Shine Data – Är det ok om jag snor dina artiklar?

Innehåll på nätet har en tendens att vara lättkopierat. Det är helt naturligtvis ett mynt med två sidor, t ex tycker jag att det är bra att det är lätt att sprida kultur, att man lätt kan dra iväg en bra artikel man läste till kompisen i Örnsköldsvik. Kommer du ihåg hur det var förr? Man fick klippa ut och posta artikeln där man var med för att mormor skulle få se. Ibland är det som sagt sämre däremot.

Jag tycker att det är bra att saker kan spridas fritt men det finns stora etiska skillnader mellan att dela ut en låt till kompisarna och att som företag tjäna pengar på någons anletes svett. Jag ramlade över en post från Mathias Amnell som fått sina artiklar kopierade rakt av utan källhänvisning, utan länk, utan föregående email. Det är heller inte någon ung bloggare som gjort en kopia utan ett svenskt företag som använder det på sin site. Måhända är jag ingen stor upphovsrättsförespråkare men det här tycker jag är annorlunda, dessutom är det ett klart övertramp.

Nu är det dessutom så att jag tror att Mathias skulle sagt ja om de faktiskt frågat om de fick publicera hans artikel, med länk till källan förstås. Jag har själv den policyn, om du behöver kopiera något härifrån är det bara att göra det men uppge källa med en riktig länk så jag inte hamnar i Googles duplicate content-filter. Att som ett företag bara gå runt och ta det material man tycker är bäst från andra siter är ju extremt sempigt, hur svårt är det att åtminstone skriva om artiklarna?

Just Googles duplicate content filter gör ju att Mathias inte bara blir utan cred för sin artikel utan att han också riskerar att få stryk av sökalgoritmen för att de gjort så här.

10 svar på “Shine Data – Är det ok om jag snor dina artiklar?”

  1. Jag blir sur när jag läser om kopierad text. Jag får mina texter kopierade rakt av ofta. Jag använder mig copyscape för att leta efter kopior. Det hjälper inte att skriva och klaga. Istället får jag formulera om mina texter när de fastnar i dub cont filtret. Skittråkigt.

  2. Jo, vi har tittat på det och kommit fram till att den fanns hos oss först :)

    Det var dessutom ett ärligt misstag och han själv som tog upp med oss.

  3. Japp, han märkte det just för att han kollade om deras text blev snodd. Bakgrunden till att det var samma satt i ett missförstånd med reklambyrån.

  4. Jag tycker verkligen det i vårt IT-samhälle bör vara möjligt att kopiera varandras material, men också självklart att man hänvisar till källan.

    Precis som i fackliga texter anser jag att man bör kunna hänvisa till någons innehåll utan att be om lov om man på ett korrekt sätt källhänvisar eller citerar, men det är ju alltid trevligt om man informerar källan om det när man kan. Det är dock fullkomligt uteslutet att stjäla andras material utan hänvisning och absurt att större företag ens kommer på idén.

  5. Jo, jag tycker att kopiering för privat bruk är en sak, när man gör det för att tjäna pengar (i det här fallet som marknadsinsats på sin site) är det en annan sak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *