Starta ett community

Användarna är det viktigaste i ett communityAtt starta ett community är något som många, många har försökt sig på. Det finns massor av faktorer som spelar in och det kan vara enormt svårt att komma igång med sitt community. Det beror förstås på vilken målsättning man har och vad för slags community det är tänkt att vara hur lätt det är att lyckas. Jag tänkte gå igenom några av svårigheterna, jag har startat ett antal mer eller mindre lyckade communities av olika slag och tänkte att det skulle vara bra att dela med sig.

Till att börja med måste vi förstå att det inte längre är en guldrush, om man startade ett nischat forum så fylldes det snabbt med besökare, om man gjorde det för 10 år sen alltså. Situationen är en annan idag, det finns forum, sociala nätverk och allt möjligt för nästan varenda nisch, även på svenska. Att nå ut med ett brett, allmänt community som Facebook är idag i princip omöjligt. Med det menar jag inte att det inte är värt att försöka men jag menar att det finns utrymme för kanske en svensk aktör, om ens det. Å andra sidan, om du lyckas bli den aktören borde det vara en lysande affär.
Det är mycket enklare alltså i en nisch, det kräver att segmentet är tillräckligt stort för att det ska fungera dock och jag skulle påstå att det kräver specialkunskaper om nischen. Det fungerar helt enkelt inte att starta ett poker-community utan några kunskaper om poker. Om du inte besitter dom själv måste du se till att köpa in kompetensen. Den första kontakten som många kommer ha med ditt community är att de försöker få svar på frågor, om svaren de hittar eller får inte lever upp till kraven faller det platt. Det här gäller för i princip alla typer av nischade communities men kanske särskilt för forum och andra system på den formen. Du behöver ha tillräckliga kunskaper för att ta tillvara de första 10.000 intresserade så att du kan få ut 10 aktiva användare av dessa, nästa problem är nämligen en användarbas.
Ett community är inget utan an bas av aktiva och intresserade användare. Om du inte har en grupp av redan hängivna besökare som återkommer flera gånger om dagen och skriver, debatterar och delar med sig kommer det inte komma några heller. Det här går att lösa artificiellt för en period men förr eller senare måste du ha fångat upp tillräckligt många av besökarna och skapat en kärna av aktiva användare. Det är nämligen dessa som är din enda selling point. Det spelar ingen som helst roll hur dina tekniska lösningar ser ut eller vilka fantastiska applikationer du har om jag som besökare upplever att jag är ensam på siten.
Nästa utmaning är att uppnå kritisk massa. Du behöver få tillräckligt många aktiva användare för att de ska passera gränsen för när det växer av sig självt. Det går förstås att genom diverse lösningar driva trafik till siten på olika sätt men för att ditt internetsamhälle ska få eget liv (vilket jag har som huvudkriterium för ett lyckat community) så krävs det att användarna själva attraherar folk. Det enda sättet det kan hända är genom att du uppnår kritisk massa. Nivån för det här är olika inom olika segment, om det handlar om ett väldigt smalt ämne uppnås vanligtvis kritisk massa vid en lägre nivå än om det är ett bredare.
Tekniska lösningar som redan finns
Beroende på vad för typ av community du är ute efter finns det redan en hel del tekniska lösningar. Ofta går dessa också bra att kombinera ihop och vidareutveckla. Jag skulle tipsa om WordPress MU, som egentligen är en bloggplattform men har plugins som förvandlar det till ett community likt t ex MySpace. För mer forumartade communities skulle jag föreslå vBulletin eller phpBB. vBulletin är i grunden bättre men phpBB har fler redan existerande plugins för alla möjliga funktioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *