Sociala medier och företag

MardrömSociala medier kan vara en mardröm för företag. Många har funderat på marknadsföring i sociala medier, en del har satsat på det, några har lyckats, andra inte. Det finns dessutom en annan sida, vad ska man göra när man får dem emot sig?
När bloggare tröttnat på ditt företag och skriver en arg bloggpost kan det hända lite olika saker, bloggposten kan falla i glömska samma dag som den dyker upp men om du har otur kan det sätta fart på nästan hela Internet. Det finns en lång rad exempel där det blir en bloggstorm kring ett företag. Jag tycker generellt att det är bra att man som bloggare kan påverka men i vissa fall blir det helt enkelt för mycket.
Hur gör man då om man som företagare hamnar i den situationen. Det här är mer eller mindre obruten mark, det finns inga färdiga lösningar men det finns några saker jag skulle vilja ta upp som viktiga.

Var öppen

Transparens är enormt viktigt här, det är lätt att tro att man kan vara anonym på Internet men det är bara till viss del sant. Om du närmar dig en bloggare som sågat ditt företag måste du vara tydlig med vem du är. Du måste berätta att du ringer, skriver eller kommenterar i egenskap av representant för företaget. Allt annat kommer bara göra bloggaren arg för det är ganska lätt att genomskåda. Det allra värsta du kan göra är att låtsas vara någon annan (en nöjd kund). Kolla exemplet Isjouren.

Var ärlig

Om du är ärlig kommer du ha mycket större chans att påverka, både bloggaren och bloggarens läsare. Istället för att säga att företaget inte alls är kasst eller att supporten visst är den bästa i Sverige så säg, vi har haft problem med det här under en period och vi skulle väldigt gärna ta emot alla former av input från dig, kanske du kan skicka ett mail till mig med en ordentlig beskrivning av vad som gått snett så ska jag göra mitt bästa för att fixa det.

Bättra dig

Att anklaga sina kunder för att ha fel kommer aldrig att fungera. Om bloggare upplever brister i ditt företag eller din produkt så kanske det helt enkelt är så att där finns brister? Om det är svårt att komma fram till supporten är det allra bästa sättet att fixa problemet. Åtgärda de brister som påpekas och uppmärksamma bloggaren på detta.

Erbjud kompensation

När man som företag gjort bort sig ska man ersätta skadan. Det här är grundläggande, om du bott en natt på hotell och det luktat illa på rummet får du en gratis hotellnatt, konstigare än så är det inte. Om bredbandet du levererar inte fungerar, bjud på sportkanalerna på TV:n.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *