Pappersbranschen får avgift från tidningar när de publicerar online

Varje gång tidningsbranschen väljer att publicera en artikel på nätet kommer de att få betala en straffskatt till pappersbranschen, pappersarbetare måste också kunna försörja sig.

Nej, det är naturligtvis inte sant men i en del andra branscher har stat och EU gått in och lagstiftat om exakt samma sak. Medier ska få ta betalt av Google och Facebook enligt ett förslag, vi har kassettavgiften som är någon slags hopsytt monster á la Frankenstein. Folk som köper dagstidningar har minsann ett ansvar för att den här journalisten ska få behålla sitt jobb, hon kan inte bara ge och ge, hon borde få något från kunderna också (utöver betalt får vi anta för det får hon ju redan och så länge hon kan producera något som någon är intresserad av att betala för).

Det finns en stor medieutredning som pågår just nu, vad den kommer resultera i vet vi inte men förmodligen blir det väl någon modern motsvarighet till den statliga interventionen i varvsindustrin. Till och med liberala tidningar skriker efter statlig finansiering, som om de inte hade någon skam alls i kroppen.

Det rimliga är att de betalar till alla pappersbruk som skurit ner på personal varje gång de publicerar något online, de stjäl ju pengar från de fattiga. Eller vänta, det kanske bara gäller när det är de som ska få pengar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *