Påhittade nyheter om Google Caffeine?

Jag prenumerar på Jajjas nyhetsmail Jajja Magazine, det är faktiskt riktigt intressant läsning om sökmotorer och liknande. Det är kanske inte riktigt några stora nyheter om SEO utan riktar sig i första hand till den med lite mindre förkunskaper. Jag blev enormt förvånad när  de den 28:e Oktober meddelade att Google rullat ut sin nya algoritm Caffeine så här säger deras SEO-chef:

Detta är den snabbaste uppdatering av Google jag varit med om. På tre till fyra timmar var förändringarna genomförd i alla index, säger Patrick Kämpe, seo-chef hos Jajja Communications (källa)

Det som är det lustiga med Patrick Kämpes uttalande är att det verkar som om han har rejäl kunskap om det eftersom han kan berätta hur enkelt det gick för Google att göra förändringen. Varför är det då lustigt? Jo, Google har nämligen inte gjort uppdateringen, så här säger Matt Cutts (från Google):

I know that webmasters can get anxious around this time of year, so I wanted to reassure site owners that the full Caffeine roll out will happen after the holidays.

Hur kom den här nyheten egentligen till?

8 svar på “Påhittade nyheter om Google Caffeine?”

 1. Haha det här vore det intressant om herr Kämpe ville uttala sig om igen faktiskt. Endast ett datacenter uppdaterades ju nyligen med den här nya algoritmen. Vilken tomte.

 2. Det här är intressant ur två aspekter. Dels det du nämner att det kommer först efter jul/nyår och dels så har man kunnat se hur förändringarna sett ut: , detta sedan 10 augusti.

 3. Jag är fortfarande övertygad om att Google har använt Sverige som testmarknad för Caffeine. Det har inte varit särskilt stora skillnader mellan sandboxen och verkligheten på de sökningar jag bevakar, däremot har Google live sett väldigt märkligt ut tidvis under hösten.

  Jag tror att du missuppfattar budskapet om "efter helgerna". Det kom flera olika budskap från Matt Cutts i frågan igår. Först var det på väg ut, sedan inte. Men http://www2.sandbox.google.com är stängd, och jag tror att vi kommer att se Caffeine sprida sig under och efter Thanksgiving.

 4. Jag tror också att det är Thanksgiving som syftas på.

  Nikke, intressant tanke att det testats i Sverige, är förstås lite knepigt att undersöka man jag gissar att om det inte blir några vidare förändringar så kan det mycket väl ha varit så.

 5. Hej!

  Kul att ni läst nyheten och att den engagerar er så pass :)

  Idagsläget så rankar vi tiotusentals domäner mot google. Av dom är ett par tusen domäner aktiva kundprojekt där vi flera gånger per dag gör mätningar mot alla relevanta datacenters. Resterande domäner är mottagare av våra gratis rankingrapporter. Tiotusentals sökord/fraser där vi registrerar samtliga träffar regelbundet. Vår databas är enorm och varje differans mellan olika center loggas och upptäcks i realtid (tror nog att vår databas är bland de större i världen). Att placeringar för domänerna i serpen förändras sker givetvis kontinuerligt och mindre diffar mellan olika center förekommer alltid. När utrullning sker av en ny förändring så tar det sällan mer än 5-10min innan vi kan konstatera att något är på gång.

  Det som hände i slutet av oktober var just det. Alla centers data uppdaterades i rasande takt och utrullningen såg ut att vara mer eller mindre fullbordad redan efter 4-5timmar vilket i vanliga fall brukar ta 1-2 dagar. Sökresultaten vi såg verkade då vara ca 2 månader gammalt och nästan all data stämmde överens med den som låg i caffeines sandbox. Utrullningstempot samt att resultaten mer eller mindre var identiskt med sandboxen gjorde att vi drog den slutsatsen. En uppdatering har i vilket fall skett dock inte caffeine om vi får tro Matt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *