Pusha har växt upp

För några år sedan fanns det ganska många svenska sociala nyhetssiter (som Digg). De flesta har försvunnit eller förvärvats, på ett eller annat sätt, av Pusha.se. Pusha har med åren blivit en riktigt bra tjänst som jag har kommit att använda för att få nyheter, något som förut var svårt.

I början var vi inte särskilt många användare på de svenska sociala nyhetssiterna och det gjorde att det inte dök upp så mycket intressant och det filtrerades inte på något bra sätt. Dels var vi för utspridda dels var vi för få som fått upp ögonen för dem. Genom att peka om ett antal av de siter som fanns till Pusha lyckades de skapa en tillräcklig mängd användare för att det skulle bli en användbar tjänst. Man måste komma till en kritisk massa för att sociala nyheter ska funka, det är kanske inte perfekt än men det är utan tvekan adekvat.

Det har sedan starten kommit till en rad funktioner som gör siten bättre och socialare, det finns t ex en Twitterliknande funktion där man i kommentarer till nyheter kan ropa på en särskild medlem (har för mig att det var den senaste uppdateringen om det tillkommit mer intressant efteråt så påpeka det gärna). Man kan också bygga upp ett nätverk av likasinnade, du kan skaffa vänner som gillar samma typer av nyheter som du. Nu råkar det vara en viss övervikt åt tech och humor rent generellt men det ligger i sakens natur, Pusha, liksom de flesta siter av den här typen brukar domineras av early adopters.

Naturligtvis använder många Pusha för att marknadsföra sina bloggar eller nya webshoppar men det gör inte så stor skada, det rena spammet sållas bort av communitiet och de andra får bara utrymme om de faktiskt är intressanta. Det kommer en hel del spam (man kan känna igen det på att det t ex är på engelska, klumpigt spammare) eftersom det finns spammare som specialiserat sig på att spamma just digg-kloner för att få länkar. De har nog ingen egentlig förhoppning om att få någon faktiskt trafik utan det är länkarna som är grejen. Pusha har löst det på ett enligt mig föredömligt sätt (ok, det vore förstås bättre om de kunde få bort spammet helt och hållet men vi vet alla hur svårt det är) genom att sätta nofollow-tagg på alla de utlänkar som inte hamnat på den heta listan, alltså de som är populära.

Om du är intresserad av att få nyheter på ett annat sätt, med ett annat typ av filter än gammelmedias redaktörer så tycker jag verkligen att du ska testa pusha. Och du, det är faktiskt ett bra ställe att skapa intresse för dina bra bloggposter.

Jag använder Pusha till både och, som du ser sitter det en liten knapp i varje bloggpost, det är för att det ska vara enkelt för dig, kära läsare att berätta för andra på Pusha att det är spännande läsning. Prova klicka får du se hur enkelt det är.

Ett svar på “Pusha har växt upp”

  1. Den här artikeln skrevs 2009 och då var pusha en av mina favoritsajter på det svenska internet. Tyvärr har sajten nog tappat publiken helt och hållet under de många år som gått. Jag skulle mer än gärna se en ny Pusha eller en nytändning hos de drivande krafterna bakom sajten.

    Det är kanske mycket att hoppas på, tidens tand har inte varit så vänligt inställd mot någon av den här typen av sajter. Digg som var förebilden för alla har förändrats i grunden och är inte alls vad den en gång var.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *