Quorn Allergi

Varför är folk så upprörda över Quorn?  Visst kan man väl vara allergisk men det är det väl knappast första livsmedlet i världen man kan ha allergi mot?

Så här några år efter larmrapporterna (vet inte ens om ni kommer ihåg dom, det var 2004) skulle jag vilja ta upp ämnet. Varför tycker jag att det är viktigt? Larmrapporter är alltid något som jag reagerar på och riktlinjer från livsmedelsverket och liknande är något jag tar med en nypa salt (särskilt om det gäller akrylamider). Det som är problemet är att man aldrig ställs till svars för larmrapporter. Man kan larma till höger och vänster och när det visade sig att man var helt ute och cyklade kan man säga att, ja, men det är ju bättre att slå larm ifall att…

Fast när det har effekter är det inte alltid bättre. Akrylamiderna kostade massvis med pengar för chipsproducenterna. Akrylamid var helt ofarligt i de mängder som fanns i chips men det betydde inte att producenterna inte var tvungna att ställa om sin produktion, för livsmedelsverket larmade. Dessutom är det att ropa varg, hur många gånger kan livsmedelsverket varna för vargar innan vi helt slutar lyssna på dom? Hur många smörgåsar om dan kan de tvinga i oss innan vi tycker att dom bara är larviga? Tänk om det skulle dyka upp något som är farligt på riktigt.

Det är klart att man kan ha en quornallergi men är det verkligen något som berättigar ett rikslarm? Ok att det är gjort av något svampigt men det kan väl knappast vara en grund för att slå ut verksamheter som verkar vara bra.

25 svar på “Quorn Allergi”

 1. Quorn = Flugsvamp??
  Joo, jag kan bekräfta att man kan vara allergisk mot quorn. Jag har aldrig varit så sjuk någon gång. Första gången insåg jag inte att jag var allergisk, utan trodde jag hade fått vanlig magsjuka. När jag en vecka senare åt quorn igen blev jag ännu sjukare – kräkningar, yrsel, hjärtklappning och andningssvårigheter. Jag var då inte säker på om jag höll på att få en hjärtinfarkt eller om det var en magsjuka utöver det vanliga. Trodde att jag skulle dö… Jag började misstänka quornet och kollade nätet, där jag fann att många fler hade haft liknande symptom. Jag mejlade tillverkarna, som uppgav att de var medvetna om att vissa får dessa reaktioner av quorn. Som plåster på såren fick jag 100 kr och rådet att undvika deras produkter i fortsättningen.
  Varnat alla jag känner för att äta produkterna. Tycker för övrigt att det borde finnas varningstext på förpackningarna. Det måste vara många som inte inser att de är allergiska, eftersom illamående inte är vad man först och främst förknippar med allergi.

  //Ulrica

  1. Hej! Jag har ätit det tre gånger, varje gång kräktes jag och blev riktigt sjuk.
   Det började ca halvtimme efter intag, min mun blev slemmig och jag spottade ut slemmig spott, mycket spott. Sen mådde jag fruktansvärt illa och kräktes. Var sjuk en hel dag. Vet ej vad jag reagerar på.
   Vet det är en gammal tråd, men ändå.

   1. Precis det samma hände för mig.
    Jag producerade massa saliv, spottade skum och kräktes.
    Had jättemigrän i ett dygn och mådde inte bra.
    Detta har hänt 2 gånger, bägge gånger orsakades det av
    Ouorn.

 2. Man kan vara allergisk mot allt möjligt men det kan ju knappast berättiga en varningstext på förpackningen.

  Själv klarar jag inte Mjölk och många med mig, kanske är dags för rikslarm?

 3. Jag tål Quorn tack och lov då jag är överkänslig mot det mesta i matväg, min släkting är allergisk mot svamp så hon blir jättesjuk av Quorn, så det är olika från person till person vad man tål och inte tål.

 4. Quorn är ett myco-protein och översätts ibland felaktigt som en svampprodukt. Det är i själva verket mögelsporer som fått jäsa i stora tankar.

  Quorn kan leda till astma och mycket svåra allergiska reaktioner. Det finns flera rapporter om dödsfall. Läs de studier som gjorts innan du uttalar dig nästa gång!

  Och givetvis håller jag med om att det borde finnas varningstexter på förpackningarna. En möjlig text på quorn kan vara: Innehåller mögelsporer som kan framkalla allvarliga reaktioner hos även i övrigt helt friska personer utan allergier eller överkänslighet mot andra ämnen.

  Livsmedelsverket gör ett bra jobb som varnar allmänheten för företag som bara vill tjäna pengar utan minsta samvete. Dessvärre varnar de för sällan och ofta för sent.

  Vad gäller chips så har kvalitéen faktist förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vill du fylla din kropp med cancerogena akrylamider så är det bara att steka så mycket du kan i billigast möjliga fett, gärna härdat. Stek på men kom inte och klaga på att du behöver sjukvård sedan.

  Nästa grej som borde förbjudas – och som har varit förbjudet i andra länder sedan länge – är just härdat fett som finns tex i alla Ballerinakex, blockchoklad och kokosbollar och dylikt. Påverkar kroppen mycket negativt.

  Om man arbetar med något för mänskligheten så bakåtledande som SEO så ska man inte uttala sig om såadant som berör människors framtid!

  // Förälder till allergiska barn

 5. Jag är precis hemkommen från sjukhusvistelse med min 10-årige son, som fick åka ambulans, ta en adrenalinspruta i benet samt övervakas i 24 timmar pga anafylaktisk chock mot Quorn. Det är andra gången han får en livshotande reaktion mot Quorn. Sambandet är konstaterat av allergiläkare, men i övrigt har han inga andra allergier.

  Quorn är ett ”livsmedel” som är helt onaturligt. Det är naturligt förekommande i vattenskadade hus och i jord, men att odla fram det i jästankar som vid penicilinframställning, låta det passera ett tiotal processteg och slutligen tillsätta bindemedel, kemikalier och onaturliga aromer gör att jag tycker att det ÄR påkallat att ställa sig frågan om det är vad vi vill ge våra barn i skolbespisningen…

  1. Det är väl ingen som sagt att det inte kan vara allergiframkallande utan snarare att det är ganska många saker men kan vara allergisk mot här i världen.

   Förstår att det inte spelar så stor roll för dig, det är svårt att vara objektiv efter en sån upplevelse.

 6. Det är förmodligen få av dagens livsmedel som kan anses ”naturliga”. Quorn togs fram som ett hövärdigt köttalternativ i händelse av massvält. Detta inträffade aldrig och produkten marknadsfördes då som ett nyttigt köttalternativ. Förvisso verkar den orsaka allergiska utbrott hos vissa få, men inte i någon större utsträckning än många andra livsmedel. Det är befängt att införa en varningstext och har man dokumenterad quornallergi kanske man bör hålla sig undan från produkter av märket, just det, Quorn. Ansvaret för din egen hälsa ligger hos dig, inte hos myndigheter eller företag. På samma sätt får nötallergiker själva ta ansvar för att inte förtära nötter (alltså läsa innehållsförteckningen). Bristande innehållsförteckning är däremot något som bör regleras, men detta är ju sällan fallet med quorn.

  Alkohol och tobak, lösningsmedel respektive psykoaktiv drog, borde snarare regleras, än en produkt som för de allra flesta är en vettig proteinkälla.

  Läs gärna på lite innan du uttalar dig om vilka livsmedel som är ”naturliga”, respektive inte. Det finns ju knappast något som inte är industriellt processat och det är i de allra flesta fall nödvändigt, om folk inte vill börja odla sin egen föda igen.

 7. Magnus och laszlo: Alla vi förstår att ni inte alls har någon särskild koll på saker o ting eller ännu mindre kan sätta sig in i andras situationer, inte ens i så pass allvarliga som dessa?!
  Yttra er inte över huvudet taget. Klart som fan qorn Är livsfarlig, onaturlig i mångas ögon. Herregud det finns andra bättre/hälsosammare produkter att stoppa i sig!
  //Också en som håll på att dö efter att ätit qorn.

  1. Hej. Dessa kommentarer har hjälpt mig. Fick idag en akut illamående attack på jobbet. Fattade inget? .. men efter att arbetskamraterna tyckte att det kunde vara maten jag ätit tänkte jag – nä, inte väl? Men sedan kom det tillbaka till mig – jag mådde minst lika akut dåligt första gången jag åt quorn – utan att förstå varför. Tänkte den varit fel behandlad i fryshanteringen eller något. Men mådde tillräckligt dåligt för att tänka att det köper jag aldrig igen.
   Men – så har jag nu köpt 2 vegetariska alternativ (färdigmat), utan att läsa innehållsförteckningen. Oavsett så förknippade jag inte förra gången med just Quorn i allmänhet.
   Efter att jag läst här och på Internet i övrigt (om bl.a Quorn poisoning) inser jag att – det blir ALDRIG mer Quorn. Min andra portion får jag kasta!
   Skrämmande symptom – akut illamående, huvudvärk, yrsel och synrubbningar! Sitter just nu och dricker vatten för att ”spä ut” eventuella rester i kroppen… En pärs!

 8. Quorn borde förbjudas tycker jag. Själv blev jag allergisk
  efter att ha ätit det var och varannan dag på ett sommarjobb.
  Spyr tills allt är väck, krampar, ont i ryggen, kallsvettas och så ont i magen.
  Har aldrig haft såna reaktioner mot något annat livsmedel. Det kan inte
  vara en slump att så många blir sjuka. Det är inte som att vara laktosintolerant!

  1. Många? 1 på 100.000 eller 1 på 200.000 enligt Brittiska Livsmedelsverket som undersökt saken. Rimligare att förbjuda jordnötter då kanske?

 9. Intressanta kommentarer. Jag kan definitivt garantera att man kan bli sjuk av quorn. Första gången efter att jag ätit quorn trodde jag att jag blivit magsjuk. Därefter blev det bara värre & värre. Sista gången blev jag sp sjuk att jag trodde jag skulle behöva läggas in på sjukhus och då hade jag endast av misstag tagit sås ur samma behållare där man förvarat quorn. Jag vill varna alla gör quorn, särskilt barn, sjuka och äldre för du vet inte hur du kommer att reagera på detta onaturliga labratorietillverkade livsmedel. Enligt mig borde ett sådant här livsmedel som riskerar framkalla så häftiga reaktioner förbjudas. Kan tillägga att jag INTE lider av någon annan överkänslighet eller allergi än för just quorn. /Titti

 10. Quorn är det värsta som hänt mig
  Kan äta allt men 3e gången jag insjuknade i något som liknar vinterkräksjukan delux och en känsla av att vilja dö såg jag att gemensamma nämnaren var Quorn.

  Jag har inte anmält det, så finns inte med i någon statistik. Många tror nog de bara blivit magsjuka

  Quorn är gift för många

   1. Inte det giftiga möglet som utgör ”Quorn”, PTA-2684 Fusarium venenatum. Venenatum = venomous = giftig. Produkten är klassad giftig, sen hanteras det olika.

    1977 gjorde Quorn en egen undersökning där 20 av 200 blev sjuka av produkten dvs 10%. Självklart ska det inte ut i butik. Först försökte man kalla det svamp trots att det var mögel. Sen använder man matlika ordval i kommunikationen ”processen påminner om yoghurt” osv… Man vet om att man hanterar ett gift där många blir sjuka men försöker få in det som mat och undviker varningar vilket drabbar människor.

    Mycket av kritiken/ stämningarna mot företaget handlar om lansering (”generally recognized as safe”) utan tillräckliga tester och bagatelliserande varningstexter. För mig krävdes det 3 kraftiga insjukningar, 24 timmar våldsamma kräkningar och 2 veckor kraftigt försvagad utan aptit innan jag kom fram till var det var. Jag köpte inte Quorn utan fick i mig det på konferenser och allmänna bespisningar. En gång i sverige, 2 gånger i england. Folk anmäler det inte för de vet inte om vad som hänt. På sjukhuset hade man ingen aning

    Jag accepterar ju inte Quorn som ”mat” bara för att det lyckats ta sig in på hyllorna i smart marknadsförda förpackningar. Det är tydligt hur de försökt vilseleda sen starten.

    Så jo jag kan fortfarande äta allt. Bara det inte är förgiftat.

    Naturen är full av protein-alternativ. Varning för Quorn

 11. Har börjat jobba inom förskola och dom 3 senaste veckorna har jag upplevt vinterkräksjuka delux el jag trodde det va vinterkräksjuka, bara att jag var den enda som drabbats, så efter lite prat med vc och sjukvårdsupplysning, så kom vi fram till antingen matförgiftning men eftersom jag enkom var drabbad så va andra alternativet matallergi och va va den gemensamma nämnaren på menyn alla tre tillfällen jo vegetariska maträtter alla med quorn i… kissade ur rumpan med en hink i knät för dom våldsamma kaskad spyorna enorma kramper i magen i 3 timmar vardera satt jag på toa å önskade att döden skulle befria mig från plågorna, men så fort kroppen rensat ut skiten så blev jag som vanligt igen och kunde både äta och dricka som vanligt igen.. nu när jag äntligen fått upplyst anledningen ska den till varje pris undvikas igen

 12. Har också drabbats av detta, 3 ggr. 1 av gångerna trodde jag inte att jag skulle överleva-på riktigt!! otroligt konstigt att detta så kallade livsmedel fortsätter att finnas i både butiker och serveras i restauranger !

 13. Rätt komiskt att läsa denna gamla tråd eftersom trådskaparen är så rabiat. Man skall absolut inte skriva någon varningstext uppenbarligen. Varför? Jo tydligen för att det finns annat man kan vara allergisk mot.
  Men grejen med Quorn är att det är ett mycket udda livsmedel varför det uppenbarligen går under radarn för såväl experter som konsumenter när det gäller allergier.
  Således är någon form av varning eller extra not befogad. I stil med ”kan innehålla spår av nötter”. Detta eftersom medvetenheten om reaktioner på Quorn helt enkelt är såpass låg. Inte minst restauranger som serverar det bör vara extra noggranna.

 14. Första gången jag åt Quorn trodde jag att jag blivit magsjuk. Andra gången extremt mycket värre. Kräktes ca 1 1/2 h efter jag ätit. Det kom snabbt. Kräktes intensivt sedan vände sig tarmarna och jag bajsade vatten. Samtidigt kallsvättades jag så att jag blev blöt på hela kroppen. Händerna blev iskalla och jag trodde att jag var på väg att svimma. Fruktansvärt. Jag är 50 år .
  Symptom som om jag fick en hjärtinfarkt. Jag kommer ALDRIG att äta veg substitut mer i mitt liv.

 15. Jag blir så dåligt a quorn!! Inte allergisk mot något annat men quorn ger mig hemsk magsmärta och illamående som håller i sig i timmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *