Sälja Hus

Både på Malta och här i Costa Rica är köpa och sälja hus något som var man håller på med. Det är som lägenhetsmarknaden i Stockholm fast mer utstuderat och i högre tempo. Costa Ricaner ser fastigheter som den allra bästa investering man kan göra och det har sina orsaker.

Costa Rica var ett halvfattigt latinamerikanskt land som inte var så mycket annorlunda än sina grannar. De är stabilare och fredligare som nation betraktat och det var det som innebar att det började komma turister från USA. Först kom kändisarna och sen resten. Efter ett tag nöjde sig inte amerikanerna med att turista här utan ville också gå i pension här eller ha ett sommarhus här. Hus som tidigare varit värda kanske 100.000 kr blev helt plötsligt värda 100.000 dollar och då är det förstås inte så konstigt att Ticos vill sälja sina hus.

Många gjorde det, en strandtomt gick för summor som en miljon dollar, en strandtomt som tidigare setts som värdelös eftersom det bara var en massa sand på tomten. Det blev utan tvekan en byggbubbla, folk började bygga radhus för att sälja för mer än herrgårdarna gått för tidigare. Man köpte på sig åkermark och styckade upp till pyttesmå tomter och folk köpte. Ibland var det amerikaner men ofta också ticos (Costa Ricaner). Man smällde upp små hus och sålde snabbt och många blev rika.

Costa Rica hade fram till nu aldrig sett en nedgång i bostadspriser, man var van att ett hus ökade tio gånger i värde på några år. Förra året däremot slutade turisterna att komma för amerikanerna har inte råd att åka på semester. De har absolut inte råd att köpa hus (och nu kan de väl inte längre få några lån heller). Helt plötsligt gick det inte att sälja hus alls i Costa Rica.

Förhoppningsvis blir 2010 bättre än 2009 men alla ticos får nog lära sig att man inte ska spekulera för hårt varken i hus eller land.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *