Recept

En av de vanligaste användingsorådena för Google idag är att söka efter recept. Jag har pratat en hel del med olika enteprenörer som är aktiva på sökmotormarknaden och många har fått väldigt positiva resultat med recept. Vi är många som väljer att Googla när vi vill veta vad det ska vara i morotskakan eller pepparbiffen. Även för att få inspiration används sökmotorerna flitigt.

En rimlig uppskattning är ungefär 1000 sökningar om dagen på Google som innehåller termen recept. Om man räknar med alla tailterms (relaterade termer som är mer nishade, t ex ”morotskaka” eller ”hur länge ska man ha köttfärslimpan i ugnen”) så blir siffran garanterat mycket större.

Att publicera recept är idag inom en lite besynnerlig avdelning av upphovsrätten. Man kan nämligen inte ha upphovsrätt på recept. Man kan däremot ha det på receptsamlingar vilket betyder att man får publicera någon annans recept så länge man samlar dem själv.

3 svar på “Recept”

  1. När det gäller upphovsrätt på recept, är det bara själva ingredientslistan som är fri från upphovsrätt eller gäller det även den beskrivande texten?

    De tillhörande bilderna kan man ju självklart förstå att de är skyddade, men jag funderar just på gör-så-här-texten.

    Har du koll?

  2. Jag är faktiskt inte helt hundra men som jag förstått det ska det gälla hela receptet. Det är just receptsamling det behöver vara för att vara skyddat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *