SEO för bloggar – Magnus Bråth-metoden i 10 steg

Jag har nu tagit fram en metod för sökmotoroptimering (SEO) som går under namnet Magnus Bråth-metoden. Inte för att det är en metod jag använder eller ens tycker är vidare hejig (den fungerar däremot) utan för att man använder sig av mig, Magnus Bråth, för att driva trafik till sin blogg.

SEO-mannen

Japp, det låter kanske besynnerligt, korkat eller bara fånigt men numer kan man använda sig av mig, min blogg och lite annat som är löst anknutet till mig för att driva trafik från sökmotorer (och från lite andra ställen med). Anledningen till att jag tagit fram den här metoden är inte för att den är särskilt bra, den är ganska rutten som seo-metod men den fungerar som sagt, utan av två anledningar:

 1. Det är ett bakvänt och lustigt sätt att sökmotoroptimera, om någon skulle lyfta fram den här metoden på en konferens eller i ett forum skulle folk stå och gapa som en apa (som apor eg men det rimmar ju inte och är då inte lika sant).
 2. Jag vill visa att det är riktigt enkelt att arbeta med SEO. Många tror att sökmotoroptimering är någon sorts trollerier som bara riktigt insnöade internetnördar kan pyssla med men det är helt enkelt inte sant. När det gäller mindre konkurrensutsatta sökord kan vem som helst klara det, det handlar bara om att skjuta in lite tid och intresse.

Hur fungerar då den underbara, fantastiska, mystiska (är det någon mer än jag som tänker på talet e?) metoden Magnus Bråth? Jo ser du det är lätt som en plätt. Det första du behöver ha är en blogg och det har du ju redan, om så inte skulle vara fallet är det verkligen på tiden att du skaffar en. Du får kanske några puttiga besökare om dagen och vill kliva upp ett steg i blogghierarkin och det är då den här modellen funkar.

 1. Först måste du tyvärr luska ut ett bra sökord och det har inget som helst med mig att göra, vi kommer tyvärr inte ifrån det men jag lovar att resten av stegen i metoden är sjukligt egocentrerade. Använd Googles Keyword Tool för att ta fram ett sökord så där på mellannivå.
 2. Steg två går ut att författa en bloggpost på ämnet, vad du nu valt för ämne spelar inte så stor roll för mig det viktiga är att det passar in på din blogg. Förutom att skriva om ämnet i fråga behöver du skriva om mig. Jag är inte helt säker på hur det ska gå till men om vi tänker oss att du har en modeblogg och tänker satsa på sökordet ”mc kläder” som hade snygga 3.600 sökningar i December så får du helt enkelt peta in mig på ett eller annat sätt. Magnus Bråth visar MC-kläder kanske passar, jag kan tänka mig att ställa upp som modell om det krävs.
 3. Nu ska vi alltså ordna lite inlänkar till bloggposten så att den poppar upp på sökordet mc kläder och det är nu vi börjar utnyttja mig till max. Allra först pingar vi Bloggportalen, om du följt den här bloggen vet du att jag trixat lite där vilket gör att man får ganska hejiga länkar därifrån om man bloggar om mig.
 4. Sen ska du lägga till den här bloggen som favorit på Bloggportalen, då får du nämligen en länk från min profil med och den är ju en av de ”viktiga” profilerna på Bloggportalen så det ger lite skjuts i sökresultatet det med. Du gör det här.
 5. Nästa steg är att skicka in länken till Pusha. Det stora problemet här är att man måste få länken het för att den inte ska ha nofollow-tagg men jag är ju så pass ego att om man skrivit om mig så pushar jag. Jag har ju dessutom en hel massa vänner på Pusha som också gillar saker om mig så det ska vara en smal sak. Skicka in länk.
 6. Efter det lägger du till mig som vän på Pusha, jag har nämligen pushat en hel massa genom åren så jag har en ganska stark profil där vilket gör att det blir en bra länk till din profil. Samma som på Bloggportalen alltså. Du hittar mig här.
 7. Efter det ska du rota rätt på mina artiklar på Knol. Jag har nämligen knollat (ja det är så det ska sägas och jag är medveten om att det är pinsamt nära något annat) en del vilket gör att mina artiklar där har en del länkkraft att sprida. Genom att översätta en av mina artiklar, dom är på engelska så det är inte så svårt, kommer Google tycka att du är en hejig prick och ge dig follow-länkar med. Dessutom får dina Knols länkar från mina eftersom de hör ihop alltså blir det en bra länk.
 8. Steg åtta är det som verkligen snyltar på mig, du ska länka till någon av bloggposterna jag skrivit på Sökmotorkonsult och skicka pingback, genom att göra det får du en riktig länk tillbaka till posten från en riktigt hejig blogg.
 9. Steg nio är att du ska leta rätt på några av de många bloggar som slagit av nofollow och som skrivit om mig för att där droppa en kommentar eller en pingback. Här är några exempel: Nikke, Peter och Christian.
 10. Det sista steget i Magnus Bråth-metoden är att skapa ett konto på Bloggy och smita in din länk i någon av mina trådar där. Vips får du en fin länk från min starka bloggy-profil.

Sen är det bara att vänta och se, om du valt ett sökord som inte har allt för hög konkurrens borde det börja droppa in folk från Google. Dessutom kommer du få besökare från de olika ställena du grejar länkar på under tiden, bara bra nyheter alltså.

Till dig som jobbar med sökmotoroptimering och orkat dig igenom hela bloggposten: Om du ska prata på en konferens någon gång, skulle det inte vara väldigt hejigt om du på fullaste allvar tog upp det här som en metod att arbeta med SEO?

7 svar på “SEO för bloggar – Magnus Bråth-metoden i 10 steg”

 1. En liten intressant tanke som jag fått sen jag började kolla dina inlägg handlar om bloggportalen och det faktum att man kan utnyttja sökord på ett rätt finurligt sätt. Jag tänkte testa det där fullt ut idag så jag gjorde världens inlägg som innehöll samtliga av de senaste 50 sökorden som publicerades där.

  Min fundering nu är om de verkligen indexerar ALLT eller bara delar av inläggen för jag lade märke till att alla sökorden inte fastnade i bloggsökningen efteråt.

  Ta dig gärna en titt, för det här blev utan tvekan ännu mer intressant nu. Inlägget jag skrev finns på länken nedan:

 2. Det är intressant och kan mycket väl vara fallet. Sen indexeras det faktiskt inte på riktigt utan det är bara att de läser in rss-en om jag fattat rätt.

 3. Av nån konstig anledning har min sida på mindre än en månad hamnat på 6te plats från att inte synas alls på google? Har bara twittrat om inläggen jag har postat och länkat till min sida och kanske skrivit kommentarer på 3-4 andra bloggar? hur vanligt är det?

  P.S Gillar dina inlägg, mycket intressant läsning.

 4. Det är ganska vanligt faktiskt att man får bra positioner i början för att sedan efter ett tag sjunka till en mer modest plats. Beroende på vilket sökord det handlar om kan det vara olika jobbigt att ta sig tillbaka till en så bra position.

  Kul att du gillar bloggen, vill passa på att tipsa om min blogg som faktiskt handlar med om sökmotorer: http://www.sökmotorkonsult.se

 5. Ah på det viset!
  Tack då fick jag svar på det mysteriet, tyckte nästan att det va konstigt då det är bara en sökning som har gjorts på titeln enligt google analytics:)

  Har redan bokmärkt sökmotorkonsult.se
  :)

 6. Om jag någonsin kommer prata på någon konferens om sökmotoroptimering kommer jag att använda mig av denna metod. Magnus Bråth Metoden :)

  ler…

  Jag gillar dina kreativa förslag!!!

  Petter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *