Starta eget företag

Det har varit lite tunga tider för många och därför vill jag än en gång säga Starta Eget Företag. arbetsmarknaden går trögt (inte lika trögt som senast och det är min bestämda åsikt att det är på väg uppåt fort). Svackan har inte alls varit lika lång som sist och då skapas inte efterslängsproblem på samma sätt. I mindre skala sker det däremot men låt oss ta en närmare titt på förra gången.

Rekordlåg konjunktur

Förra svackan var en rekordlåg konjunktur och den satt i länge. Ingen missade väl att det kom som en eftersläng på IT-bubblan och en globalt överhettad marknad som till slut kollapsade. Att svackan blev så tung och så lång gjorde att den fick extra jobbiga konsekvenser i Sverige, särskilt för nyutexaminerade inom Data/IT. Låt mig beskriva min syn på saken. LAS (Lagen om AnställningsSkydd) har en förmåga att skydda äldre arbetare på bekostnad av de yngre. Sist in, först ut är ju onekligen en nackdel för den som inte har så lång tid på arbetsmarknaden. Dessutom är den så pass tuff att företag blir rädda för att nyanställa i lågkonjunktur, särskilt små företag. Vad som hände var att väldigt många av dom som kom ut från våra universitet med en it-utbildning av något slag i bagaget inte fick några jobb, eller om dom fick det åkte dom snabbt ut igen.

Ingen kom någonstans

Några år av riktigt dålig arbetsmarknad för unga gjorde att de helt enkelt aldrig kom in någonstans. Det gick inte att få in en fot och en IT-utbildning åldras ganska snabbt, fem år senare utan arbetslivserfarenhet (eller irrelevant sådan) är den inte alls lika värdefull som när du har diplomet färskt i handen. Det här ger förstås enorma nackdelar till dom som kom ut så pass sent på arbetsmarknaden att de inte hade några år i bagaget innan bubblan sprack. De fick helt enkelt sitta bredvid och se på medan värdet av deras hårt förtjänade universitetspoäng rann ut i sanden. Visserligen var de mer än välkomna in i värmen igen när konjunkturen vände men då med en sämre startposition än om bakgrunden varit en annan.
Vad är då lösningen om man precis fått sitt examensbevis och inte hittar ett ok kneg eller om man varit tvungen att gå från någon uppblåst och vinstlös IT-satsning? Lösningen är riktigt enkel: Starta eget!

Nu reagerar du förstås, det är verkligen inte det enklaste att starta eget. Man måste ha en affärsidé, man måste klara av all pappershanteringen, man måste ha en revisor, man måste ha riskkapital osv. Det är helt enkelt inte sant, vem som helst kan, helt utan idéer, starta ett företag. Det som krävs är att 2 papper skickas in (och det inte ens direkt), ansökan om F/A-skatt och moms. För ett riktigt litet företag fungerar det att deklarera med ett excel-ark och en revisor behövs verkligen inte. Kapital är inte ens intressant och om du saknar idéer är det inte heller ett problem.

Bara två papper att skicka

Hur skulle man kunna starta ett företag utan en affärsidé, utan en plan? Det är skitenkelt, det är bara två papper att skicka in så har du ett eget företag, det du behöver uppge är vilken bransch du ska arbeta inom och det är en ganska bred definition som dessutom kan ändras (eller breddas). Du behöver inga prylar utom kanske en telefon. Det första du ska göra när du startat företaget är att skaffa en kund. Det är den jobbiga delen. Sälj in dina tjänster till de företag du annars skulle söka jobb på, du vet ju ungefär vad dom gör och då är det bara att lista ut vad du kan tillföra. Du behöver inte ha en bestämd plan för vad ditt företag, definiera vad det är du gör tillsammans med kunden. Det är inte bara fungerande, det är till och med något man lär sig på säljkurser. Ta reda på vad kunden behöver och se till att du kan lösa det.

Bättre än World of Warcraft

Kanske går ditt företag ok, kanske tjänar du pengar men det finns alltid en risk att det inte går något vidare. Så länge du inte har lånat något eller bett mamma skjuta in pengar i företaget så gör det inget för det har inte kostat dig annat än tid som du annars skulle slösat bort på ams-kurser eller WoW. Kanske måste du sätta företaget i konkurs, kanske inte men det spelar inte så stor roll för det finns något fantastiskt med att ha startat ett eget företag även om det inte funkar.

Låt säga att det gick åt skogen, du sumpade företaget, tjänade inte en enda spänn och var tvungen att (fortsätta) bo hos mamma i de 6 månader du kämpade. Du blir tvungen att ge dig ut och söka jobb igen men den här gången är situationen en annan. Du är inte en nyutexaminerad datanörd som aldrig haft ett jobb, du är en entreprenör som vågat satsa på ett eget företag. Måhända gick det inget vidare men det spelar ingen roll, man lär sig saker av en konkurs också och här kommer den stora hemligheten. Killen eller tjejen som intervjuar dig på anställningsintervjun är en sån som du, en sån som startat företag och arbetsplatsen du söker jobb på är ett företag. Det är ett företag och du har ju redan vana av att både starta och driva företag.

Jag tänker säga det en gång till: Starta Eget Företag!

2 svar på “Starta eget företag”

  1. Du har en skön syn på att starta företag och jag kan bara hålla med. Så länge man inte behöver investera en massa pengar och ta lån så har man inte mycket att förlora. Tid har vi alla lika mycket så det handlar bara om att prioritera. Problemet är väl bara att det krävs en "glöd" för att lyckas. Man behöver brinna för det! Men det kanske kommer när man väl har kommit igång och testat lite.

    Så länge man gör något och inte bara "står stilla" så brukar det gå bra och rätt vad det är så får man ett jobberbjudande eller kanske en affärsidé dyker upp.

  2. Min tanke är precis som du säger att om man provar sig fram så kommer man hitta något som passar perfekt. Ett av mina favoritögonblick i TV är när Kamprad säger att han är en fiaskopelle för att han faktiskt bara lyckats med ett av alla de företag han startat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *