Pursvensk – Ulf Nilson

Ulf Nilson på Expressen har vräkt ur sig en av de sjaskigaste artiklarna som skrivits sedan rasbiologiska skyfflades under mattan. Han pratar om Pursvenskar mot invandrare och att det handlar om ett krig. Läs den själv så ser du.

Eftersom Ulf Nilson uppenbarligen är ett stolpskott och det inte är ok att vi låter stolpskott som honom misshandla det svenska språket. Han definerar nämligen senare Pursvensk på SVT debatt:

Med pursvenskar menade jag svenskar av det gamla vanliga slaget

Jag tänkte att jag kunde ge lite nya förslag på definitioner som jag tycker passar mycket bättre. Här kommer Magnus alternativa definitioner på pursvensk:

 • Pursvensk är den som flyttat från Norrland till södra Sverige och börjar äta surströmming för att det är så himla fint i Norrland och alla i södra Sverige är bortklemade veklingar utan riktig norrländsk kultur.
 • Pursvensk är den som inte vågar hälsa på någon som ser bekant ut på stan för det kan ju vara någon annan.
 • Pursvensk är den som åker Viking Line för det är ju så prisvärt.
 • Pursvensk är den som är världsvan efter resan till Thailand, man har ju sett så mycket.
 • Pursvensk är den som inte märker att grannen är död förrän lukten stör.
 • Pursvensk är den som super sig redlös en hel vecka på Cypern, drar på sig en könssjukdom, kommer hem rosa och helt utan minne av vad som hänt – åtminstone officiellt.

Läsardefinitioner av pursvensk

 • Pursvensk är den som köper Bag in Box baserat på alkoholhalt, inte smak. (Från Jonas)
 • Pursvensk är den som hävdar att ”vi är lite tokiga på den här arbetsplatsen” trots att allt är medelmåttigt normalt. (Albert Svensson)
 • Pursvensk – är den som klär sig i folkdräkt med knätofsar vid högtidligare tillfällen? (Sara Hernandez)
 • Pursvensk är den som pratar svenska med kyparen i Grekland och hävdar att Fetaosten minsann kommer från Arla. (Filippa)
 • Pursvensk är man om man säger ”det är mycke’ nu” på jobbet trots att man surfar aftonbladet 6 timmar en dag. (Fredrik Trane)
 • Pursvensk är den som på fullt allvar tror att Sverige är det perfekta landet men samtidigt säger ”osvenskt” om mycket som är spännande, gott, lyxigt, exotiskt, färgstarkt, fritänkande, tillbakalutat, socialt, trevligt, kryddigt osv osv. (Daniel Erkstam)

Jag tar tacksamt emot fler definitioner på Pursvensk så lämna en kommentar.

24 svar på “Pursvensk – Ulf Nilson”

 1. Pursvensk, hur löljligt låter inte det ? Vad är en purturk ? Men om jag får vara med och leka så tar en pursvensk och pratar svenska med kyparen i Grekland och hävdar att Fetaosten minsann kommer från Arla :-)

  1. Shit att jag glömde den, har bott utanför landet så länge att jag glömt hur systemet funkar. Tappade faktiskt hakan igår när det slog mig att vinerna dessutom sorteras efter pris. Jag lägger till den i posten :)

 2. Pursvensk är den som på fullt allvar tror att Sverige är det perfekta landet men samtidigt säger ”osvenskt” om mycket som är spännande, gott, lyxigt, exotiskt, färgstarkt, fritänkande, tillbakalutat, socialt, trevligt, kryddigt osv osv.

  För övrigt tycker jag ingen kan kalla sig pursvensk som inte bor i lappkåta och är självförsörjande på renskötsel.

  1. Grymt, det där är faktiskt en grej min fru alltid reagerar på. Vi tror att vi inte är nationalistiska men om du skulle fråga vilken svensk som helst vilket land som, ärligt, är bäst så vet vi ju vad svaret blir.

 3. Felstavade lappar i tvättstugan som gnäller på att folk inte håller sin tvättid eller tar bort luddet ur torktumlaren kan nog passa där.

  Kalle Anka. Undrar om det intresset inte mest ligger hos oss äldre som tvingar våra barn att se det. Vi som växte upp med en TV-kanel i svartvit och det enda tecknade som sändes då var just Kalle Anka en gång per år. Resten av barnprogrammen bestod väl av i stort sätt östtyska dockfilmer. Och vi har nu barnbarn som vi vill skall se programmet.
  Så visst kan det kallas lite ursvenskt i stil med – Titta nu ungdjävlar det här var det enda vi kunde titta på som barn – :-)

 4. Pursvensk är den som anser att ”fri sprit” är kodord för ”drick tills du kräks på chefens hund, förolämpar hans fru och däckar i trappuppgången naken…”

 5. @Jörgen. :-)
  Och då dagen efter tycker ingen att det är något att prata om eftersom det är det bara naturligt att folk blir så dyngraka.

  1. @Urban – Jepp, ingår även att tycka att om man dricker så så är man inte alkoholist, om man dock (gud förbjude) dricker 1 glas vin till maten 4 ggr/vecka då är man verkligen alkis!

 6. Har lite svårt för att förstå upprördheten. Att Ulf Nilsson har åsikter från anno dazumal är väl inte helt obekant. Vad som dock kanske är obekant är att han varit gift med Aino Heimersson som var dotter till den gudabenådade satir/politisk a tecknaren EWK! Han som i bitska tecknade kommentarer gav uttryck för en djupt humanistisk syn på världen. Ex.vis jordklotet som en svältande kvinna.
  Men, man talar om purfinnar som en beteckning för ”äkta” finnar (googla på ”purfinnar” så får ni se att det tom finns akademiska uppsatser som heter något med ”purfinnar”). Helt vedertaget uttryck, för de som är hyfsat bevandrade i svenska språket, så varför inte uttrycket: Pursvenskar?

  1. Nja, upprördheten kommer väl snarast över hans resonemang att muslimska familjer i snitt får fler barn och att det innebär krig.

   Dessutom lär ju inte Ulf ha någon sorts ensamrätt att hitta på ord eller någon möjlighet att paxa dom – jag håller inte med om hans definition.

   1. Nu har väl exempelvis katoliker relativt höga födelsetal också. Men de ses nog inte som en fara av vissa.
    Annars så brukar man hänföra höga födelsetal till socioekonomiska orsaker och kulturella samt till viss del religiösa. Förändras människors livssituation till det bättre sjunker också födelsetalen.
    Delvis samma orsaker som står bakom det vi kallar för terrorism. Alltså misär, fattigdom och avsaknad av demokrati är en bra grogrund för att skapa desperata människor som inte ser någon framtid.

 7. Att den gamle träbocken Ulf Nilson är en ultrareaktionär clown är väl ingen nyhet. Gubben har ju ägnat nästan alla sina krönikor åt kryptorasism sedan han fick asyl från frysboxen på Expressen.

 8. Största problemet med Ulf Nilsson tycks vara att han är så gammal. Det finns visst något som kallas för åldersrasism.

  1. Som åldersdiabetes ungefär? Du menar att han blivit rasist sedan han blivit för gammal för att vara något annat?

   1. Fast hur funkar det? Alltså ”åldersdiabetes” är ju för att kroppen blir okänslig för (mot?) insulin å därför får inte insulinet tillräcklig verkningsgrad. Men man kan alltså bli rasist av att man blir okänslig mot argument som tex ”vi är alla likadan inuti” eller ”vi är alla människor” och börjar då intressera sig för rasbiologisk lära?

    Jag kan iofs känna lite samma känslor (nu när man passerat 30 å är på ålderns höst) när det gäller bävrar och folk från Gällivare…

 9. Då är jag väl inte ett dugg pursvensk eftersom vi alltid letar efter 12 %-igt rödvin i Bag in box. Finns inte så många, kanske två stycken på Systembolaget.

 10. Av definitionerna och kommentarerna ovan är pursvenskarna uppenbarligen ett bedrövligt släkte som förtjänar att föraktas. Tur att vi sedan en tid får in bättre folk i landet som helt saknar fel och brister.

 11. Visst är det kul att skämta om svenskar och den svenska identiteten. Ponera att någon gör en liknande skämtsam definition som ovan om en typisk invandrare från landet xxxx. Denna person hade garanterat kallats för rasist och möjligen också fått 3 månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *