Permanent = Spam

länkar

De allra flesta i Sverige som levererar sökmotoroptimering idag levererar på ett sådant sätt att man tappar positionerna om man slutar köpa. Det har ganska naturliga anledningar och när det levereras på ett annat sätt är det ofta så att man får vad man betalar för.

Många som vill köpa sökmotoroptimering oroar sig för att de inte kan säga upp ett avtal efter att de fått bra resultat. De vill köpa sökmotoroptimering på ett sådant sätt att de betalar en gång och sedan tjänar pengar på det för all framtid. Det är mycket få saker i världen som fungerar så och sökmotoroptimering gör det inte.

Det handlar om länkar

Länkarna är en mycket stor del av varje sökmotoroptimering. Konsulten behöver skaffa länkar till din sajt på ett eller annat sätt och det finns många olika vägar att gå. En mycket vanlig är att man arbetar med relevanta egna sajter som byggs och fylls på för att kunna driva både trafik till sajten och sajten uppåt i sökresultaten. Konsulten har förstås då en kostnad för dessa sajter, domänen ska betalas, hostingen med och de behöver få nytt fräscht innehåll med jämna mellanrum.

Det här innebär att du blir av med det om du säger upp avtalet, ingen kan driva en verksamhet där du betalar en slant och sen kräver arbete till jordens undergång.

Alternativet är de mindre nogräknade konsulterna. Visst är det så att det går att få tag på några länkar med mer permanent karaktär men det är endast mycket sällan det räcker för några permanenta bra resultat. Vi pratar om t ex pressreleaser, webkataloger och liknande. Vill du ha länkar utöver det som räcker till bra positioner, då börjar det bli aningens komplicerat.

Du kan då antingen hoppas på att folk länkar till dig på eget bevåg (det finns faktiskt några konsulter som baserar sin verksamhet på det) eller ge dig i kast med lite mer halskumma metoder. Här pratar jag om bloggkommentarer eller forumpostningar t ex. I mina ögon är det åtminstone angränsande till spam.

Lita inte på permanent!

Om konsulten säger permanent finns det all anledning att börja fundera, inget finns permanent på Internet och fundera över kostnaden. Man får, som sagt, så ofta vad man betalar för.

Som en sista fundering, om du oroar dig för att du ska få så bra resultat att du tjänar pengar och inte kan säga upp avtalet, oroar du dig inte för fel sak då?

3 svar på “Permanent = Spam”

  1. Hmm, jag håller inte riktigt med dig här Magnus (även om jag skulle säga att du har rätt i 95 % av fallen). Det går att ordna permanenta länkar även från nätverk. Som du säger räcker det främst för nischer och kunder där konkurrensen är lägre, men jag hävdar att det iaf går, och visar dig gärna hur jag tänker vid tillfälle :)

    1. Hur länge kan du göra det utan att det blir utarmat på allt värde? Jag antar att du behöver intäkter varje månad för att kunna hålla det vid liv, hur många länkar behöver du öka med totalt varje månad för det och hur länge håller det?

      1. Huvudet på spiken, det blir lite pyramid av det och kräver tillväxt. Så – långsiktigt skalbart och en affärsmodell som gör mig till miljonär? Nej. Funkar det för mindre kunder och i mindre skala? Hyggligt. Och din sista fundering är en riktigt bra poäng.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *