Sluta spamma, Fadi Lahdo

Fadi LahdoSedan jag skrev en artikel om isjouren har dess ägare Fadi Lahdo fullkomligt fyllt posten med otrevliga kommentarer. Jag förstår varför, artikeln syns tydligt i sökresultatet om man söker efter isjouren. Jag skulle ändå vilja säga, Fadi, jag jag har tidigare tvingats stänga av kommentarerna på posten pga av dig och jag tycker riktigt illa om att behöva göra det.

Jag förstår att det gör ont att ha en artikel som sågar ditt företag i sökresultatet men det får du leva med, att skriva hundratals värdelösa kommentarer gör det inte bättre, det gör om möjligt mig ännu mer förvissad om att du är en värdelös idiot.

Dessutom så är det så förbannat pisskorkat; dels att tro att vi inte fattar att det är du bakom alla kommentarerna, dels att tro att det på något som helst vis skulle bli bättre. Jag skulle vilja passa på att uppmana alla som är intresserade av hur man absolut inte ska hantera negativa poster om ens företag. Gå in på posten som är länkad i ingressen och läs kommentarerna.

Fadi Lahdo kan kanske ursäktas något för att han är ung och inte en särskilt erfaren företagare och vi kan ju kanske gissa att hans företag förr eller senare kommer att självdö i alla fall pga detta. Det betyder ju inte att man behöver begå ett socialmedialt självmord bara för det.

Som lite bakgrund i Isjouren-historien

Jag har vid flera tillfällen erbjudit Fadi Lahdo att komma till tals på bloggen i en egen artikel eller intervju där han kan förklara eller såga mina åsikter i den tidigare posten. Han har valt att inte göra det utan istället under 100-tals olika pseudonymer kommenterat posten med allehanda otrevligheter. De otrevligaste har jag helt enkelt inte släppt igenom i modereringen men många har jag låtit stå kvar. Under perioder fick jag på den aktuella posten fler kommentarer än det var unika besökare och det är inte så vanligt på en bloggpost.

27 svar på “Sluta spamma, Fadi Lahdo”

 1. Det inlägget du länkande till är mycket roligt ifall man har en dryg stund. Många intressanta kommentarer. (ironisk) Jag kan inte heller förstå detta pris på isen, skulle aldrig köpa någon. Dock bor jag ändå så långt ifrån så det har väl smält vid leverans om jag beställer.

 2. Har faktiskt inte hunnit läsa alla utan betar av några då och då. Vissa ger ju helt klart ett gott skratt. Perfekt nu på lunchrasten.

 3. Hej Olof, isen håller sig i minst i 48 timmar i en stängd frigolitlåda. Med andra ord så kan man köpa isen på Fredag och transportera den ut till landet och sen använda den på Lördagskvällen ;) Det kallar jag trögsmält is, med tanke på hur TRÖG MAGNUS IDIOTEN är som tror att is är gratis för att det kommer från kranen ;) Lycka till och tveka inte att beställa om du någon gång behöver is till festen & du har vägarna förbi stan så kan du frakta hem den sen ut till där du bor ;) Ha en skön sommar. Mvh: Fadi på isJouren ;)

 4. Fahdi,
  jag har drivit företag länge och vet hur illa berörd man kan bli av att folk kritiserar ens företag på nätet. Jag brukar bli arg när personerna inte förstår hur hårt man kämpar med att få det att gå runt. Man kämpar för att ge en bra produkt och upplever det som att folk inte förstår. Jag vet att man kan bli arg. Rätt sätt att bemöta kritiken är vara den större mannen (”be the bigger man” som man säger på engelska). Att förstå att bloggaren kanske inte förstår hur svårt det är och sen på ett vänligt sätt upplysa om hur bra ens tjänst är. Läs gärna denna bloggpost: och titta på miniguiden.

  Ett bra svar på Magnus inlägg hade kunnat vara:

  ”Hej Magnus!
  Kul att du uppmärksammat vår verksamhet, ett bevis på att vi åtminstone gör något rätt i vår marknadsföring. Att vi redan nått bloggare i Costa Rica är ju fantastiskt!

  Angående priserna; Ja, om du har tillräckligt stor frys, är ute i god tid och gör isen själv kommer du undan billigare än om du köper den färdig. Precis som om du lagar all mat själv istället för att beställa catering till festen. Ja, du kan säkert få is hos flera butiker om du beger dig ut på stan. Den isen kan duga utmärkt till att kyla ölen i. De flesta butiker kan dock inte ge is som får användas i drinkar. Isen måste vara steril (inte sådan som det legat fisk och glasspaket i) och uppfylla livsmedelsverkets regler för att få klassas som livsmedel. Isen våra kunder köper går att använda i drinkar. Vi kan leverera både isbitar (att ha i drinkar) samt krossad (frapperad) is (att kyla öl med eller ha i t.ex. mojitos), det kan vara svårt få tag på båda varianterna i en matbutik.

  Om du hämtar isen hos oss betalar du ingen utkörningsavgift. Kunder som inte har tid eller möjlighet att komma till oss kör vi ut isen till. Då måste vi givetvis ta betalt för det. Kostnaden på 300 kronor går till att täcka våra kostnader för utkörningen. Vi arbetar givetvis på att sänka det priset och hoppas att med volymökning kunna erbjuda ett lägre utkörningspris i framtiden.

  En kall öl uppskattas mer än en ljummen. En drink utan is är inte en korrekt drink (utom möjligen Irish Coffé). Att folk tycker drinkar smakar godare på krogen har ofta att göra med att de glömmer att ha is i drinken på hemmafesten. Ett drinkglas ska fyllas med is innan resten av ingredienserna hälls i. Våra kunder vet om detta och snålar inte på drinkbordets viktigaste detalj. Isen.

  Ja, våra kunder är personer som tycker om att festa och är på fester. Nej, ingen har köpt utkörning av is för att ha i ett enda whiskeyglas (jag lovar att säga till om det händer). Våra typiska kunder är fester där värden missat att vara ute i god tid och fixa isen. När han (eller hon) upptäcker det rycker vi gärna ut och räddar drinkbordet. Vi har nöjda kunder som uppskattar vår tjänst.

  Tack för möjligheten att få kommentera på din blogg. Är du i Stockholm och behöver is får du jättegärna kontakta oss så kan vi ordna rabatt.

  Med vänliga hälsningar

  Fadi Lahdo – isjouren”

  Ett sådant svar hade tagit udden av Magnus kritiska inlägg. Alla som googlade på isjouren och läser Magnus kritik får sedan läsa hur du positivt bemöter den.

  Angående hela debatten… Jag har jobbat som bartender i Grekland och där var det standard med isjourer. Vi var den enda baren med ismaskin och vi var ändå tvungen att fylla på från isjourer när det behövdes. Eftersom det är hög konkurrens där är det lägre priser.

  Som tidigare bartender vet jag att is är den viktigaste ingrediensen. Drinkar utan is är skit. Så enkelt är det. Utan is, ingen drink. Jag vet också att det faktiskt inte är så lätt att få tag på is om man inte är ute i god tid. I våras försökte jag i Linköping. Var runt i 7 butiker innan jag gav upp (2 Hemköp, 2 Ica, 1 netto och 2 mindre butiker).

  När jag anordnar fest brukar jag fylla min frys med såna där engångs-ispåsar några dagar innan. Sen ploppar jag ut alla kuberna i fryslådorna. Totalt sett kanske det tar 2-3 timmars aktiv arbetstid att ordna den isen. Jämför man det med 580 kr att få isen levererad är det inte så farligt pris. Med tanke på alla skatter och sånt i Sverige förstår jag inte hur isjouren kan gå runt.

  1. Nej för tusan, kommentarer ska vara så långa dom behöver vara. Vad låg priserna på när det var lite mer konkurrens?

 5. Magnus, ska jag vara helt ärlig minns jag inte. Det var 8 år sedan och i Grekland. Så en jämförelse är väl inte helt rättvis. Minns bara att min chef var extremt snål så om han köpte något måste det varit lägre pris :) De hade också en runda de åkte kring restaurangerna vilket också pressar priserna (alla barer låg på typ samma gata).

  Försökte googla lite men det var svårt att hitta prisuppgifter. Affärsmodellen verkar dock vara vanlig även i England:
  Där har de tydligen ”var inte orolig för försäljningstoppar” som argument. Dvs att restaurangerna inte behöver ha en extra ismaskin ”just in case” utan kan köpa in av dem när de behövs.
  Plus att många av dem även säljer is-skulpturer. Det var coolt.

  Kan ju vara ett tips till Fahdi, kolla in de engelska företagen och samla inspiration. Dvs sno deras försäljningsargument :-)

 6. Hejsan Tore, tack för det svaret ovan som jag kunde ha gett Magnus, men jag gick på svenska 2 i Högstadiet och kan inte uttrycka mig lika bra & diplomatiskt som dig Tore :) Jag blev väl mest chockad i början över att hur man ens kan blogga om ett sådant banalt ämne som en person skrev i Magnus blogg. Men kul iallafall att Magnus uppmärksammat min reklam som jag gjort, annars hade han inte tagit upp isJouren säkert ens:) Min aggressiva invandrar försvarsmekanism satte Magnus tyvärr igång :) Men jag låter ditt svar Tore vara mitt svar till Magnus, men Magnus förstår fortfarande inte hur en leverans kan kosta 300 kr Tore :) Så hur mycket du än försöker så kommer det inte gå in hos Magnus. Fast att man jämför med taxi, budfirmor o dylikt (som jag gjort redan i blogginläggen) så fattar Magnus fortfarande inte. Han tänker bara att is är fruset vatten & det inte finns kostnader även när man kör ut isen. Men ditt svar Tore var bra, jag låter dig vara medlaren mellan oss :) Sanningen är att våra kunder som läst hans inlägg tycker att han är en idiot när dem nämner hans blogg för mig. Jag citerar: Fattar han (Magnus) inte att saker o ting kostar pengar? Kunderna säger så själva, tycker dem att det är dyrt med leverans så hämtar dem isen själva. Annars tar dem utkörningskostnaden, isJourens is räddar trots allt festerna i Stockholm och är en uppskattat tjänst. Förresten angående priser, i Thailand tex som jag semestrade i vinter så kostar 1 kg is = 10 Baht, alltså 2,5 SEK. Medans utkörningarna kostade 200-300 Baht, alltså 50-75 SEK. Värt att notera dock: Man måste tänka på att för oss att åka dit & handla så blir ju allt skitbilligt medans för dem så är priserna desamma (likvärdiga) som vi betalar här. En Thaimassage i Sverige tex kostar 300-400 SEK, medans i Thailand 300-400 Baht. För dem är det mycket pengar, medans för oss blir det billigt att handla där. Mina föräldrar var i Spanien för 3 år sen och där kostade 1 kg is = 1 Euro, en leverans kostade 30 Euro inkl. 10 kg is i Frankrike enligt en polare som bor där. Mvh: Fadi på isJouren ;)

  1. Ahh, Pizza 90 spänn, utkörning av den samma 500 spänn. Tycker det låter vettigt, eller är det mycket dyrare att köra is än det är att köra pizza av någon anledning? Isen måste kanske fraktas i rymdskyttel?

 7. Det är iallafall tur att isJourens kunder INTE resonerar som dig Magnus. Då hade jag väl inte haft ett jobb kvar :) Den som tex. tycker leveransenavgiften är dyr hämtar själv på Hornsgatan 103, den som planerar sämre och inte har tid eller möjlighet att hämta ber oss att köra ut isen. Kunden är väl upplyst om vad priset är, så det är ingen chock för dem vad det kommer att kosta. Återigen så hänvisar jag till att våran leveransavgift är i höjd med taxibolagen, budfirmornas taxor. IKEA tex kör ut för 500 kr. Den som tycker det är dyrt, transporterar hem möblerna själva. Pizzeriautkörningen inkl. en pizza för 120 kr du jämför med går inte i detta fall att göra med isJouren. Pga. att isJourens kunder är en för liten marknad, den personliga kontakten blir större. Vi jobbar direkt inte med volymbeställningar där vi kör ut till 30 kunder varje dag som pizzeriorna. Man levererar kanske ett par gånger max under helgen inkl avhämtningarna. Det är som sagt en ganska begränsad marknad för den som är villig att betala för isJourens tjänster. Så visst, återigen Magnus. Den som resonerar som dig, hämtar själv som sagt. Vare sig det är i matbutiken eller hos isJouren. Medans andra tar med utkörningen och slantar upp 300 kr då :) isJouren driver ingen smutsig bizniz som du nämde i din blogg för ett tag sen, våran tjänst är uppskattad av Stockholms kunder som anlitar oss. Känner du någon som beställt från isJouren så kan du ju fråga om dem är nöjda eller inte? Svaret blir nog det första eftersom vi har ent väldig hög kundvård där vi är 100 % tillgängliga i telefon och ALLTID levererar så kunderna får sin is i tid :) Mvh: Fadi på isJouren ;)

 8. Jag ber om ursäkt för att jag kallat dig en j-vla idiot, men jag blev så förbaskat arg när det jag ville ha sagt inte gick in hos dig. Men med Tores hjälp så kanske du åtminstone kan förstå att min bizniz inte är smutsig som du kallat den. Den som är full när dem beställer isen vet vad isen + leverans kostar. Antingen så beställer dem eller inte. Är det dyrt med utkörningen så skickar värden den nyktra till Hornsgatan. Som tur är så begår jag inte socialmedialt självmord bara för att jag bemött dig på ett kanske lite för negativt sätt pga. att vi har en väldigt hög kundnöjdhet med återkommande kunder + nya som blivit rekommenderade av andra genom mun till mun metoden som är den bästa reklamen för isJouren :) Så nästa fest du gör så är du välkommen att beställa så skall jag ordna fram rabatt, åtminstone på utkörningsavgiften hehe :) Ta hand om dig Magnus och simma lugnt i Malta. Mvh: Fadi på isJouren ;)

 9. Fahdi,
  Kul att du gillade min kommentar. Jag har varit i exakt samma situation själv och jag vet att kan vara svårt att hålla tillbaka ilskan. Jag brukar då ”skriva av mig”. Att jag först skriver vad jag tycker. Sen sparar jag det på datorn och väntar till nästa dag med att läsa det igen. Då brukar mycket av ilskan ha lagt sig. Ibland låter jag andra läsa vad jag skrivit (någon som inte är lika arg) och den personen kommer då med bra synpunkter på hur man kan ändra språket.
  Din ”aggresiva invandrarförsvarsmekanism” som du pratar om kan vara bra att använda i andra sammanhang, t.ex. när en leverantör har schabblat. Dock kanske inte här.

  Se Magnus fortsatta ifrågasättande som en god chans för dig i medial träning. Nu har du chansen att träna på att vara ”the bigger man” i och med att han fortsätter att ifrågasätta din verksamhet.

  Jämförelsen med pizzerialeveranser och rymdskyttlar hade t.ex. kunnat bemötas på följande sätt.

  ”Hej Magnus!
  Nej, vi levererar inte med rymdskyttel (ännu). Ja, vi är avundsjuka på pizzeriorna som klarat av att pressa utkörningskostnaden bättre än oss. Vi har tittat på hur pizzeriorna gör och upptäckt att prisskillnaden beror på främst två saker.

  Dels säljer de fler pizzor än vi säljer is vilket gör att de kan samköra beställningar i större utsträckning och har ett större underlag att fördela de fasta kostnaderna på.

  Den andra anledningen är att de flesta pizzerior har begränsat sina utkörningsområden till sitt lokala närområde. En pizzeria söder om stan, t.ex. i Jordbro kör t.ex. inte ut till adresser norr om stan, t.ex. till Täby. Vi däremot levererar is till hela Stockholmsområdet. Oavsett om du bor i Täby, Jordbro, Solna, Huddinge eller på Söder kan du få is levererat till din fest från isjouren till ett fast pris.

  Vårt fasta utkörningspris är en medelkostnad av vad våra utkörningar kostar. Man skulle kunna säga att de kunder som ligger nära vår lokal på så sätt subventionerar de som ligger längre bort vilket kanske inte är helt rättvist. Vi har dock märkt att våra kunder uppskattar ett fast pris mer än löpande taxa, därför har vi valt den prismodellen.

  De kunder som bor närmare oss har också större möjlighet att helt slippa utkörningskostnaden genom att hämta isen hos oss.

  Hoppas att det rättade ut en del frågetecken. Har du fler frågor går det jättebra att kontakta mig direkt.

  Med vänliga hälsningar

  Fahdi Lahdo – isjouren.se”

  Fahdi, när det gäller att Magnus inte förstår så kan det vara svårt för någon som aldrig drivit en verksamhet som producerar fysiska ting. Jag hade t.ex. ingen aning om hur svårt och kostnadskrävande tröjtryckeri var innan jag startade ett tryckeri. Du hade säkert inte heller någon aning om alla kostnader innan du började köra is. Du är ju Stockholms isexpert och jobbar med is varje dag. Självklart vet du mer om isproduktion än vad en globetrottande SEO-bloggare gör.
  Det är lite därför du måste vara ”the bigger man” i det här.

  Se det positiva i det också. Det är kul att någon är intresserad av hur din verksamhet går till. Det absolut tråkigaste skulle ju vara om ingen brydde sig om is i Stockholm.

  1. Jag skulle vilja påpeka en sak även om jag tycker att det i stort är väldigt bra råd. Jag tror dessutom att vilken PR-människa som helst skulle hålla med mig. Det första man gör är att åtgärda eventuella fel.

   En metod skulle vara att sänka priset, en annan att faktiskt förklara det. Om Fadi faktiskt bemödat sig med att visa vilken marginal han faktiskt har så skulle det här (om det stämmer som han säger att det inte är ett överpris) varit utagerat.

   1. Magnus, ring en budfirma istället och kolla vad 25 kg från Hornstull till t.ex. Lidingö, inom en timme kostar.

     1. När jag ringer taxi brukar jag säga ”Mr. Smith”.

      Hur gick det med budbilen?

      :)

      Mr. Smith

 10. Ring dom och fråga hur mycket det kostar att få en pizza levererad med samma budbil. Det är naturligtvis inte rimligt att jämföra med bud eftersom deras levebröd är frakt. Jag ska gå med på att det är ett rimligt pris om du visar upp kvitto på en budad pizza.

  1. vad jag menar är, om du bor i Sverige, och fakturerar 300 spänn för nåt, så får du kvar i handen, i bästa fall, strax mellan 120 – 150 spänn, om det tar herr isman en timme att köra, eftermiddagsrusning, och genom hela stan, så är det väl helt adekvat?

   50kg is tar du inte på moppen, som du ev. kan göra med en pizza (så gör de här där jag bor).

   :)

 11. Tores kommentarer är guld… Fadi du borde anställa killen som din PR Chef, betala honom i is… Magnus chilla gubben live and let live….

 12. Har hört att isJouren är en populär langare av sprit till Stockholms ungdomar – kanske har affärerna inte gått så bra efter allt ändå…

 13. Jag har precis beställt is från Isjouren för första gången till kommande helg. Vid första anblick på hemsidan tyckte jag priserna var mycket låga. Sen efter lite eftertanke så kändes de rimliga, tycker dock fortfarande de känns förhållandevis låga och jag hade nog ändå köpt även om priserna var 50 % högre, men jag är nog lite mer slösaktig än gemene man. Samma sak med fraktpriset som också känns rimligt. Tänkte hämta det först, men la valet hos Isjouren med ”bär ni upp det till lägenheten så vill jag även ha leverans, annars hämtar jag det själv” (handlar om ca 70 kg is, och jag hatar fysiskt arbete).

  Som Fadi var inne på tidigare blir det inte särskilt mkt pengar över på 300 kr frakt (ska jag vara ärlig har jag ingen aning om hur leverans av pizza går runt, men jag antar att det har med större volymer, kortare sträckor och mopeder och göra, dock aldrig beställt pizza).
  60 kr moms,
  Fraktkostnader ca 25 kr/mil, säg ca 40 kr per utkörning minst.
  ca 50 kr soc. avg.

  Då har vi 150 kr kvar i lön, innan skatt (och då har vi inga andra kostnader inräknade så som marknadsföring, redovisning, ekonomi, lokal, osv). Vilket är halvdåligt för en entreprenör som Fadi, skulle jag själv säga i alla fall.

  Hur som helst så är det också marknaden som styr priset. Hade jag varit Isjouren och folk hade beställt is av mig hade jag höjt priset tills jag märkte att det gav utslag i negativ bemärkelse och då hade jag sänkt lite igen och där då hade jag hittat ett rimligt pris. Ett rimligt pris är vad folk är villiga att betala.

  Anl. till varför jag använde mig utav isjouren var att det är den enda jag känner till. Har hört att man kan köpa is på Ica, men det verkar variera kraftigt mellan butik. Samma sak med 7Eleven. Tror dock 70 kg is blir jobbigt att få tag på. Finns det ens någon annan aktör?

 14. Hejsan Adam, nej det finns det inte! isJouren.se är den enda aktören som säljer is i Sverige :) På samma sätt som Magnus Bråth på den Nakna Sanningen är den enda idioten i Sverige som tror att isen inte har några kostnader alls + att han tror att när man levererar med skåpbil så är drivmedlet gratis vatten istället för bensin/Diesel :)

 15. Hej Jakob, det är bara att åka ner till Hornsgatan 103 en solig och varm Lördag under sommaren så kan du säkert köpa sprit av isJouren då dem säljer det öppet på en parkeringsplats enligt ryktet jag även hört :) Det är ju bra att polisen inte tagit fast isJouren än efter 5 år, då han langar sprit till Stockholms ungdomar som du antyder. Jag kan tänka mig att isJouren är bra på att ”gömma sig” från lagens lång arm :) Man behöver ju som sagt ett extra knäck vid sidan av :) Har även hört att Magnus på den Nakna Sanningen börjat panta burkar som alkisarna på stan för att dryga ut sin hushållskassa då ingen längre läser hans blogg. Det var många som skrev kommentarer för isJouren förrut, men inte längre. Nakna Sanningen är det största Nakna Skitsnackaren på Nätet nuförtiden :)

 16. Hej Jakob, det är bara att åka ner till Hornsgatan 103 en solig och varm Lördag under sommaren så kan du säkert köpa sprit av isJouren då dem säljer det öppet på en parkeringsplats enligt ryktet jag även hört :) Det är ju bra att polisen inte tagit fast isJouren än efter 5 år, då han langar sprit till Stockholms ungdomar som du antyder. Jag kan tänka mig att isJouren är bra på att ”gömma sig” från lagens lång arm :) Man behöver ju som sagt ett extra knäck vid sidan av :) Har även hört att Magnus på den Nakna Sanningen börjat panta burkar som alkisarna på stan för att dryga ut sin hushållskassa då ingen längre läser hans blogg. Det var många som skrev kommentarer för isJouren förrut, men inte längre. Nakna Sanningen är det största Nakna Skitsnackaren på Nätet nuförtiden :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *