Språkresor till Malta

Bar på MaltaMalta är idag ett av de stora resmålen för språkresor. Det kommer massor av svenska tonåringar hit varje sommar för att bli bättre på ”engelska”. Framförallt är det EF som driver hit ungdomar och det finns en hemlighet som både EF och tonåringarna känner till som föräldrarna inte har en aning om.

Språkresor låter som att man åker någonstans för språkets skull men när vi pratar om Malta är det fullkomligt orimligt. Visst är det så att Malta har två officiella språk, Maltesiska och Engelska men sanningen är att om man vill lära sig att prata bättre är inte Malta ett bra ställe att resa till. Om man vill lära sig prata engelska som en maltes kanske det kan vara vettigt men de pratar ju engelska ungefär som någon från Italien.

Det är uppenbarligen inte för maltesernas fantastiska engelska som tonåringar åker hit och det vet förstås EF också (de har ju personal på plats så de måste ju ha hört hur det låter). Det finns ett antal faktorer som är lockande för tonåringar med Malta och jag ska förklara hur det går till:

Tonåring säger sig vilja bli bättre på engelska. Mamma och pappa tycker det är en bra idé att få se lite av världen samtidigt som det faktiskt studeras. EF tar betalt för att tonåring ska besöka Malta. Tonåring och EF känner ju till att man kan gå på krogen från att man är 16 på Malta och de har en överenskommelse, om alla låtsas som att det är en språkresa istället för en supresa kommer mamma och pappa aldrig få veta och tonåring får supa sig full och EF får betalt.

EF Malta
EF har till och med valt att branda bargatan själva

Språkresorna igång igen

Tänkte att det var dags att komma med en liten uppdatering på den här bloggposten, dels för att det faktiskt kommit lite kommenterar och dels för att det nu är full fart på språkresor till Malta igen. En intressant kommentar kommer från en anonym läsare som frågar sig hur många som egentligen super sig fulla när de bor hos en värdfamilj? Bra fråga, jag tror inte särskilt många bor hos en värdfamilj när de åker till Malta. Jag har tyvärr inga bra data på området men jag tror att det är skillnad på språkresor och språkresor, mängden fulla 16-åringar i Paceville talar dessutom sitt tydliga språk.

95 svar på “Språkresor till Malta”

 1. Jag var i Malta när jag var 16 år, jag drack inte en droppe och inte någon i mon grupp heller. Vi lärde oss engelska eftersom de pratar bra engelska om man kollar grammatisk, kanske inte uttal men det spelar ingen roll.
  Oavsett så ser jag det som en upplevelse att åka och uppleva en annan kultur.
  Visst åker många dit för att supa men långt ifrån alla.

  1. Det kan naturligtvis vara så att det finns undantag. Problemet är väl att det kanske vore trevligare om undantaget var de ungdomar som söp sig aspackade i Paceville.

 2. Jag var på Malta när jag var 15 och jag drack fruktansvärt mycket och det gjorde ungefär hälften i gruppen. Det var en nyttig upplevelse, tror jag. Kanske inte för levern, men socialt. Och jag hade väldigt roligt.
  Men jag har hört att det är väldigt annorlunda nu för tiden. Hårdare kontroll från EF, och tydligen hårdare kultur på gatorna.

  Det enda negativa var att jag kom hem med ett tobaksberoende =/.

 3. Jag skulle vilja påstå att det finns gott om ställen att åka om man vill lära sig engelska som är oändligt mycket bättre än Malta, Storbrittanien skulle kanske vara ett rimligt mål för en språkresa?

  Att det sups en massa och att det är farligt på det sätt det görs kan väl inte råda någon tvekan om. Eftersom jag bor på Malta är det svårt att missa den mängd svenska tonåringar som raglar omkring utanför strippklubbarna, om man vill kalla det ”uppleva en annan kultur” får man förstås göra det.

 4. selve hovedgrunden til en språkreise er jo for å ha det kul da! Kanskje ikke foreldrene vet om alt, men det har de vel aldri gjort :)

 5. Tycker det isf borde heta Kulresa eller Supresa så att föräldrarna förstår. Jag vill inte lasta tonåringarna för det här, man kan inte förvänta sig att de ska ta ansvar utan man kan snarare förvänta sig att om de får chansen åker de på en supresa (jag gjorde samma sak när jag var ung och kan väl tänkas göra det nu med). Det jag tycker är dåligt är att EF inte berättar vad som gäller.

 6. Är verkligen föräldrar är så korkade?

  Jag själv skulle bete mig som den värsta CIA-agent, och samla information, innan jag (mer sansat) samtalade med min son (i framtiden eftersom han bara är fem år nu) om saken.

  Men det är ett bra påstående för att skapa diskussion. Å andra sidan är det väl ett faktum att det åker en massa ungar dit. Men i vilken omfattning? Och är det en viss kategori?

 7. Det kommer mycket stora mängder ungdomar och om jag skulle gissa så är det vanligast med unga tjejer 15-17.

  Jag skulle också om jag var föräldrar försöka få stenkoll men det är förstås svårt att avgöra om man själv aldrig varit här.

 8. Jag har själv åkt på språkresa till Malta förra hösten och du har fel. Man måste inte alls supa sig aspackad bara för att man väljer att åka till Malta, man kan åka dit för att bli bättre på engelska. Det är väldigt trångsynt att hävda att alla som åker till Malta gör det för att supa.

 9. Alla som åker på språkresor gör det förstås inte bara för att dricka tequila det är jag medveten om. Det jag tycker illa om är det sätt som de här resorna marknadsförs, jag tycker man ska stå för vad det är.

 10. Jag håller inte med, man är själv ansvarig för vad man gör när man är ute och reser. Varför skulle det vara upp till researrangören att berätta för dina föräldrar att du dricker sprit?

 11. Jag kände att det behövdes reda ut vad språkresor egentligen är för den här bloggposten är argare än vad den borde vara.

  På en språkresa, precis som på alla andra resor måste man ansvara för sig själv. Man kan inte kräva att ett land eller en researrangör ska se till att ingen dricker sprit. Det är ju dessutom så att det faktiskt är lagligt för dom över 16 att dricka på Malta och då gäller deras lagar, inte svenska.

  För det andra så gör EF faktiskt en hel del för att hålla koll. De kan förstås inte hindra folk från att göra saker, EF är ju inte direkt någon polis. De finns på plats där ungdomar dricker och de gör verkligen en rejäl insats på att hålla ordning. Utan EFs insatser skulle det definitivt vara ett mycket större hallå.

  Sen skulle jag vilja fråga vad som är skillnaden mellan språkresor och klassresor t ex. Det är väl ingen som tror att de som i nian åker till Köpenhamn inte dricker sig fulla? Varför skulle det vara så mycket värre om det är på en språkresa?

 12. Jag tycker helt klart att EF har ett ansvar att vara tydliga gentemot föräldrarna vad som faktiskt ingår i språkresor till Malta. Att man helt cyniskt pushar superiet, titta till exempel på bilden ovan där de EF-brandat hela bargatan, utan att berätta detta för föräldrarna är sinnesjukt.

 13. Aldrig hört talas om språkresa till Malta för att lära sig Engelska, så det här var nytt för mig. Låter väl mer rimligt att skicka iväg ungarna till England alternativt till USA i stället. Fast det vill väl kanske inte ungdomarna :)

 14. Magnus, om du bor på Malta kanske du vet att åldersgränsen nu höjts till 17år och att varje krögare som serverar alkohol till mindreåriga nu får böta €800? Den Maltesiska regeringen har genom polis och samarbeten med bland annat arrangörer tagit ett krafttag. Jag har själv jobbat som ledare för EF på Malta i flera år och jag håller inte med dig! EF är den enda organisation som verkligen förebygger fylla bland ungdomar genom nattvandrande ledare, heltidsanställda ”well fare officers” och egna diskon med de bästa DJ’s och massor med uppträdanden för att locka ungdomarna, vilket har fungerat väldigt bra. Andra ledare som jag varit i kontakt med håller verkligen med mig om att klimatet verkligen har förbättrats och vi kommer att se till att det fortsätter så.

 15. Det har säkert förbättrats men det betyder ju inte att det är bra.

  Det är förstås bra att ni är medvetna om det och jobbar med det men jag ser också att det på inga som helst vis fungerar perfekt.

 16. Jag har inte varit på Malta. Men jag har varit på språkresa i England så sent som i somras. Jag åkte dit för att uppleva den engelska kulturen och lära mig språket, jag drack ingenting och jag hade heller ingen som helst önskan att göra det. Men de allra flesta andra ungdomarna där, från 14 och upp till 17, samlades i parken varje kväll för att dricka och röka. Problemet kanske inte är lika stort som det är eller har varit på Malta men det finns där. Det spelar ingen roll vart man skickar dem, de som super hemma, super borta. Jag tycker inte att researrangörerna ska hållas ansvariga för detta eftersom de inte på något sätt uppmuntrar det. Detta ansvaret ligger på föräldrarna, det har det alltid gjort och kommer alltid att göra! det är dags att föräldrana inser det!!!

 17. Egentligen tycker jag inte att det är ett jätteproblem att ungdomar dricker, de har gjort det i alla tider och jag gjorde det själv när jag var ung.

  När man är i ett annat land däremot kan det lätt bli farligare, man har inte samma backup som man har i Sverige. Att ragla omkring redlös på gatan i Paceville kanske inte verkar som något hemskt men om något händer så är det helt plötsligt svårare. Hur många vet till exempel vilket som är nödnumret på Malta? Var ringer man om man behöver en ambulans?

  Jag tycker helt klart att researrangörerna har ett ansvar, inte bara för att det är minderåriga de ordnar resor åt utan för att det är de som dragit igång hela cirkusen.

 18. Hur många tror ni super sig fulla när de bor i en värdfamilj??
  Det står också i STS regler att om de märker att någon röker eller dricker får den personen skickas hem på egen bekostnad.

 19. Jag åkte på språkresa till malta när jag var 16 och även om det fanns några i vår grupp som drack så fanns det dem, så som jag, som inte gjorde det. Väljer man att åka till Malta ist för England så kan det bero mkt på att vädret är mycket bättre på Malta än i England och det var av den anledningen jag valde att åka dit och inte för att supa. Så ni som tror att alla åker på språkresa till Malta har fel. Jag drack ingenting där och jag hade hur roligt som helst!=)

 20. Jag var på språkresa på Malta i somras och visst var det folk som drack sig fulla i min grupp, men de personerna i fråga blev också hemskickade utav EF på egen bekostnad. Och vad du säger om att det inte är många som bor i värdfamiljer stämmer inte, ungefär hälften av alla som åker till Malta väljer värdfamiljer, och de dricker MYCKET mer än de som bor på Global Village (hotell som EF hyr under sommaren) och klarar sig undan. De flesta i familjer behöver heller inte hålla sina curfew's som vi på hotellet var tvugna att göra. Och visst lärde man sig Engelska, de har ju den rätta gramatiken, bara lite annorlunda accent, precis som brittiska och australiensiska låter annorlunda än amerikanska.

 21. Anonym, jag vet inte om det var det du ville men du har mer eller mindre bekräftat min åsikt:

  och de dricker MYCKET

  Sen spelar det väl ingen roll Var dom bor?

 22. Unga som dricker hemma tricker när de är borta. Hade de som dricker varit hemma hade de troligen inte varit mer nyktra. De som dricker riskerar att bli hemskickade och betala hemresan själva. Reglerna har blivit skärpta.Jag var där utan att dricka och jag hade jättekul :)

 23. Jag är övertygad om att de dricker mer här, t ex för att det går att köpa alkohol utan några som helst konstigheter i kiosken.

 24. Reglerna är skärpta och det finns ef ledare lite här och var på gatorna. Jag tror att de flesta ungdomar avskräckas ganska hårt från att dricka på grund av hemskickningen. Mina föräldrar skulle inte vara så glada och jag tänker då absolut inte dricka när jag är där, även om jag vet att vissa andra gör det. En skitartikel som den här sabbar till min framtida språkresa till Malta rejält, och jag som bara vill åka dit och lära mig engelska, bada och ha det skönt utan mina föräldrar.

 25. Ibland finns det EF-personal som går och dräller på gatorna, de är typ också tonåringar.

  Eftersom du uppenbarligen aldrig varit på Malta har du naturligtvis ingen aning. Att kalla min bloggpost för en skitartikel utan att ha någon som helst koll själv gör dig till en ….?

 26. Magnus, vad är det som är så speciellt med EF att du är såååå mycket emot det företaget? det är inte bara det här inlägget som handlar om EF, jag har även sett din artikel på sökmotorkonsult.se som handlar om EF och SEO.

 27. Jag är inte särskilt emot EF, det här gäller alla som slussar ungdomar till Malta.

  När det gäller artikeln EF och SEO på sökmotorkonsult handlar det helt enkelt inte om annat än det som står i artikeln, flera gånger har jag pratat med folk på EF som säger att de har en SEO-avdelning och det är uppenbarlgen felaktigt.

 28. Oj ojoj.. du som skriver detta inlägg, har DU vart på malta? eller skriver du detta för att alla dina vönner fick åka och du inte? de är nog många som åker som tänker då dom fu skriver.. men sen finns det ju många som INTE tänker så, jag t.ex. jag har inga planer på att supa mej full.. men ja får inte åka på resa själv så varför inte åka på språkresa där folk har lite koll på mej.. du skriver bara negativa saker om hur det är.. men exakt så som du skriver är det inte, och.. malta har vart en brittisk koloni, vilket gör att deras engelska nästan är lika bra som engelsmän

 29. Eftersom jag bodde på Malta när jag skrev posten så kan jag tycka att jag har ganska bra koll. Jag är så pass gammal att jag får resa vart jag vill. Du har naturligtvis rätt i att alla inte åker på språkresa för att supa men den andel som gör det är väldigt stor på Malta. EF och de andra som arrangerar dessa har fått mycket kritik för det och vi som bott på Malta vet hur det ser ut.

 30. jag ska på språkresa i sommar, jag åker dit för att ha kul, festa med vänner osv. inte för att lära mig engelska. dom flesta jag känner åker också på språkresa bara därför. jag är 14 år. och jag tycker att ni ska ta bort bloggen innan våra föräldrar hittar den :)

 31. Det är redan för sent. Jag är förälder och funderar på att skicka min 15åriga son till Malta på språkresa i sommar och ville få lite mer information. Det var nyttigt för mig som förälder att läsa vad ni har skrivit och jag är väl inte helt blåögd, jag förstår väl att en del ungdomar dricker på språkresor var de än åker, men det verkar finnas större risker och lättare att få tag på, på Malta, trots regeringens skärpta kontroll. Detta tål att funderas på…

 32. Efter att EF har sålt in Malta till min dotter och hennes kompisar på en gymnasiemässa, så är tjejerna helt fixerade vid det resmålet. Ditt vittnesmål och andra (t.ex. Uppdrag granskning 2007) visar tydligt att EF tar sig vatten över huvudet i sina löften om säkerhet.
  Eftersom du bor på Malta, så undrar jag vad du tänker om andra orter än St. Julian?
  EF har t.ex. resor till St. Pauls Bay, Lilja Global Village och Gozo också. Gozo ligger på en ö intill och sägs (enligt EF) vara lugnare.
  Har du någon erfarenhet av läget på dessa övriga orter?

 33. St Pauls Bay borde vara sak samma men Gozo är garanterat lugnare, å andra sidan finns det knappt något där. Lilja Global Village har jag aldrig hört talas om så det måste vara ett namn EF hittat på själva.

 34. Hej Claes!

  Jag heter Karin Sandberg och arbetar på EF Education First. Många föräldrar undrar som du över olika resmål och vad som passar deras barn bäst: det finns mycket riktigt flera olika orter med olika karaktär på Malta. Just Lija ligger på huvudön och är en liten ort med ca 3000 invånare:
  EF har främst kurser där för åldrarna 10-14 år. Lija Global Village är det det namn vi använder för att beskriva EF:s verksamhet i orten.

  Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss på kontoret på telefon 08-587 930 30 eller via mail sprakresor[at]ef.com. Då kan vi gå igenom hur vi arbetar med trygghet och säkerhet på språkresorna, samt guida dig igenom de olika alternativen på Malta och i andra länder så får du se vad (om något)du tycker passar bäst för din dotter.

  Vänliga hälsningar

  Karin Sandberg, EF Education First

 35. Kan du ta bort detta inlägget? Nu får inte jag o Johan åka till Malta för våra föräldrar, tack din torra kärring som förstör för oss ungdomar :( VI VILLE SUPA O RÖKA PÅ I MALTA! NU FÅR VI INTE DET BUHUUU ;(

 36. Språkresa till Malta äger!
  Närhandel 20min från hotellet, fullt med sprit till ett billigt pris.
  Ledarna bryr sig så det gäller att stealtha förbi korridorerna när man har handlat!
  Bäst om de är vid poolen… ^^
  Bara så ni vet! :D

 37. Jag ska på språkresa i sommar, och bo på Global village. Hur stora är chanserna att man kan dricka utan att reseledarna märker? Och finns det någon specifik tid som man måste vara hemma? Och hur är shoppingen? :)

 38. Hejsan Anonym, med lite tur kanske EF:s representant (Karin) som redan visat sig i kommentarerna här svara på dina chanser att dricka ostört.

  Shoppingen på Malta kan jag däremot ge ganska raka besked på, jag tycker inte det är något vidare om det inte är handblåst glas du är ute efter.

 39. Måste kommentera eftersom jag var där förra sommaren!! Det var ofc en del som drack massor men inte alla, jag drack väll typ 2-3kvällar men tog det fitn dom andra-det är ju inte direkt värsta pressen att dricka men möjlugheten finns. Ef har ingen koll alls x) Dom glömde oss på flygplatsen och vår buss gick sönder-dom dumpade oss och åkte till Gozo utan oss vi fick ta oss till hotellet själva några timmar för sent och dom frågad ejaså-flög ni med oss…stort sett MEN jag lvoar oavsett vad alla tråkiga vuxna tror så är det en sjukt nyttig resa-man lär sig massor om världen runt en oavsätt om man har som mål att supa eller inte så lär man sig att umgås med okända, altså jag tror itne jag kan sätta ord på hur annorlunda livet är där nere och att man lär sig att ta hand om sig själv, man får fixa mycket själv som inte dom säge rinnan-mat vatten och nöjen är saker man till stort får ansvara för själv. Man blir en god människa kort sagt och får vänner för livet finns inget jag skulle någonsin säga till någon som att det inte är bra att åka eller så för det är givande på alla sätt både socialt och språkligt. även om du inte pratar finare eller mer korrekt-lrä du dig våga och lär dig att finna ord för vad du behöver när du verkligen behöver det =)Puss på gozo best time of my life absolut!!Så värt och återigen det är faktist inte bara supa-det finns en männskilg värme utan dess like när man är på dessa resor=)

 40. hej
  jag har varit på malta tre år i rad.
  st pauls bay 10-14 är bäst för dom som har yngre barn. ingen dricker där, 10-14 det försäkrar jag mig om- dom två första sommrana åkte jag 10-14, ingen drack. men sen åkte jag 14-18 och då dricker vissa, men dåfår man åka hem på bekostad så att ja,.. det är inga 17-18 som åker med språkresor. men kontakta mig om ni vill Eve_lina_93@hotmail.com så berättar jag mer. vill åka iår igen, men jag vet inte om jag har råd. SKICKA INTE ERA UNGDOMMAR TILL ST JULIANS OM NI INTE VILL ATT DOM SKA DRICKA!! en sak som är säker. en annan dålkig sak är att vissa av ledarna har ingen koll alls..

 41. men snälla om man skickar sin dotter när hon är 14-16 år till ett varmt land så är det inte så svårt att fatta att dom kommer dricka. det är föräldrarna som väljer att låta dom åka och ungdomar kan smyga med allt, 14 åringar dricker och röker hemma i sverige också utan att deras föräldrar märker något. tycker man kan åka till Malta om man har lite vett i huvudet och är lite äldre 18+ så kanske man också förstår vad gränsen går ;)

 42. Är STS bättre när det gäller dessa regler?
  Jag ska själv åka med STS men till London… Är det samma sak där? :O

 43. Jag har tyvärr inte särskilt bra koll på något utanför Malta. Skulle gissa att det kan vara lite annorlunda, visserligen finns det förstås gott om pubar i London men det är ju inte en party-ö som Malta är.

 44. Intressant artikel!

  I mitt examensarbete på lärarutbildningen – till ämneslärare i bla engelska – undersöker jag vad unga språkresenärer får ut av sina resor till engelsktalande land rent språkligt och på kort sikt. (Värdet på lång sikt är förstås oerhört svårt att mäta och helt omöjligt i ett exarbete.)

  Jag behöver intervjua ett antal ungdomar, gärna minst 10, både före och efter resan, på engelska med vissa väl valda frågor som indikerar språkutveckling (enl. vet . kriterier) och skriver här ifall någon skulle känna någon som ska resa denna sommar (2010). Mera information om undersökningen och mig finns nedan. Nu vänder jag mig direkt till eventuell ungdom med några tag-ord:

  Ska du på språkresa till England eller annat engelsktalande land i sommar 2010? Kan du tänka dig att ställa upp på ett par korta intervjuer på telefon om resan? Du kommer att vara anonym, förstås, och får en biobiljett för besväret. Mer om detta och mig som skriver kan du få på till_wila@hotmail.com

 45. hej! jag är 14 år och funderar att åka till malta nästa sommar när jag är 15. funderar främst på st pauls bay, eftersom dom tydligen tagit bort resmålet gozo med ef? det är ju ett jättefint klimat på malta, och alla som jag har hört att varit där har varit nöjda. åker för att vara i solen och hitta nya kompisar :) vad tycker ni?

  1. Jag ska inte säga varken bu eller bä här, jag gillar Malta och har själv bott där i 1.5 år. St Pauls Bay är ett fint område, jag kan inte säga hur inkvartering för språkresenärer är däremot. Det jag skulle vilja göra är att uppmana till en viss försiktighet för även om Malta är ett väldigt säkert land så är det inte Sverige.

 46. Jag och min kompis ska åka till Malta 2011 och jag hade inte tänkt festa men tror du att de är lugnare om man åker med STS? Och blir de mer eller mindre alkohol om man åker med utlänska eller med svenska ? Och är det något ställe som är lugnare ?

  1. Tror inte att det gör någon större skillnad faktiskt, Malta är Malta. Om du rör dig lite längre ifrån Paceville/Portomaso/St Julians så är det mindre festande men du missar då stadslivet också.

 47. jag och en kompis till mig har funderat på att åka till st julians i sommar, fyller då 18 nästa år och undrar vilken åldersgrupp som åker till st julians? har inte som syfte att åka dit för att festa. var är det bäst att bo, hos en värdfamilj eller resort?

  1. Jag kan inte vara på någon annan fråga än åldersgrupp, St Julians är ett stort ställe och om man tänker sig utanför EF:s sfär så finns det förstås gott om folk i alla åldrar.

 48. Jag funderar också på att åka till Malta 2011 med STS men inte med en tanke på att festa, men det känns som det inte finns mycket annat att göra och att man lätt hamnar efter om man inte gör det, jag faller aldrig för grupptryck men man vet ju inte hur det blir där. Sen undrar jag bara lite hur temperaturen är runt juni-juli där?
  :)

  1. När det gäller temperatur så är Juli klart varmare än Juni men bli inte förvånad över 30 grader eller mer.

   Det finns faktiskt en del att titta på när det gäller historia och liknande, sen finns det massor av sol och bad, dykning och sånt.

 49. sånt här förstör bara för oss andra som själva planerar att göra på just det sättet. jag vill åka på språkresa någonstans men vet inte var än, o kan ju säga att målet inte precis är för att förbättra min engelska. men om jag skulle säga till mina föräldrar att jag ville åka till just malta skulle dom självklart kolla upp varför jag vill åka just dit? så förstår inte grejen med det, riktigt jävla onödigt. tack så mycket.

  1. Haha, ja det var ju tråkigt att jag sabbade dina suparplaner. Om jag ska vara uppriktig så känner jag ingen vidare ånger, du får väl ta upp det med mamma så kanske hon kan ta kontakt och förklara för mig vad jag gjort som är så dåligt.

 50. Har hört att sts är mycket strängare än ef och att det är typ svårare att supa om man bor i värdfamilj , e det sant ? Undrar också om man kommer in på klubbar på Malta om man är 15 och ifall det e mycket grupptryck att man ska dricka och så ?

 51. hej jag ska åka till malta i sommar och jag ska bo i värdfamilj. dels för att jag har hört att det är slappare då ;) dom som jag känner som varit där, har bott i värdfamilj och dom säger att dom kunde komma hem hur sent och hur påverkade som helst:) folk jag känner som var där förra sommaren var då femton och dom kunde även komma in överallt! alla åker ju dit av olika anledning men alla är ju ute efter att ha kul, och för det behöver man ju ingen alkohol, så jag tror inte det är nåt grupptryck,man gör ju som man själv vill ;)
  magnus: din bittra gubbe! hur kommer det sig att du måste ta ut din ilska över ef och förstöra för alla som tänkt sig en rolig sommar?? du sa föru att du hade jobbat för ef… är det möjligen så att du nyligen blivit sparkad elr nåt?? och om allt det här nu är så dåligt, vaför har du då bott på malta i fem år? var det kanske för att studera den ”intresanta” historian?? hur som helst hoppas jag att du känner dig bättre till mods nu när du har sabbat sommaren för många!! // roflmao

 52. Hej…intressant läsning. Jag – en +50 årig kvinna, har sparat ihop till en resa på två veckor för att gå på konversationsengelska. Har du någon information på kvaliten på engelska undervisningen? Vet du något om värdfamiljer, brukar det funka bra? Eller är det bättre att ta in på hotell (och därmed också få ut mindre av vistelsen) Ha en fortsatt trevlig helg!

 53. Hahaha jag dör, vilken konversation alltså! Magnus det verkar seriöst som om du har för mycket fritid… Fatta alla tonåringar du har fuckat upp sommarn för pga att deras föräldrar har hittat detta inlägg som är full med falsk information! Alla åker inte till Malta för att supa? Självklart finns det alltid vissa som gör det (det finns det på ALLA orter) men dem blir hemskickade. Det där med att man inte lär sig något? Bullshit, man lär sig visst! Tro mig jag vet, jag har varit där.

  1. Finfint, du har varit på Malta en gång och är numer expert. Dessutom behöver du lära dig skillnaden på De och Dem.

   1. Helvete att jag missade att jag skrev ”dem” istället för ”de”! Vilken tur att du rättade mig (känns som om du verkligen har ett behov av att ha rätt och vara bäst – bara en känsla jag får?).
    Föresten vem sa att jag var expert på Malta? Inte jag i alla fall, det är din egen uppfattning av det hela. Min kommentar bygger på mina egna erfarenheter kring när jag var på språkresa till Malta och det är inte bara ”supar-klientelet” som åker dit – det finns andra personer som också åker dit. Dessutom tror jag inte att du själv åkt på språkresa till Malta, eller?
    Btw, du missade ett ”a” på numera! ;)

    1. Eftersom jag bott på Malta bra länge har jag inte haft något behov av att resa dit.

     Jag har verkligen svårt att hysa dina medkänslor med tonåringar som inte får supa på på ön – jag tycker faktiskt till skillnad från dig att det är vettigt att föräldrar har en chans att läsa om vad som egentligen händer.

     Jag får en känsla av att du är en sån som letar bland bloggar efter något att klaga på.

     Jag skrev för övrigt inte numera, utan numer. Det krävs kanske att man är vuxen för att man ska känna igen det ordet.

 54. Guuuud, vilken sur gubbe du är!!!!!!!!!!!!
  Har varit på språkresa knappt en jävel som söp, de som gjorde det blev hemskickade. Jag åkte dock med STS och inte EF men eftersom jag jämfört de båda bolagen och tagit kontakt med dem och andra elever som åkt på språkresa med dessa bolag är det samma villkor för ALLA.
  Det står klart och tydligt i reglerna; DRICKER MAN ELLER MISSBRUKAR NARKORTIKA ELLER TOBAK PÅ NÅGOT SETT BLIR MAN HEMSKICKAD PÅ EGEN BEKOSTNAD OMEDELBART!!!

 55. Håller helt och hållet med den här killen, föräldrarna borde få veta vad som pågår, men samtidigt är det ju de maltesiska lagarna som gäller…

 56. Jag och min kompis har planerat att åka på språkresa till Malta med just EF nästa sommar, men vi åker absolut inte dit för att supa! Jag hade i alla fall inte betalat 15.000 för en språkresa om jag skulle åkt dit för drickandets skull. Visst, det finns säkert många som åker till Malta för att festa och leva som om det inte fanns någon morgondag (de blir hemskickade för övrigt), men sedan finns det även de som åker dit för just utbildningens skull.
  Jag tycker att du tar för givet att alla som åker på språkresa dit bara åker dit för att festa, men tro mig, ungdomar nu för tiden är smartare än så. Malta har ett mycket större utbud än bara alkohol faktiskt.

   1. 1. Jag kan redan engelska tack, men att åka på språkresa är lite av ett äventyr också.
    2. För att jag har besökt England 8 gånger och det är ett jättefint land, men jag vill ha lite omväxling.
    3. Malta har – till skillnad från England – dessutom fint väder.
    4. Australien och USA ligger liiite över min budget.
    5. Tyskland och Spanien är rätt lämpliga länder att åka till om man vill förbättra sina språkkunskaper i just tyska och spanska, jag läser varken det ena eller det andra.
    6. Franska talar jag flytande.

    Nöjd med svaren, herr besserwisser?

    1. Så det är vädret och äventyret som gör att du åker till Malta – inte språket? Jag har ju bott ganska länge på Malta och är nämligen ganska väl bekant med maltesisk engelska, det finns lika stor anledning att åka till Italien för att förbättra sin engelska som till Malta.

     Då är min stora fråga, vad är det som gör det till en språkresa? Om du inte åker dit för att förbättra din engelska eftersom du ”kan redan engelska tack” så är det ju knappast vettigt att kalla det språkresa? Jag väljer således att kalla din lilla tripp för en supresa.

     1. Nej, hade jag valt att åka iväg för att förbättra språket så hade jag definitivt inte valt Malta, det är jag medveten om.
      Att åka iväg på språkresa är ett sätt att åka på semester med sina polare, utan föräldrar, men med vuxna som ansvarar under hela resans gång.

      Och jag använde ordet språkresa just för att det HETER språkresa, jag har inte uppfunnit det ordet!
      Vad vill du att jag ska kalla det då? Äventyrsresa? Utan-föräldrar-resa?

      Supresa tycker jag är fel begrepp och du verkar ta för givet att alla som åker iväg till Malta gör det för drickandets skull, men du som har bott där borde väl veta att det finns mer att göra än bara fester?
      Jag kan citera åt dig om du har glömt: ”Det finns faktiskt en del att titta på när det gäller historia och liknande, sen finns det massor av sol och bad, dykning och sånt.”

      Oops..?

 57. Jag var själv ledare för en språkresa till Malta i somras och det finns en anledning till varför vi som ledare sover 2-3 timmar per natt under en resa med ungdomar på detta vis. Vi hade hela tiden koll på att ungdomarna inte lämnade hotellet efter läggningstid och vi ägnade flera av oss hela kvällarna åt att vandra runt till ungdomarna och säga god natt samt prata igenom varför de måste följa reglerna. Jag har haft kontakt med de flesta av barnen jag åkte med efter resan och jag upplever det som att deras intryck var att det var en trygg resa och att jag var jobbig ibland, men att de är mycket nöjda med sin resa. Jag tror inte alls att alla språkresor till Malta innebär festande. Jag tror att mina ungdomar fick lära sig att möta en ny kultur, de fick bättre självförtroende samt de lärde sig att prata mycket stadigare engelska.

 58. Det är nog ingen som åker till Malta bara för att lära sig engelska, alla har någon mer andledning att åka dit. Men alla har olika andledningar. Jag skulle verkligen vilja åka till malta nästa år, dels för att lära mig språket, men den största anledningen till att jag vill åka dit för är för att få uppleva Malta. Det verkar så vackert där, och det skulle vara roligt att åka dit med en kompis och känna att man kan ta ansvar. Jag fattar inte hur man kan sjunka så lågt som många gör, säga till sina föräldrar ”Jag vill åka till malta för att lära mig engelska!” medans man bara vill ut och supa. Helt onödigt, väldigt slöseri på pengar, elakt mot föräldrarna… Är det så roligt att dricka kan ni väl hålla er hemma och dricka i alla fall, och inte göra så att alla direkt tänker ”jaha det stället där ungdomar supar” direkt man ens nämner Malta och språkresor.

  Det är verkligen synd att föräldrarna inte vill släppa i väg mig och min vän till malta nästa år, dom var så nära på att bli övertygade… Men såklart vill dom inte släppa iväg oss till malta, eftersom de tycker det verkar ”farligt” att åka på språkresa till malta.

 59. Har inte läst igenom alla kommentarer men väldigt många.
  Har en dotter som går ur gymnasiet o vill åka på språkresa i 6mån för att träna upp sin engelska som hon inte är så bra på. Hon pratade först på England men jag har fått henne mer intresserad av Malta o detta pga att jag tycker det verkar fint, behagligare klimat o framför allt för att det står överallt att där pratas engelska….är detta helt fel då eller?

 60. Har sett att det finns ett väldigt seriöst språkreseföretag som har noll tolerans mot alkohol – ta en titt på lingazelle.se. Bra att börja finnas alternativ som är mer kvalitetsinriktade!

 61. Alkohol förstör hjärnan väldigt mycket innan man är fullvuxen, och jag kan inte förstå de människor som utsätter sig för det. Tycker Malta verkar vara en trevlig ö, men att skicka hormonstinna tonåringar dit är som att kasta sten i glashus. Sen fattar jag inte varför man ska åka dit för att förbättra sitt uttal..?

  Nej, jag åker till Brighton denna sommar och jag hoppas att alla suparmänniskor befinner sig någon annan stans.

 62. Hej jag ska till St. Julians i sommar också, jag ska åka dit för att lära mig engelska, se hur vackert det är där uppleva saker, se saker från en annan vinkel..för att ha riktigt jävla roligt, festa bland annat – om det är okej. Förhoppningsvis kunna se en del av inspelningsplatserna från olika filmer, som TROJA till exempel. Det är i alla fall en dröm.
  Om jag bara hade haft planer på att festa och ingenting annat hade jag fått sjukt dåligt samvete när det gäller mina föräldrar.

  1. innan du får för stora förväntningar måste ja bara meddela dig om att malta inte är ett ställe man åker till för att se hur ”vackert” det är. när jag va där fick vi besöka en av maltas finaste städer, golden bay. det va inte mycket att höja ögonbrynen för. shoppingen, uuuh, den va ju sådär. generellt så va ju omgivningen sådär, men missta mig inte, jag hade det sjukt bra och roligt ändå!
   (du kommer få det bäst.)

 63. Hej, jag ska till St. Julians i sommar. Tycker det ska bli skit kul, jag vill verkligen uppleva något. Släppa loss, ha kul helt enkelt.
  Hade någon kunnat vara så himla snäll och berätta för mig vad för regler som gäller. Får man dricka? har dom mycket koll? blir man hemskickad?
  Tacksam för ett svar :)

  1. man får inte dricka eller vistas i samma rum som alkohol, undantag resturanger. man får röka men utanför ef-områderna, sen va det ju ”allmänna” regler med rökningen. inte på hotellet etc. men det sket ju alla fullständigt i!
   de hade koll så man kom hem och knackade dörr vid bestämd hem tid. efter det patrullerade det alltid några ledare på bargatan och då började vi smita över till varandras rum, men vi smet aldrig ut. det var några i våran korridor som gjorde det och blev hemskickade. jag antar att det va lite sånt du menade?

 64. ja ska till malta sommaren 2013, dels för att supa (såklart) han har fan rätt va han skriver. Alla ungdomar som åker på språkesa spec malta åker dit för att supa. finns kanske några undantag,

 65. Du verkar inte ha någon koll alls på detta med språkresor Magnus. Jag har varit på malta 5 år i rad,visst lär man sig engelska,man lär sig att våga mer,man lär sig att umgås med människor man ej känner m,m. Min mamma såg en förändring direkt när jag kom hem första gången.hon såg att jag vågar ta för mig mer och jag klarar mig mer och mer på egen hand. Språkresa handlar inte bara om att lära sig språk det handlar om att uppleva nya saker och lära sig nyttiga saker. Och det har hänt ett flertal gånger att folk har blivit hemskickade som druckit. våra ledare gick runt i stan hela tiden dom gick in på discon och barer och höll koll så ingen drack. Så kolla upp fakta innan du skriver saker som inte stämmer och som då oroliga föräldrar kanske tror på. tack för mig.

 66. Det du säger stämmer inte! Jag jobbar för EF Malta och ingen mina elever drack en droppe. Det var X antal elever som blev HEMSKICKADE samma dag/dagen efter för att de drack. En resa som föräldrarna fick betala. Detta skedde med många olika nationaliteter, inte bara svenskar.
  Det finns ingen ”tyst överenskommelse” heller. Ledare och studenter skriver på ett avtal, som om det bryts kommer ge direkta konsekvenser. Ja, även ledare har fått sparken och med det blivit hemskickade pga ovan nämnda anledning.
  Det som dock är viktigt att påpeka är att många ledare är inte i tjänst 7 dagar i veckan 24 timmar och dygnet, och vad folk gör på fritiden är upp till var och en. Men arbetar man för EF, åker man på språkresa, så är det EFs regler som gäller. Och EF har NOLLTOLERANS mot alkohol.

  1. Ett tillägg till potentiella studenter som ändå planerar åka dit för att supa: Lägg ner det! Det handlar om 2-3 veckor. Kan ni inte hålla er nyktra under den tiden bör ni kanske stanna hemma och supa istället…

  2. Hmm av någon anledning får jag dina båda påståenden svårt att gå ihop:

   1. Jag jobbar för EF Malta och ingen mina elever drack en droppe.
   2. Det var X antal elever som blev HEMSKICKADE samma dag/dagen efter för att de drack

 67. jag var på malta med ef i sommras. det va jätte kul, vi va tvungna att vara hemma vid elva på vardagar och tolv på helgerna. det var strängt förbjudet att va på bargatan, och de som var där blev hemskickade direkt. själv fick jag utegångsförbud efter att ha vistas i samma rum som det förtärts alkohol (utan att själv gjort det), så nog va de stränga. trots det så va det de roligare veckorna i mitt liv.
  jag hade helt ärligt ställt in mig på utgång och blev först lite besviken för att de hade så bra koll, men sen spelade det absolut ingen roll, det va så sjukt kul allting annat!
  och det va bra utbildning, nu går jag ut nian med ett A i engelska istället för ett C som jag hade förra terminen.
  man lärde sig extremt mycket utöver skolan också, vardagssituationer då man får improvisera och hjälpas åt, när man träffar nytt folk eller bara behövde hjälp med en borttappad hotellnyckel. dessutom lärde jag mig väldigt mycket om mig själv och relationer, man kommer så extrem nära varandra under en sån här resa.
  till alla föräldrar som läst det ursprungliga inlägget:
  antingen är det gammal information, eller så har hon pratat med oseriösa människor.
  vill ert barn åka på språkresa så är det en underbar och lärorik upplevelse. unna hen det!

 68. Jag har riktigt många kompisar som har åkt på språkresa och gått från G till MVG. Ingen av de har druckit under resan och visste ingen som hade gjort det heller. I deras grupp hade 12 bott hos värdfamilj och 9 st på hotell så jag tror du behöver tänka lite mer innan du skriver ut sånt här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *