Sophanteringen i Sliema

Det här är en av mina absoluta favoritfenomen på Malta, det beskriver så väl hur ön fungerar, eller om man hellre vill kalla det inte fungerar. Eftersom jag och min fru bor i en lägenhet (mycket fin sån med bra utsikt, trivs kanon) ställer vi ut soporna på gatan. Det finns inga soptunnor eller liknande och sopgubbarna (de är alltid svarta, är nog inte helt lätt för invandrare från Afrika att få jobb här) går helt enkelt längs vägen med en lastbil rullandes framför sig.

Eftersom man bara kastar ut skräpet på gatan så kan det lätt bli problem med råttor och annan ohyra, jag tror i alla fall det är orsaken till följande. Man får bara ställa ut soporna 1 timme innan sopbilen kommer. Om man ställer ut soporna vid någon annan tidpunkt kan man få upp till 11.000 kr i böter och det här är en regel som man i princip inte klarar av att bryta mot. Fram tills för ungefär en månad sen fungerade det så att sopbilen passerade här klockan 10 på morgonen, tidigast man fick ställa ut soporna var alltså kl 9. Det är förstås svårt när man (uppenbarligen till skillnad från alla andra) har ett jobb att gå till.

Nu spelade det inte jättestor roll, det funkade ganska bra att ställa ut påsen en halvtimma innan, jag börjar jobba vid 9. Det är ju inte hela världen om det är sopor i 30 minuter extra på gatan. För en månad sen däremot hände något, sopbilstiden ändrades till 06.30. Om man bor på vår gata får man alltså ställa ut sopor mellan 05.30 och 06.30. Man kan ju inte gärna vara sen för då är det sopor på gatan hela dygnet och att ställa ut dom på kvällen känns heller inte helt optimalt. Man får helt enkelt kliva upp klockan 6 för att gå ut med soporna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *