Sökmotoroptimering är inte…

fotbollÅsikten att den som jobbar med sökmotoroptimering också ska ha ansvar för en rad andra områden är utbredd. Exempel på områden som många anser ska skötas av SEO är allt från Sociala Medier och Konvertering till Utveckling och Design. Jag tycker det är uppåt väggarna.

I små företag så är det förstås viktigt att hitta personal med multikompetens. Ett mindre företag som jobbar på nätet kan behöva ha anställda som kan lite allt möjligt om internet men ett företag som gör en seriös satsning behöver specialister. Särskilt om du vill nå riktigt bra resultat.

Visst är det så att de här områdena ofta går in i varandra, det kan underlätta ibland ifall sökmotoroptimeraren kan koda och man behöver tänka på konvertering när man optimerar. Men om du vill ha allt i en person så kommer du få en generalist och SEO är så pass kompetitivt att du behöver någon som är en specialist om du vill nå bra resultat på annat än de allra enklaste sökorden. På samma sätt som på fotbollsplanen så vill du ju ha den bästa forwarden, huruvida han är bra som back eller inte är sekundärt trots att de ibland står nära varandra på fotbollsplanen.

Konvertering är en sak,  SEO en annan. Om du vill vara med och tävla i toppen så låter du Zlatan göra det han gör, någon annan kan få sälja biljetterna och ytterligare någon annan får köra bussen till matchen.

2 svar på “Sökmotoroptimering är inte…”

  1. Visst, du har helt rätt! För bästa möjliga resultat bör man ha experter på varje enskilt område, dessutom experter som är duktiga på att samarbeta.

    För de allra flesta är dock priset en faktor, och så fort budgeten inte är obegränsad får man också vara beredd på kompromisser. Vissa kompromisser behöver inte ens betyda sämre resultat.

    1. Ja, under förutsättning att man gör allt inhouse så kan man välja det men åtminstone i teorin så ska det ju inte bli dyrare att köpa konvertering från ett företag och SEO från ett annat. Det är ju samma mängd arbete (om man nu kan göra en sådan uppskattning).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *