SEO mot ägande

En väldigt vanlig sak som dyker upp hos oss är att olika nystartade bolag vill byta ägande mot SEO. Generellt sett så tycker jag att det här är en bra idé och jag är nästan alltid positiv till tanken. Det finns ett stort problem däremot.

Problemet ligger i värdet på bolaget/siten. Om det handlar om en alldeles ny site så vill jag påstå att det är mycket sällan det finns något riktigt värde i siten. Om det är en helt ny idé eller en väldigt bra teknisk lösning så kanske det kan vara något men om det bara är en site, en shop eller en portal så är det ju inget. En reseguide oavsett hur bra den är är ju ändå bara en reseguide, vi kan producera sådana på löpande band, vi har skribenter och utvecklare och tekniskt är det ju sällan mer än en dags jobb att sätta upp.

Låt oss titta på en affiliatesite som exempel. Du kommer till mig och är beredd att ge mig en andel av ditt företag i utbyte mot att jag grejar sökmotorpositioner. Jag får åtminstone ett sånt erbjudande av lite större kaliber i månaden. Min fråga är, vad tillför du?

Du har en sprillans ny site om Barcelona, det finns lite guider och affiliatelänkar till Resfeber och Bookings. Beroende på hur mycket text det är kanske jag skulle värdera siten någonstans mellan 10-20.000 kr (om den är bra). Jag förväntas sen skjuta in sökmotoroptimering till ett värde av 20-30.000 kr i månaden för en del av bolaget. Jag skulle vilja påstå att för en affiliatesite är hela värdet den marknadsföring som görs. Det är positionerna man håller i Google, den brand awareness som finns och det är trafiken man driver. Allt annat är värdelöst. Om hela marknadsföringen är jag förväntar jag mig 100% av bolaget.

Den stora frågan här är om du tillför något. Vad har du som är mer än en site som jag lätt kan bygga en kopia av?

2 svar på “SEO mot ägande”

  1. Hmmm, hänger inte riktig med här..Om du bli erbjuden att vara delägare av företag, så borde man väl börja med det att "sälja" till dig affärsidé, eller hur? Är det inte det viktigaste? Att få in en delägare som brinner för, är passionerad i, kämpar för osv.? Är det inte det det handlar om? En sajt är som en kontorsyta: död om det inte händer något som fångar besökaren, och som gör att den återvänder.

  2. Ja, oftast är ju problemet att det inte riktigt finns någon ny affärsidé – det är ju eg inte fel, jag tror inte marknaden är mättat på modeshoppar etc och man kan lätt sno åt sig en andel i sökresultaten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *