Starta företag

Jag har under perioder haft en hel del vänner utan jobb. Både utbildade och outbildade personer och samtliga med ett starkt driv. Under perioder då man är utan jobb är alltid mitt råd att starta företag. Det finns massor av personer som drömmer om det, det finns massor av personer som väntar på den där perfekta idén. Mitt råd är sluta drömma och starta företaget, idén behöver inte vara perfekt. Det är inget problem att starta ett företag i Sverige idag, det är inte alls lika krångligt som det låter och det är inte ett dugg farligt. Det är bara att starta. Oavsett om det går i konkurs efter 6 månader eller om det blir lönsamt livet ut så kommer du att ha tjänat rejält på att ha startat och drivit ett företag. Jag har själv varit entreprenör även om jag numer är anställd (delägare visserligen). Bara fördelarna i CV:n av att ha startat företag väger upp det arbete du behöver skjuta in.

Var börjar man?
Egentligen så är det inte svårare än att berätta för skattemyndigheten att man tänker starta företag och sen är man igång. Svårare än så är det inte, du behöver F-skatt (FA om det är enskild firma) och ett momsnummer så finns företaget. Det finns förstås en hel del saker som kan ge dig bättre chanser eller underlätta i din företagsstart.

Skatteverket kan ge dig massor av råd. De kan hjälpa dig med saker även utanför området skatt. Om du ska importera eller exportera så berättar de gärna hur du går tillväga. De kan faktiskt riktigt mycket på Skatteverket och är ett av de ställen där jag upplever att man får bäst hjälp.

Nyföretagarcentrum och liknande, det finns nästan i varje kommun någon form av centrum dit man kan vända sig för gratis rådgivning. Det är försås väldigt olika på olika ställen hur bra hjälp man kan få där men mina erfarenheter är att det kan vara bra.

AMS, Ams tillhandahåller ibland och i vissa kommuner utbildningar, särskilt lönsamt kan det vara att gå dit om du är arbetslös. I många lägen blir de lyriska när man säger att man ska starta företag och är beredda att vara behjälpliga med vad som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *