommenterar i. Här har någon som jag inte vet vem det är men som jag gissar är konkurrent till författaren lämnat en kommentar som är arg och burdus. Fine, såna kommentarer får man ibland och står man inte ut med det får man väl stänga av kommentarsfunktionen. Walter väljer att göra något annat istället, publicera kommentarens IP och vem som har det IP:t.

Det här är i mina ögon inte bara kusligt, för visst är det lite kusligt att folk låtsas att du kan vara anonym men sen hänger ut dig? Det är inte bara kusligt utan också väldigt konstigt, Walter är ju kollega med folk som faktiskt har lite koll på nätet och hur man beter sig i sociala medier.

Ibland kan det förstås hända att man blir arg och förtvivlad på dom som lämnar otrevliga kommentarer men det är inte en ursäkt för det här (som jag dessutom tror bryter mot PUL). Nu lite senare har Walter dock ändrat på bilden med IP-numret men det är ju försent, jag vet ju vilket det var.

10 svar på “På den här bloggen får man kommentera anonymt”

 1. Yup, så enkelt är det. Fick en intressant tanke skickad till mig på twitter, om man ljuger om att man kan vara anonym när man lämnar kommentarer, hur hyvens är det?

 2. håller med dig. Väljer personen att kommentera anonymt ska han inte hängas ut.

  Vill blogg-ägaren inte ha anonyma kommentarer kan hon/han tvinga kommentarna att identifiera sig istället.

 3. Välkommen över till bloggen så kan ni läsa vidare om bakgrund och resonemang.

  Vet man om kontexten och känner till branschen så är det roligare än dramatiskt.

 4. Jag skulle kunna hålla en liten kurs i sociala medier för er på honesty om ni vill, så behöver ni inte dabba er så här i framtiden.

 5. Jag tycker nog att det är en solklar gräns när det handlar om att kolla upp och publicera uppgifter som surfaren inte visste att man hade tillgång till. Det är faktiskt en av (i nästan allt annat föredrar jag WordPress) fördelarna med blogger som plattform, man lockas inte att rota i det och således slipper man göra såna här misstag.

  Om det är något som jag lärt mig av att blogga så är det att man ska respektera sina läsare. Det är lätt att hamna i fällan att tro att det är tvärtom, att läsarna ska respektera bloggen och om man tror det hamnar man i alla möjliga besynnerliga situationer. Min slutsats är att om man inte respekterar läsarna kommer de förr eller senare förstå det och då blir man (välförtjänt) av med sina läsare.

  När det gäller Totalstyrelsen så är det helt klart intressant. Om någon på mitt företag började blogga på liknande sätt är det förstås väldigt lätt att gå i försvarsställning men jag skulle vilja säga att det är fel på alla sätt. Det är dåligt ur organistations-synpunkt, det här är en person som man verkligen behöver lyssna på. Det är dåligt ur PR/Varumärkessynpunkt, att vara helt öppen och ta åt sig av den kritik som dyker upp på bloggen kan ju till och med vara bra för bilden av Socialstyrelsen. Känslomässigt är det förstås svårt att göra det men man har mycket att vinna.

  Som en ytterligare liten parentes, jag försökte säga det på twitter (http://twitter.com/sokmotorkonsult/status/9097190004) men 140 tecken räcker inte alltid. Jag tycker att det är lite konstigt att en myndighet, inte någon liten fastighetsförvaltning i en håla heller, blir tagna på sängen. I någon sorts idealvärld är det ju vardagsmat att allt som är smutsigt på myndigheten redan är känt enligt offentlighetsprincipen (som vi skryter så mycket om, med rätta).

  Slutligen, nog har du rätt om att det är stor skillnad att själv kolla upp och att publicera.

 6. Att hänga ut någon är sällan rätt. I det här fallet kan jag tänka mig att Walter blev lite för medryckt i vad han hade upptäckt och tänkte inte riktigt klart.

  Hade jag fått en anonym kommentar som öppet kritiserar mig som person eller det jag gör så försöker jag självklart ta reda på vem det kan vara. Sedan är det kontexten som får bestämma om personen ska hängas ut eller om någon form av censur ska ske.

  En mycket svår fråga som det, i mina ögon, inte finns något definitivt svar på.

 7. Jag håller med i detta. Om man ger möjlighet att kommentera anonymt så bör man ju själv stå för det och inte hänga ut personen.

  Men jag tycker också att det finns en skillnad mellan att hänga ut den som vill vara anonym, och att själv ta reda på det. På nätet är man inte anonym, så när man postar någonstans kan sajtägaren (iaf rent tekniskt och iaf i de allra flesta fall) ta reda på IP-nummer. Och det kan jag tycka att sajtägaren i vissa fall har rätt att göra. Däremot är det en helt annan sak att publicera den informationen, då bryter man kraftigt mot besökarens förtroende.

  Apropå anonymitet, hur tycker ni man som organisation ska hantera det när detta uppstår: bit.ly/9HZbxH

 8. :)

  Finfint, ska ta en funderar på det när jag är i Stockholm nästa gång.

  Och vilket smidigt bemötande dessutom, nu fnissade jag till när jag såg kommentaren. Tackar.

 9. Magnus – du har en stående inbjudan till oss på Honesty. :) Diskuterar gladeligen detta med dig över en kopp java.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *