SecondLife tömt på folk

Jonnie Wistrand har skrivit en betraktelse om SecondLifes Svenska delar i dinapengar.se.

Det råder ingen tvekan om att virtuella världar har kommit för att stanna. Men ännu innebär de inte riktigt den folkfest som hajpen talade om.

Det finns stora problem i att resonera på ett traditionellt marknadsföringsvis när det gäller sociala nätverk. SecondLife var så där inne ett tag som facebook varit på senaste tiden och som MySpace var tidigare. Att profilera sig på sociala nätverk kan vara ett snabbt sätt att skapa eller stärka ett varumärke för en billig penning men det är inte för vem som helst. Till skillnad från TV, Radio och Tidningar så fungerar sociala nätverk inte så att företag pumpar ut reklam till passiva åskådare. Man måste alltså resonera på andra sätt.

En av felen man gör i tankarna när man tänker sig att man ska marknadsföra sig på nätverken är att man har hittat en kanal man ska använda sig av. Det går inte att göra social marknadsföring på det sättet. Det enda sättet är att använda alla kanaler samtidigt. Det är bara om du satsar på alla kanaler du kan nå en sån genomslagskraft att du kan komma igenom på någon av kanalerna.

Ett annat stort och vanligt fel är att man tänker sig att man ska marknadsföra sin produkt. Det är endast i undantagsfall möjligt (ett exempel är mitt eget tankafritt.nu). Det man kan göra är att man kan ta fram en produkt som är specialbyggd för det sociala mediet och marknadsföra den för att sedan hoppas att det smittar av sig till resten av produkterna och varumärket.

Ett tredje fel är att man tror att folk kommer att sitta och surfa på myspace i 50 år precis på samma sätt som man har gjort med TV. Det fungerar inte så, sociala nätverk som når en topp kommer alltid att falla i glömska inom ett kort tag. Ska man marknadsföra sig socialt så duger det inte att komma haltandes när nätverket redan slagit igenom, man måste vara där redan från början.

När det gäller SecondLife specifikt är min åsikt att man måste vara internetanalfabet för att tro att det finns en rimlighet i att göra annat än små investeringar i ett online Sims.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *